logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć oryginalny obrotomierz w Citroen Xsara?

Adam093 29 Maj 2008 21:15 3458 8
REKLAMA
  • #1 5195403
    Adam093
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Zanieszczam nizej zdjecie z silniczkiem czy jak to sie zwie od obrotomierza. Poradzcie mi jak to podlaczyc, mam wyciagniety kabel od kompa sterujacy obrotomierzem, ale za nic nie wiem jak to wszystko zlaczyc do kupy. Slyszalem cos ze mozna sie podlaczyc do impulsatora ze skrzyni ale czy to prawda i czy on nie dziala tylko w czasie jazdy?? Niby ma 2 kable... Czy jak kupie oryginalne kostki ktore byly przy tym liczniku to czy mi to cos pomoze?? Skad w razie czego wziac rozpiske jaki kabel jest od czego?? Z gory bardzo dziekuje

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 5195445
    Blicek
    Poziom 26  
    Ocena: 217
    Chcesz podlaczyc sam obrotomierz z pominieciem deski?
  • #3 5195450
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4424
    Kolego, masz tylko część wykonawczą, wskaźnik, to tak jakbyś nam pokazał wskazówkę od zegarka z pytaniem, gdzie to wcisnąć w aucie,żeby pokazywało godzinę. Chyba,że masz całe kompletne zegary...ale raczej nie.
  • REKLAMA
  • #4 5195915
    Adam093
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Tak mam wsyztsko to tylko wyciagniety komponent. Wszytsko jest w kup9e tzn obrotomierz predkosciomierz i reszta co w licnziku sie znajduje. Mi chodiz tylko o obrotomierz bo wszystko inne dziala jak nalezy no a on niestetyy nie:( chcialem go na krotko podlaczyc ale nie wie mco i jak moge dodatkowo zrobic zdjecie kostek jak to w czyms pomoze.

Mam podlaczony aktualnie uniwersalny z sygnalem z komputera. Wszytsk oan nim smiga i sie dokladnie zgadza. Musialem wymienic zegary wiec od razu z obrotomierzem kupilem aby tamtego zdjac.

Moge zakupic oryginalen kosteczki od tego co kupilem (te ktore w nim byly) tyle ze nie wiem czy to mi w czyms pomoze...dodam ze predzej zamiast obrotomierza mialem zegar
  • #5 9229306
    deo68
    Poziom 10  
    tez mam taki problem a w którym miejscu się znajduje komputer nim sterujący ? bo tak patrzylem i nie mogę znaleźć i które to piny ?
  • #6 9229670
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2301
    Nie wiem jaki masz rocznik , ale podaję piny na ECU: HDI - pin 62 , MM1AP - pin. 42 , Motronic MP 5.2 - pin 44, Sagem SL 96 - pin42.
    Na zegarach , wszyustkie , wchodzi sygnał na pin 16 , wtyczki 26 pinowej.
  • REKLAMA
  • #7 10855376
    geny 666
    Poziom 2  
    a jak to wlasnie podlaczyc ??
    mam licznik z zegarkiem kupilem z obrotosciomierzem z tym ze ten ma strasznie duzo przebiegu i chce to podlaczyc do starej plytki ma ktos jakies pomysly ??w
  • #8 10879456
    geny 666
    Poziom 2  
    plyty roznia sie miedzy soba co wy na to ?? wiecie jak to podlaczyc
  • REKLAMA
  • #9 10880158
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4424
    3.1.17. Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi. 3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych. 3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia oryginalnego obrotomierza w Citroenie Xsarze, gdzie użytkownik posiada kompletny zestaw zegarów, ale obrotomierz nie działa prawidłowo. Problem polega na prawidłowym połączeniu przewodów sterujących obrotomierzem, które są wyciągnięte z komputera sterującego. Pojawiły się pytania o możliwość podłączenia sygnału z impulsatora skrzyni biegów, który ma dwa kable i działa tylko podczas jazdy. Wskazano, że sam wskaźnik bez kompletnych zegarów i elektroniki nie będzie funkcjonalny. Podano także informacje o pinach sygnałowych na ECU dla różnych wersji silników i sterowników: HDI (pin 62), MM1AP (pin 42), Motronic MP 5.2 (pin 44), Sagem SL 96 (pin 42). Na licznikach sygnał obrotomierza wchodzi na pin 16 wtyczki 26-pinowej. Poruszono też kwestię oryginalnych kostek do podłączenia oraz różnic w płytkach liczników, które mogą wpływać na kompatybilność. W dyskusji pojawiły się prośby o schematy i rozpiski przewodów, jednak brak jednoznacznej instrukcji podłączenia. Zwrócono uwagę na konieczność posiadania pełnego modułu zegarów i odpowiednich sygnałów z ECU, aby obrotomierz działał poprawnie.
REKLAMA