logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sygnalizator otwarcia zwory - czy ktos to gdzies widzial ?

melon2 29 Maj 2008 21:23 2058 7
REKLAMA
  • #1 5195442
    melon2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam

Poszukuje dzwiekowego sygnalizatora otwarcia zwory na drzwiach
    Chodzi o to ze slabo slychac otwarcie (zwolnienie) zwory i nie wiadomo w ktorym momencie mozn ciagnac juz za klamke wiec przydala by sie jakas sygnalizacja

Wiem ze mozna zrobic patent na przekazniku i brzeczyku ale do zwory mam doprowadzone tylko dwie zyly a w momencie kiedy sygnalizator powinien wydac dzwiek to napiecie zostaje odlaczone wiec nie ma z czego zasilic sygnalizatora

Dlatego szukam jakiegos gotowego rozwiazania albo przynajmniej schematu w miare malego urzadzenia

Z gory dziekuje i pozdrawiam
    Melon2
  • REKLAMA
  • #2 5195511
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Musiałbyś chyba szukać zwory z taką funkcją.
    Opcjonalnie mógłbyś skonstruować układ, który wykrywałby opadanie napięcia poniżej konkretnego progu, np. poniżej 10V i z resztek energii (pozostałej np. na kondensatorze) zasilałby buzzer.
  • REKLAMA
  • #3 5195596
    s6spn6
    Poziom 24  
    Ocena: 34
    Miałem ten sam problem kolego co ty ale ja byłem w dogodnej sytuacji ze miałem więcej niż 2 żyły a fakt faktem miejsca tam niewiele w elektrozworze
  • #4 5195960
    zbyn0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli zwora jest zasilana napięciem stałym to powinien zadziałać ten układzik: Sygnalizator otwarcia zwory - czy ktos to gdzies widzial ?
  • #5 5198300
    melon2
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Dzieki za pomoc ale obecnie ze wzgledu na brak czasu na testowanie szukam jednak gotowego rozwizania

Gdzies widzialem takie cos zamontowane obok zwory - ale nie wiem gdzie cos takiego kupic ?
  • REKLAMA
  • #6 5200409
    zbyn0
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam ponownie. Sprawdziłem praktycznie ten układzik ,to działa ale można jeszcze prościej: dioda i kondensator (ja zastosowałem 1000 mikroF ) , równolegle do zwory przekaźnik, którego styki NC włączają buzer.Kondensator podtrzymuje działanie buzera przez ok 10 sekund. Gdyby była potrzeba działania sygnalizatora dłużej można zwiększyć pojemność kondensatora lub zamiast niego zastosować akumulator (np 12V 1.2 Ah) . Wtedy praktycznie buzer będzie dźwięczał wtedy gdy zwora będzie zwolniona. Pozdrawiam i powodzenia.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano dźwiękowego sygnalizatora otwarcia zwory drzwiowej, który informowałby o zwolnieniu zwory, gdy napięcie zasilające jest odłączane i nie ma możliwości bezpośredniego zasilania sygnalizatora. Zaproponowano rozwiązania wykorzystujące wykrywanie spadku napięcia poniżej określonego progu (np. 10 V) oraz magazynowanie energii na kondensatorze, który zasila buzzer przez krótki czas po zwolnieniu zwory. Przedstawiono schemat układu z diodą, kondensatorem (np. 1000 µF) i przekaźnikiem, gdzie kondensator podtrzymuje zasilanie buzera przez około 10 sekund, co jest wystarczające do sygnalizacji. Wskazano możliwość zastosowania większej pojemności kondensatora lub akumulatora 12 V 1,2 Ah dla dłuższego działania. Dyskutowano o doborze małych sygnalizatorów elektromagnetycznych 12 V, np. typu BMT-0903H5-5, oraz o wykorzystaniu buzzerów z demontażu, np. z szyfratora CA-5, z generatorem sygnału. Poszukiwano również gotowych rozwiązań dostępnych komercyjnie montowanych obok zwory.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA