Poszukuję teorii odnośnie projektowania filtrów sieciowych. Najlepiej z internetu ale mogą być również książki. Chodzi mi o kompletną informację wraz z teorią od najprostszych (najtańszych) do bardziej skomplikowanych (droższych). Chcę filtrować zakres od 1 MHz do 30MHz. Chciałbym poznać rozwiązania praktyczne ale również teorię, którą również będę potrzebował do pracy dyplomowej. Kolejną sprawą jest symulowanie takich filtrów. Chciałbym to zrobić tak, że jak już coś zaprojektuję (zapewne mocno bazując na jakichś przykładach) to następnie potrzebowałbym jakąś teoretyczną charakterystykę. Kolejnym krokiem byłoby zbadanie gotowego filtru analizatorem i porównanie z teorią.
p.s. Słyszałem, że bardzo tanio można pozyskać filtr (albo chociaż elementy) z zasilacza komputerowego. Czy rolą tego filtru jest nieprzepuszczanie zakłóceń z zasilacza do sieci (o takie filtry mi chodzi) a może raczej nieprzepuszczanie zakłóceń z sieci do zasilacza. Z tego co wiem taki filtr działa w obie strony jednak chyba można rozróżnić jego wejście od wyjścia dlatego pytam.
p.s. Słyszałem, że bardzo tanio można pozyskać filtr (albo chociaż elementy) z zasilacza komputerowego. Czy rolą tego filtru jest nieprzepuszczanie zakłóceń z zasilacza do sieci (o takie filtry mi chodzi) a może raczej nieprzepuszczanie zakłóceń z sieci do zasilacza. Z tego co wiem taki filtr działa w obie strony jednak chyba można rozróżnić jego wejście od wyjścia dlatego pytam.