logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ericsson A1018S - wskaźnik baterii spada do zera podczas rozmowy

cyferblat 03 Paź 2002 16:13 1621 11
  • #1 50393
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ocena: 82
    Po kilku minutach połączenia z BOK , bo szkoda forsy na sprawdzanie baterii , telefon pisze naładuj baterię i wskaźnik naładowania bateri spada do zera , po czym jest znowu w połowie -wyświetla napis naładuj baterię , ale się nie rozłącza . Teraz mówiłem 20 minut . Mogłaby to być uszkodzona bateria , gdyby nie fakt , że z drugą dzieje się tak samo . Obydwie były wcześniej naładowane...czy telefon jest uszkodzony - miał ktoś taki objaw ?
  • #2 50489
    cyferblat
    Poziom 23  
    Po 20 minutowej rozmowie naładuj batęrię - bez żadnego ładowania wskaźnik pokazuje , że bateria jest ful naładowana - co to za czary ?
  • #3 50508
    pepe
    Poziom 23  
    Ocena: 50
    Sprawdz inne wiarygodniejsze kombinacje - pewna bateria z innego działającego eryka, pewny inny eryk itp. W tych modelach często po jakimś czsie użytkowania baterie padały właśnie w taki sposób jak opisujesz. Podczas pracy TX phon pobiera znacznie większy prąd. Możesz miec dwie baterie-padliny i wtedy łatwo się zakorbić.

ps. Śrubki dokręciłeś oczywiście :lol:
  • #4 50657
    cyferblat
    Poziom 23  
    Ta druga bateria jest dobra , bo drugi telefon działa poprawnie na tej baterii z tego telofonu z w/w objawami . Może trzeba dokręcić śrubki , ale jakie ?
    Te z plusa i minusa baterii ? Nie rozbierałem tego telefonu , choć umię zaprogramować eprom czy ściągnąć loki . Ten telefon był fleszowany i bez locków - mogę fleszować go jeszcze raz . Ale słuchałem BOKa przez 20 minut i całą noc czuwał .Rano zadzwoniłem do BOK i przerwał połączenie informując - rozładowana bateria . Mam na niego trzy miesiące gwarancji .Ładuje się bardzo szybko - chyba ani godzinę -teraz ładuję go jeszcze raz . Zobaczymy. Jak jeszcze inaczej przetestować ten telefon ?
  • #5 50677
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Coś za szybko ci się ładuje, więc albo ładujesz go za dużym prądem, albo bateria jest źle sformatowana. Spróbuj innej ładowarki. Spróbuj też rozładować telefon na maksa ile się da i naładować go od nowa.
  • #6 51009
    cyferblat
    Poziom 23  
    Po dzisięciu minutach rozmowy bateria (wskaźnik) z maxa spadła do połowy , Po zakończeniu rozmowy - wskażnik poziomu naładowania baterii pokazywał maximum.
    Dokręciłem styki plus,minu po pół obrotu ale czyżby to było to ?
  • #7 369788
    mardoq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    U mnie telefon ładuje się około 1godz potem działa 1dzień nawet jak nie dzwonie potem jak ktoś chce zadzwonic to sie od razu wyłącza. Czy to objaw zużytej batreii?
  • #8 369934
    jerry77
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Po pierwsze jakbyś nie zauważył ten temat ma ponad rok. Po drugie na 99,9% masz padniętą baterię.
  • #9 369957
    zaza
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 56
    Fakt faktem że temat ma ponad rok, ale lepiej pytać w starych tematach niż otwierać nowe tematy z tym samym lub podobnym problemem i zaśmiecać forum.
  • #10 370655
    cyferblat
    Poziom 23  
    tak temat ma ponad rok i telefon leży u mnie - nie naprawiałem go , bo moje dzieci nie chcą chodzić do szkoły z takim nie na topie telefonem , a di tego bateria jest droższa od telefonu . Tak szczerze mówiąc to podaruję go komuś kogo nie stać nawet na taki telefon , ale muszę go naprawić . Jak zdiagnozować samą baterię ? Jaki prąd pobiera przy łączeniu się i czy spada wtedy napięcie - dobrze myślę ?
    ps . nie chcę na razie kupować baterii........
  • #11 370830
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Witam, najprosciej to zajdz do salonu firmy Germanos :-) np w TESCO lub innym markecie (salon ERA) i popros o regeneracje w/w baterii!

w TESCO w Kielcach robia to za darmo !

GUZIK to daje ale w kazdym razie powiedza w jakim stanie masz ACCU!

a UWAGA nie wszystkie baterie robia!

Co do tego wskaznika po pierwsze nie sugeruj sie wskaznikiem baterii w telefonie jest to "wartosc" orientacyjna

a podczas rozmowy jak baterka jest slaba napiecie spada i wskaznik pokazuje mniej jak przestajesz rozmawiac baterka sie troche podladowuje (tu klania sie fizyka) i wskaznik pokaze wiecej!

ten sam efekt co w akumulatorach samochodowych :-) jak zostawisz w spokoju na pare godzin sam sie troche "zregeneruje"
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • #12 372180
    Daniel_GSM
    Poziom 25  
    Ocena: 137
    Powody mogą być dwa - zbyt wysoka rezystancja wewnetrzna baterii - w A1018 to bardzo popularne ....... lub .... jak to bywa w C35i uszkodzona końcówka mocy która pobiera zbyt dużo prądu i przez to wyczerpuje szybko baterię....

Podsumowanie tematu

✨ Telefon Ericsson A1018S wykazuje problem z wskaźnikiem baterii, który podczas rozmowy spada do zera, a następnie wskazuje poziom naładowania na połowie, mimo że bateria jest naładowana. Objaw ten występuje na dwóch różnych, wcześniej naładowanych bateriach, co sugeruje możliwe uszkodzenie telefonu, a nie samej baterii. W trakcie rozmowy telefon pobiera większy prąd, co może powodować szybki spadek napięcia i błędne wskazania poziomu baterii. Proponowane rozwiązania to sprawdzenie styków baterii i ich dokręcenie, testowanie telefonu z innymi bateriami i ładowarkami, pełne rozładowanie i ponowne naładowanie baterii, a także regeneracja baterii w serwisie (np. salonie ERA/Germanos). Możliwe przyczyny problemu to wysoka rezystancja wewnętrzna baterii lub uszkodzona końcówka mocy telefonu, która powoduje nadmierny pobór prądu. Wskazano, że wskaźnik baterii w telefonie jest orientacyjny i może się zmieniać podczas pracy i spoczynku urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA