logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak mierzyć napięcie i natężenie za pomocą mikrokontrolera? Schematy i układy

*Piotrek* 27 Sty 2004 20:15 9198 31
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak mierzyć napięcie i prąd za pomocą mikrokontrolera oraz jaki układ zastosować do kontroli prądu ładowania?

Napięcie mierzysz wejściem ADC mikrokontrolera, a gdy jest za wysokie dla zakresu ADC, stosujesz dzielnik napięcia albo buforowany dzielnik [#493215][#521536] Prąd najprościej mierzyć na boczniku włączonym szeregowo w obwód; dla 500 mA przydatny jest np. rezystor 0,1 Ω, na którym powstaje ok. 50 mV spadku [#493295][#493812][#494454] Ten spadek napięcia możesz potem wzmocnić wzmacniaczem operacyjnym i podać na ADC, a dokładność zależy od precyzji bocznika i wzmacniacza [#493812][#494454] Jeśli chcesz gotowe rozwiązanie, padła też propozycja układu MAX471: bocznik i wzmacniacz w jednej kostce, do prądów do 3,3 A, z osobnym wyjściem sygnalizującym znak prądu [#521589] Dla Twojej ładowarki to właśnie pomiar na boczniku + ADC będzie najprostszy do ustawiania i kontroli prądu [#494097][#494454]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 493199
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    witam
    czy ktos moze mi wytlumaczyc w jaki sposub dokonac pomiaru napiecia i natezenia za pomoca uP?? jakich ukladow uzyc?? szukam jakis schematow
    pozdrawiam
    Piotrek
  • #2 493215
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    do pomiaru napięcia służą przetworniki analogowo cyfrowe, poszukaj na forum o nich to wszystko wyjaśni
    mogą być wbudowane w proca
  • #3 493278
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    a do pomiaru natezenia?? czego uzyc
  • #4 493295
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    tego samego tylko że mierzysz napięcie spowodowane przepływającym prądem przez rezystor włączony szeregowo w obwód
  • #5 493744
    calinka
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Z pomiarem natężenia są pewne problemy, wszystko zależy jakiego rzędu są to pomiary. Przy pomiarach większych prądów mam pewną praktykę.
  • #6 493778
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    pomiar dotyczy pradu nie wiekszego niz 500mA przy napieciu do 5V a wlasciwie napiecie bedzie sie wachac miedzy 1-2V
  • #7 493797
    calinka
    Poziom 15  
    Hm, co by tu ci poradzić? Można jeszcze próbować pomiaru metodą hallotronową (jeżeli jest to prąd stały), ale trzeba stosować czułe hallotrony (do tego stopnia, że będą reagować na pole magnetyczne ziemi) i należy traktować to jako przypadek graniczny. Zastosowanie rezystora może spowodować stratę napięcie na wyjściu (musi być odpowiednio mały i bardzo precyzyjny).
  • #8 493812
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 55
    Możesz napisać do czego to ma służyć? Może jednak zapodać jakiś mały bocznik (rzędu 0,1ohm dałby spadek 50mV), jeżeli to do przyjęcia to potem sygnał wzmocnić np. INA122 - jest dosyć drogi, jeżeli ma to być jak najtańsze to dowolnym wzmacniaczem operacyjnym...
    Tak chyba będzie najprościej.
  • #9 493816
    calinka
    Poziom 15  
    A ten bocznik, to ma być do czego?
  • #10 493822
    Tdv
    Poziom 34  
    calinka napisał:
    A ten bocznik, to ma być do czego?

Do pomiaru stadku napięcia na nim...
  • #11 493825
    calinka
    Poziom 15  
    Ale bocznik coś bocznikuje.
  • #12 493833
    Tdv
    Poziom 34  
    calinka napisał:
    Ale bocznik coś bocznikuje.

Jak zwał tak zwał ale niec Ci będzie: bocznikuje woltomierz wpięty szeregowo w obwód :D.
  • #13 493837
    h-doc
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    pomiar napięcia - wzmacniacz/tłumik napięciowy i ADC
    pomiar natężenia - przetwornik I/U i ADC
  • #14 493844
    calinka
    Poziom 15  
    Nie denerwuj się Tdv, nie miałam zamiaru ci urągać czy coś w tym stylu. Po prostu nie rozumiałam koncepcji. Teraz już rozumiem, może być.

h-doc, ten przetwornik I/U to chyba nie jest najlepszym pomysłem.
  • #15 493867
    Tdv
    Poziom 34  
    Ja się nie denerwuje, dla kobiet mam wyjatkowa cierpliwosc ;-), tym bardziej że nie widzę powodów do nerwów.
    BTW to przy pomiarze spadku na rezystorze ten rezystor też jest przetwornikiem I/U.
  • #16 494097
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    chce zrobic ladowarke do baterii w ktorej bedzie mozna ustawic prad ladowania i kontrolowac go.
  • #17 494145
    h-doc
    Poziom 27  
    Tdv - przetwornik I/U - miałem na myśli układ na wzmacniaczu operacyjnym
    calinka - co złego widzisz w przetworniku I/U ? - to powszechna metoda stosowana chociażby w przetwornikach DAC, które mają zazwyczaj wyjścia prądowe.
  • #18 494290
    *Piotrek*
    Poziom 15  
    no fajnie ale moze teraz troche praktyki?? mozecie zalaczyc jakies schematy co do tego przetwornika I/U?? i w jaki sposob mierzyc na nim natezenie??
  • #19 494454
    Tdv
    Poziom 34  
    No prosto: W obwód przez który płynie prąd wpinasz rezystor (0,1 ohm), wzmacniaczem operacyjnym wzmacniasz spadek na tym rezystorze, no i mierzysz napięcie z wyjścia wzmacniacza. Dokładność zależy od precyzji rezystora i wzmacniacza.
    h-doc: To i tak właściwym przetwornikiem I/U jest rezystor. Wzmacniacz tylko wzmacnia napięcie,czyż nie tak?
  • #20 494499
    calinka
    Poziom 15  
    No właśnie, operacz jest w aplikacji wzmacniacza napięciowego a nie konwertera I/U, a już myślałam że mi się coś ...pozajączkowało.
  • #21 520560
    seba_x
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    mam podobny problem , chcę mierzyć napięcie stałe 0-50 volt na mikroprocesorku 2051 , żeby nie spalić procka wystarczy zrobić dzielnik napięcia na rezystorkach ? czy może coś więcej ?

Pozdrawiam
  • #22 521536
    h-doc
    Poziom 27  
    zbiorczo:
    TDV i Calinka - przetwornik I/U to jedna z najprostszych aplikacji wzmacniacza operacyjnego, więc nie wiem w czym problem. Polecam zajrzenie do schematów aplikacyjnych niebuforowanych przetwórników CA.

seba_x - polecam buforowany dzielnik napięciowy, lub ADC o odpowiednim zakresie napięć wejściowych.
  • #23 521547
    Tdv
    Poziom 34  
    h-doc napisał:
    zbiorczo:
    TDV i Calinka - przetwornik I/U to jedna z najprostszych aplikacji wzmacniacza operacyjnego, więc nie wiem w czym problem. Polecam zajrzenie do schematów aplikacyjnych niebuforowanych przetwórników CA.

seba_x - polecam buforowany dzielnik napięciowy, lub ADC o odpowiednim zakresie napięć wejściowych.

Najprostszy przetworni I/U to jeden rezystor.
    Jak do iego dołączysz wzmacniacz operacyjny to on wzmacnia napięcie, przetwornikiem jest nadal rezystor!!!
    Załącz schemat tego przetwronika na wzmaku...
  • #24 521589
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Najprościej użyć np. układu MAX471, bocznik, wzmacniacz wszystko w jednej prostej kostce, prądy do 3,3A, i co najważniejsze pomiar prądów dodatnich i ujemnych (sygnalizacja znaku na osobnym wyjściu). Wzmocnienie układu dobiera się do zakresu przetwornika przy pomocy jednego rezystora.
    http://www.maxim-ic.com/quick_view2.cfm?qv_pk=1108&ln=
  • #25 522388
    h-doc
    Poziom 27  
    prosz:
    Załączniki:
    • Jak mierzyć napięcie i natężenie za pomocą mikrokontrolera? Schematy i układy i-u converter.JPG (40.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #26 522854
    Tdv
    Poziom 34  
    Hehehe, no i który element według Ciebie zmienia prąd na napięcie? Wzmacniacz operacyjny na pewno nie, bo do wzmacniacza nie może wpłynąć żaden prąd!!! Prąd wejściowy odkłada spadek napięcia na rezystorze i to jest przetwornik I/U, operacyjny pełni rolę wzmacniacza (a tu to dokłądnie rzecz biorąc zmniejsza rezystancję wyjsciową tego przetwornika, która dla samego rezystora wynosi R, a dzięki temu wzmacniaczowi jest bardzo mała).
  • #27 523022
    h-doc
    Poziom 27  
    Nie zgadzam sie. Wyjmij z tego ukladu wzmacniacz operacyjny - zostanie sam rezystor wlaczony w szereg, ktory nic nie przetwarza. Tak samo sam wzmacniacz operacyjny bez elementow zewnetrznych nie obnizy "rezystancji wejsciowej przetwornika". To wlasnie szczegolne polaczenie tych dwoch elementow realizuje przetwarzanie i/u.
  • #28 523032
    Tdv
    Poziom 34  
    Przetwarzanie I/U robi rezystor. Połącz go drugim końcem do masy i nie potrzebujesz już wzmaciacza operacyjnego, czyli można zrobić prztwornik I/U bez wzmacniacza, natomiast bez rezystora takiego przetwornika nie zrobisz. Wniosek: Elementem zmieniającym prąd w napięcie jest rezystor!!!

Dopisane:
    Prawo Ohma znasz?
    U=I*R --> czyli zmieniasz I na U przy pomocy stałęgo R.
  • #29 523117
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    Wzmacniacz w tym układzie odwraca tylko fazę sygnału (dla dodatnich prądów daje ujemne napięcia na wyjściu). Rzeczywistym przetwornikiem jest oczywiście rezystor. Zastosowanie wzmacniacza ma dopiero większy sens w układzie przetwarzającym sumę lub różnicę kilku prądów (nie da się tego rozwiązać na rezystorach), lub kiedy zależy nam właśnie na odwrotnej fazie sygnału.
    Poza tym wzmacniacz można obciążyć na wyjściu bez obawy o powstanie błędu pomiaru, a w układzie z rezystorem dodatkowy rozpływ prądów spowoduje zawsze błędy, więc trzeba by dołożyć wtórnik i kółko się zamyka......
  • #30 523335
    h-doc
    Poziom 27  
    TDV:
    1. A widzisz, jednak rezystor (gdyby miał pracować bez wzmacniacza) trzeba byłoby podłączyć do masy, czyli równolegle. Zatem byłby to już zupełnie inny układ.
    2. Nie podważam prawa Ohma, nie twierdziłem też, że prąd płynący przez rezystor nie odkłada na nim napięcia.
    3. Wyraźnie pisałem, że układ przetwarzający prąd na napięcie to aplikacja wzmacniacza operacyjnego składająca się ze wzmacniacza i rezystora, a nie z samego rezystora lub też z samego wzmacniacza.
    4. Powtarzam - w prezentowanym przeze mnie układzie wzmacniacz nie pełni roli bufora, oba elementy (wzmacniacz i rezystor) są niezbędne do konwersji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do pomiaru napięcia za pomocą mikrokontrolera stosuje się przetworniki analogowo-cyfrowe (ADC), często wbudowane w układ mikrokontrolera. W przypadku pomiaru natężenia prądu najprostszą metodą jest pomiar napięcia spadku na rezystorze bocznikowym włączonym szeregowo w obwód. Rezystor ten pełni rolę przetwornika prąd-napięcie (I/U). Aby uzyskać dokładniejszy i wzmocniony sygnał, stosuje się wzmacniacze operacyjne, które wzmacniają napięcie na rezystorze, poprawiając precyzję pomiaru i zmniejszając rezystancję wyjściową układu. Dyskusja podkreśla, że sam rezystor jest elementem konwertującym prąd na napięcie, a wzmacniacz operacyjny pełni funkcję wzmacniacza sygnału, nie dokonując konwersji prąd-napięcie samodzielnie. W praktyce dla prądów do 500 mA i napięć do 5 V stosuje się rezystory o niskiej wartości (np. 0,1 Ω) oraz wzmacniacze operacyjne, np. INA122 lub dowolne wzmacniacze operacyjne do wzmocnienia sygnału. Alternatywnie można użyć gotowych układów scalonych, takich jak MAX471, które integrują bocznik i wzmacniacz, umożliwiając pomiar prądów do 3,3 A wraz z detekcją kierunku prądu. Do pomiaru napięcia wyższych wartości (np. 0-50 V) zaleca się stosowanie dzielników napięciowych, najlepiej buforowanych, aby nie przeciążać wejścia ADC mikrokontrolera. W dyskusji pojawiły się również uwagi dotyczące metod pomiaru prądu metodą hallotronową, jednak jest to rozwiązanie bardziej skomplikowane i wymaga czułych czujników. Schematy typowych układów pomiarowych obejmują rezystor bocznikowy, wzmacniacz operacyjny oraz ADC mikrokontrolera. Wzmacniacz operacyjny może odwracać fazę sygnału, co należy uwzględnić w interpretacji pomiarów. Całość pomiaru opiera się na prawie Ohma (U=I*R), gdzie rezystor jest kluczowym elementem konwersji prądu na napięcie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA