logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja manualna Honda Civic 2004 - działanie w niskich temperaturach

empan 03 Mar 2009 20:04 8579 6
REKLAMA
  • #1 6231937
    empan
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Przy temperaturze otoczenia po niżej 5°C klimatyzacja (manualna) działa tylko około 2 sekund. Po około 1 min. ponownie 2 sekundy i stop. Latem działa poprawnie. Czy to jest normalne?
  • REKLAMA
  • #2 6233149
    Siiwusek84
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    W każdym samochodzie z klimatyzacja jest zamontowany czujnik temperatury zewnętrznej ktory podaje temp. dla komputera z klimatyzacji i po niżej pieciu stopni w żadnym samochodzie klimy nie można włączyć.
  • REKLAMA
  • #3 6233716
    bartek_j
    Poziom 35  
    Ocena: 817
    Bzdury kolego piszesz! Nie wiesz - nie wprowadzaj w błąd.
    Nie w każdym, w zasadzie w niewielu.
    Niektóre mają czujnik antyoblodzeniowy parownika. Gdy temp parownika zbliża sied o zera klima jest wyłączana.
    Inne bazują na zależności prężności par czynnika chłodzącego od temperatury. Gdy temperatura jest niska, ciśnienie spada poniżej wartości granicznej i presostat wyłącza klimę.

Reasumując: W temperaturach zbliżonych do zera klima ma prawo nie działać, jest to normalne zachowanie.
  • REKLAMA
  • #4 6235941
    empan
    Poziom 12  
    Ocena: 48
    Dzięki. tak właśnie myślałem.
    Poruszyłem ten temat dlatego, że właśnie w takich temperaturach najbardziej zachodzą parą szyby. A klimatyzacja włączająca się na 2 sekundy nie pomaga w jej usuwaniu
  • REKLAMA
  • #5 6389492
    Krzysztof1969
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    A u mnie nic klima nie działa wcale. Wentylatory nie startują nie mam pojęcia co jest grane . W tamtym roku jakoś tam działała. Jutro pojadę do kolesia sprawdzić czy jest czynnik. Cie kawe czy to czasem nie elektryka ale bezpieczniki ok!! Honda Civic 2001.
    ..........................................................................................................
    Sprawa załatwiona układ z tego co powiedział przyrząd jest szczelny. Sprawdzony podciśnieniowo. Napełniony i klimatyzacja (drogi moderatorze) działa w najlepsze. Nie wiem tylko jak to się stało że czynnika nie było? I jak długo będzie działać...
  • #6 6411032
    maryjan10
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    W większości układów klimatyzacji samochodowych przy r134a po włączeniu manualnym lub automatycznym sprzęgło sprężarki jest przyciągane na okres ok 1 min w celu rozprowadzenia oleju po układzie. I włączanie klimatyzacji jest uzasadnione nawet jeżeli czujnik temperatury zewnętrznej wyłączy obwód. Olej jest niezbędny do konserwacji sprężarki i przepompowania czynnika przez osuszacz który "pochłania" wilgoć z układu.
  • #7 8163604
    jaromonic
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Witam a co steruje klimą w civicu 1.7cdti chodzi mi o wentylatory i sprężarkę??
    Problem polega na tym ze po włączeniu klimy wszystko stoi ,a kontrolka włączenia sie pali!!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W samochodach z manualną klimatyzacją, w tym w Honda Civic 2004, działanie układu klimatyzacji jest ograniczone przy temperaturach zewnętrznych poniżej około 5°C. Powodem jest obecność czujników, takich jak czujnik antyoblodzeniowy parownika lub presostat, które wyłączają sprężarkę klimatyzacji, gdy temperatura parownika lub ciśnienie czynnika chłodzącego spada poniżej określonego progu, co jest normalnym zabezpieczeniem zapobiegającym uszkodzeniom układu. Włączenie sprężarki na krótki czas (np. 2 sekundy) w niskich temperaturach jest typowe i ma na celu m.in. rozprowadzenie oleju w układzie. Problem z parowaniem szyb przy niskich temperaturach jest znany, jednak klimatyzacja w takich warunkach działa ograniczenie. W przypadku całkowitego braku działania klimatyzacji, jak w modelu Honda Civic 2001, przyczyną może być brak czynnika chłodzącego lub problemy elektryczne, mimo prawidłowych bezpieczników. Układ klimatyzacji z czynnikiem R134a wymaga odpowiedniego ciśnienia i oleju do prawidłowej pracy sprężarki i osuszacza. Sterowanie sprężarką i wentylatorami w niektórych modelach może być problematyczne i wymaga diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA