logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Xerox 230 DC - zacinanie papieru w podajniku dokumentów dwustronnych

maly_pl 26 Maj 2008 17:14 2171 6
REKLAMA
  • #1 5183194
    maly_pl
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Witam
    Obecnie walczę z kserokopiarką jak w tytule. Problemem jest podajnik dokumentów dwustronnych - dziwnie pracuje.
    Przy podawaniu papieru A4 w poprzek (dłuższym bokiem do kopiarki) wszystko jest ok przy kopiowaniu jednostronnym, natomiast podajnik zacina przy drugiej stronie, kartka zatrzymuje się na samym końcu pod rolkami i nie jest pobierana z powrotem aby zeskanować 2 stronę.
    Natomiast przy podawaniu kartki A4 przez podajnik wzdłuż (krótszym bokiem do maszyny) kartka jest pobierana do połowy i się zacina już przy pierwszej stronie.
    Co ciekawe przy podawaniu kartki A5 wszystko jest ok (przy pierwszej stronie), natomiast podobnie jak w przypadku podawania kartki A4 w poprzek, podajnik nie robi 2 strony, kartka zacina się na końcu.
    Sprawdziłem czujniki - działają, rozpoznają format papieru.
    Pytanie co jeszcze może być uszkodzone? Biorę pod uwagę że uszkodzona jest płyta główna podajnika dokumentów. Ale może jednak nie.
    Jeszcze mam jedno pytanie - gdzie w kopiarce instaluje się kontroler druku? Na płycie sterującej podajnika dokumentów jest port centronics, do czego on służy, bo chyba nie do drukowania? Czy może jednak.
    Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 5183286
    anty35
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Co do podajnika to sprawdź ustawienia formatu papieru oryginału i w tacach.(oryginału w panelu sterującym).Moduł drukarki instaluje się na zasilaczem w obudowie z przodu widać zaślepkę na stację dysków to jest nad tacami papieru.
  • REKLAMA
  • #3 5183799
    maly_pl
    Poziom 19  
    Format papieru oryginału ustawia sie automatycznie sam i wybiera właściwy papier.
  • REKLAMA
  • #4 5184080
    anty35
    Poziom 26  
    Druk z dyskietki czy z sieci to musi być moduł drukarki to jest sporych rozmiarów moduł .
  • #5 5184177
    maly_pl
    Poziom 19  
    Nie serwisuje tych maszyn, mam więc pytanie - ile kosztuje moduł druku do tej kserokopiarki?
    A drugie - czy można wymienić sam bęben i toner, pewnie też jakiś chip - czy tylko oryginały?
    Proszę o rady gdzie może leżeć problem z podajnikiem dokumentów?
  • REKLAMA
  • #6 5185925
    anty35
    Poziom 26  
    Co do kosztu modułu drukarki to używany z 500-600zł netto powinieneś kupić -do regeneracji to nowy Bęben + listwa bębna + chip + ewentualnie listwa wałka magnetycznego -jest instrukcja jak to się robi po angielsku.
    Co do podajnika to dawno przy tych maszynach już nie byłem i musiał by m porozmawiać z kolegą o problemie. w załączniku masz instrukcje reg. tonera.
    Załączniki:
    • xerox_n24_30_42.pdf (394.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5187961
    maly_pl
    Poziom 19  
    Witam
    Wymieniłem w podajniku płytę, niestety nic to nie pomogło. Niestety bez zmian. Niestety nie mam instrukcji serwisowej, bo raczej na pewno jest gdzieś w kodach serwisowych jest test czujników i inne ciekawe informację.
    Musiałem zostawić maszynę niezrobioną, szkoda, rzadko się mi to zdarza.
    Dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy podajnika dokumentów dwustronnych w kserokopiarce Xerox 230 DC, który zacina papier podczas próby skanowania drugiej strony dokumentu. Przy podawaniu papieru A4 w orientacji poziomej podajnik działa poprawnie przy kopiowaniu jednostronnym, natomiast przy dwustronnym zatrzymuje kartkę na końcu pod rolkami i nie cofa jej do zeskanowania drugiej strony. Przy podawaniu papieru A4 w orientacji pionowej kartka zacina się już na pierwszej stronie. Papier A5 jest podawany poprawnie przy pierwszej stronie, ale podobnie jak A4 w poziomie, zacina się przy próbie skanowania drugiej strony. Czujniki formatu papieru działają prawidłowo i rozpoznają format. Wymiana płyty głównej podajnika nie rozwiązała problemu. Sugerowano sprawdzenie ustawień formatu papieru w panelu sterującym, jednak format ustawia się automatycznie. Dyskutowano także o module drukarki montowanym w obudowie z przodu, który kosztuje około 500-600 zł netto używany, oraz o regeneracji bębna, listwy bębna, chipa i wałka magnetycznego. Brak dostępu do instrukcji serwisowej utrudnia diagnozę, a testy czujników i kody serwisowe mogłyby pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA