logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć obwód N i PE w instalacji 3-fazowej TN-C?

dantoma 21 Lis 2006 22:41 30063 10
REKLAMA
  • #1 3249256
    dantoma
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    Witam,
    czy jest może gdzieś na Forum schemat toru dla linii N (zero) i PE( ochrona) w 3-fazowej instalcji wg warunków TN-C?

Chodzi mi o przebieg w ZN (złącze napowietrzne, plombowane) TL (licznik, zabezpiecz. nadmiarowe zalicznikowe do plombowania) i TR (tablica rodzielcza).

Najważniejsze pytanie- czy należy połączyć w jakimś miejscu (i w jakim!) obwód N i PE??

W warunkach TT łączyć PE z N nie można. A jak jest w TN-c??

Może jakis rysunek?

Pozdr.
    Tomek.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 3249466
    ekaand
    Poziom 22  
    Ocena: 165
    W związku z tym że dostałem kilka maili z prośbą o schemat jedno kreskowy dla ZE.Poniżej zamieszczam przykładowy schemat przyłącza napowietrznego z rozdziałem przewodu PEN na PE i N w tablicy rozdzielczej.
    dantoma,jest to też "przebieg linii" o który Ci chodzi.
    Załączniki:
    • Jak połączyć obwód N i PE w instalacji 3-fazowej TN-C? Przyłącze.jpg (38.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 3250173
    dantoma
    Poziom 11  
    Ocena: 31
    ekaand napisał:

Poniżej zamieszczam przykładowy schemat przyłącza napowietrznego z rozdziałem przewodu PEN na PE i N w tablicy rozdzielczej.

Gorące podziękowania!
    Tomek.

Dodano po 38 [minuty]:

ekaand napisał:
    Poniżej zamieszczam przykładowy schemat przyłącza.

Przepraszam, zauważyłem, że na schemacie jest opis TN-S.
    Czy to jest to samo co TN-C??
  • #5 3250470
    wola
    Poziom 26  
    Ocena: 184
    dantoma napisał:
    Przepraszam, zauważyłem, że na schemacie jest opis TN-S.
    Czy to jest to samo co TN-C??

Sieć TN-C po rozdziale przewodu PEN na PE i N jest siecią TN-S.
    Zerknij do linku jaki dałem w poście wyżej,to może ci coś wyjaśni
  • #6 3250493
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    ekaand napisał:
    W związku z tym że dostałem kilka maili z prośbą o schemat jedno kreskowy dla ZE.Poniżej zamieszczam przykładowy schemat przyłącza napowietrznego z rozdziałem przewodu PEN na PE i N w tablicy rozdzielczej.

Wg mnie rozdział na rysunku jest w tablicy licznikowej bo do TR przychodzi 5 przewodów 3 fazy i N do różnicówki i PEN?? na listwę zaciskową - coś jest źle.
  • #7 3250586
    ekaand
    Poziom 22  
    Już poprawiłem grzeskk.Gratuluję bystrego oka.
  • REKLAMA
  • #8 3252044
    warbipower
    Poziom 18  
    Ocena: 58
    Witam

:arrow: ekaand

Przewód z TL do TR to 4x6mm2 czyli sieć TN-C a wiemy żeby było wszystko zgodnie z przepisami przewód PEN powinien mieć minimum 10mm2 jeśli to Cu lub 16mm2 jeśli Al.[/youtube]
  • #9 3252663
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 3253188
    ekaand
    Poziom 22  
    Wyobraź sobie geguś że masz w warunkach przyłączenia "zabezpieczenie przed licznikowe 25a typu B".Może zaproponujesz więc jakbyś rozwiązał tutaj problem selektywności.RCD narysowałem sobie jeden gdyż nie chodzi tutaj o pokazanie tablicy rozdzielczej,ale o rozdział PEN.
  • #11 3253760
    grzeskk
    Poziom 35  
    Ocena: 729
    Co do selektywności zabezpieczeń to typowe S-ki w szeregu nie spełniają tego wymagania - przy każdym zwarciu otworzą się wszystkie w danym obwodzie ponieważ czasy działania mają podobne. Aby zachowana była selektywność zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być topikowe czyli zwykłe "korki".

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy połączenia obwodów N (neutralnego) i PE (ochronnego) w instalacji trójfazowej TN-C. W instalacji TN-C przewód PEN pełni funkcję zarówno przewodu neutralnego, jak i ochronnego, a jego rozdział na osobne przewody PE i N następuje w tablicy rozdzielczej (TR), co tworzy sieć TN-S. W warunkach TN-C nie łączy się przewodów N i PE poza miejscem rozdziału przewodu PEN. W instalacji TT łączenie N i PE jest zabronione. Przykładowy schemat przyłącza napowietrznego z rozdziałem PEN na PE i N został udostępniony, jednak wymagał korekty dotyczącej lokalizacji rozdziału i oznaczeń. Zwrócono uwagę na wymagania dotyczące przekroju przewodu PEN (minimum 10 mm² dla Cu lub 16 mm² dla Al) oraz na konieczność stosowania selektywności zabezpieczeń, gdzie zabezpieczenie przedlicznikowe powinno być topikowe (bez RCD typu S w szeregu), aby uniknąć jednoczesnego wyłączania wszystkich zabezpieczeń przy zwarciu. Schematy i wyjaśnienia dostępne są pod wskazanym linkiem, który ilustruje przebieg linii i rozdział przewodu PEN.
REKLAMA