logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SYGNALIZATOR dźwiękowy - niedomknięte drzwi - jak ?

KadabraAbra 20 Lip 2022 12:43 3288 20
  • #1 20109121
    KadabraAbra
    Poziom 4  
    Ocena: 6
    Hej, mam problem z drzwiami w biurze oraz lodówkami ponieważ pracownicy często ich nie domykają...

Wpadłem na pomysł żeby założyć wszędzie kontaktrony oraz sygnalizator dźwiękowy. Znalazłem na aledrogo taki za 15 zł - świeci i wyje, ale...

ale nie potrzebuje żeby wył w chwili otwarcia - to byłoby bez sensu. Potrzebuje takie rozwiązanie które zadziała np po 2 minutach od otwarcia drzwi wtedy kiedy drzwi dalej nie są zamknięte.

Sygnalizator tez powinien mieć jakąś regulowaną wysokość dźwięku.

Znacie takie rozwiązanie które jest na rynku gotowe ? Lub można to jakoś w prosty i tani sposób posklejać ?

Myslę że wątek ogólnie może być przydatny również dla innych.
  • #3 20109141
    KadabraAbra
    Poziom 4  
    Super, ale się totalnie na tym nie znam. Jakieś gotowe rozwiązanie? lub może ktoś poskłada odpłatnie coś takiego?
  • #5 20109334
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1873
    Można bez lutownicy, poskręcać te parę elementów:
    Link

Sprawdziłem działania na:
    Tranzystor - BS170
    Rezystor - 10MΩ
    Kondensator elektrolityczny - 22uF
    Buzzer z generatorem HCM1212
    Zasilanie 9V

Po rozłączeniu kontaktronu, czas opóźnienia ok. 1m 10sek. (przy 47uF 2m 20sek.), ponowne zwarcie kontaktronu przed upływem czasu dezaktywuje alarm
  • #6 20109524
    KadabraAbra
    Poziom 4  
    OK super ale to w ogóle nie moja działka. Myślałem ze jest coś gotowego
  • #7 20109586
    domsat
    Poziom 23  
    Ocena: 176
    Uwaga - kontaktron ma histerezę działania, czyli już jest zwarty przy odległości np 15 mm. Zatem drzwi lodówki będą tylko lekko przymknięte
    i alarm już nie będzie aktywny.

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze jedna uwaga - autor tematu będący laikiem w elektronice oczekuje gotowca, a dostaje rady jak sklecić układ. Trochę pomyślunku.
    Autorze tematu - wpisz w wyszukiwarkę; alarm otwartych drzwi lodówki i proszę np:
    https://www.samsung.com/pl/support/home-appli...jak-wlaczyc-i-wylaczyc-alarm-drzwi-w-lodowce/
  • #8 20109661
    artur.heise
    Poziom 33  
    Ocena: 588
    domsat napisał:
    Jeszcze jedna uwaga - autor tematu będący laikiem w elektronice oczekuje gotowca, a dostaje rady jak sklecić układ. Trochę pomyślunku.

Autor napisał: "Lub można to jakoś w prosty i tani sposób posklejać" - kilka elementów, to nie jest skomplikowany układ. W przeciwnym razie to nie jest właściwy dział na pytanie. :wink:
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20109961
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4232
    Chyba ciężko będzie o rozwiązanie dla początkującego, bo przydałoby się wykrywać niedokładne zamknięcie - np. szczelinę 1mm - a tego kontaktron nie załatwi. Jeśli na zewnątrz jest oświetlenie, to czujnik światła w środku pewnie mógłby - ale przy małej szczelinie światła wejdzie mało. Czujnik określonego położenia drzwi, który coś łączy, albo rozłącza, gdy są całkowicie zamknięte? Musiałby być w miarę precyzyjnie zrobiony. Aha, buzery piezo nie mają regulacji wysokości dźwięku, pracują w rezonansie, jego częstotliwość jest stała.
  • #10 20110023
    artur.heise
    Poziom 33  
    A może chrumkająca świnka do lodówki? Co prawda wysokość dźwięku nie jest regulowana, ale nie wymaga montażu i lutowania. :D

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20110114
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jest kwestia, jakie światło ją uruchamia (czy odrobina światła przez szparę, czy włączenie oświetlenia lodówki), i po jakim czasie; pewnie musi mieć baterie.

Jeśli czujnik ma reagować na uchylenie drzwi lodówki mniejsze, niż potrzebne do włączenia oświetlenia, to nie będzie z tym łatwo - problem jest mechaniczny.
  • #12 20110331
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 644
    KadabraAbra napisał:
    Lub można to jakoś w prosty i tani sposób posklejać ?

Można posklejać, mikroprzełącznik z dźwigienką, jakiś popychacz przyklejony na drzwiach, prosty układ czasowy na 4541 i blaszka piezo/buzzer.
  • #13 20110864
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1873
    Mlody_Zdolny napisał:
    Można posklejać

Jak autor napisał

"totalnie na tym nie znam"
    "ale to w ogóle nie moja działka. Myślałem ze jest coś gotowego"
  • #14 20110899
    artur.heise
    Poziom 33  
    _jta_ napisał:
    Jest kwestia, jakie światło ją uruchamia (czy odrobina światła przez szparę, czy włączenie oświetlenia lodówki), i po jakim czasie; pewnie musi mieć baterie.

Jeśli czujnik ma reagować na uchylenie drzwi lodówki mniejsze, niż potrzebne do włączenia oświetlenia, to nie będzie z tym łatwo - problem jest mechaniczny.

Wygląda na to, że najlepszym rozwiązaniem będzie montaż samozamykacza do drzwi. :D
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20111412
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Jakby tak ktoś umiał programować Arduino: podłączyć do niego czujnik ciśnienia i umieścić go w lodówce. Przy otwieraniu drzwi występuje bardzo krótki spadek ciśnienia przy pociągnięciu za drzwi, i może jakieś szybkie wahania. Po zamknięciu - chwilowy wzrost, potem powolny spadek, a następnie wzrost do początkowej wartości. Jak tego nie będzie na czas - generować alarm. Jest tylko kwestia, czy zdąży się wykryć ten krótki spadek przy otwieraniu drzwi - jeśli nie zawsze, to będzie potrzebny inny wykrywacz otwarcia drzwi, np. fototranzystor. Za to niedokładne zamknięcie (nawet z milimetrową szczeliną) zapewnia znaczne zmniejszenie tego powolnego spadku - tu wykrywanie będzie znakomite.
  • #17 20111615
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Sprawdziłem notę katalogową BM280 (na Allegro niestety tylko 1 oferta): ma czas przetwarzania kilka ms, może robić ponad 150 odczytów ciśnienia na sekundę - wystarczy, żeby wyłapać nawet szybkie otwieranie drzwi lodówki. Ale pewnie bez lutowania się nie obejdzie: piny w płytkę trzeba wlutować...

Sygnalizator z centrumelektroniki.pl - nie raczyli nic napisać, co to jest, tylko nazwa i mało czytelne zdjęcie - takie kupowanie kota w worku.

To z Amazona jest niedostępne. A Botland proponuje wyłącznik krańcowy i buzzer, a dalej pisze "Stworzenie instalacji, w której piszczałka uruchomi się później i będą dołączone inne funkcje rodem z zaawansowanych alarmów bezpieczeństwa, wymaga już pracy z kontrolerem typu Arduino". Zajrzałem do opisu wyłącznika krańcowego - nie piszą, czy on po naciśnięciu dźwigni łączy, czy przerywa połączenie - a może zmienia (ma 3 piny)? Ale mają Czujnik krańcowy otwarcia drzwi - czarny i tu wiadomo: jak jest naciśnięty, to nie ma połączenia. Coś takiego już jest w lodówce, ale w mojej rozłącza przy szczelinie około 4mm - a przydałoby się takiej nie zostawić.

Jeszcze jedna możliwość - kontaktron - do sprawdzenia, czy może zadziałać (i będzie z tym trochę zachodu): drzwi lodówki mają magnesy, które przyciągają je, aby się dokładnie zamykały. Po otwarciu drzwi wokół krawędzi z magnesami jest pole; po zamknięciu jest znacznie słabsze, bo zamyka się poprzez lodówkę. Może da się znaleźć takie miejsce na drzwiach lodówki, by po otwarciu drzwi to pole powodowało zamknięcie obwodu przez kontaktron, a po zamknięciu - przerwanie obwodu. Ale czułość kontaktronu musi pasować do magnesów w drzwiach... kontaktron dla pewnej wartości pola magnetycznego łączy, i potem przy pewnej mniejszej rozłącza, często jest tu spora różnica - pytanie, czy drzwi lodówki będą miały wystarczającą.
  • #18 20111626
    artur.heise
    Poziom 33  
    _jta_ napisał:

Sygnalizator z centrumelektroniki.pl - nie raczyli nic napisać, co to jest, tylko nazwa i mało czytelne zdjęcie - takie kupowanie kota w worku.

To jest to:
    https://www.velleman.eu/products/view?id=373768&country=us&lang=pl

ALARM DO LODÓWKI HAMO2

Opis i cechy

Wyposażone w czujnik światła urządzenie emituje silny sygnał dźwiękowy, gdy drzwi lodówki są otwarte przez ponad 30 sekund.
    - Zasilanie: 3 baterie alkaliczne 1,5 V LR44 (w zestawie).
    - Rozmiar: 145x55x55mm.
    - Waga: 62g.

Użytkowanie

Włącz urządzenie, naciskając włącznik/wyłącznik. Umieść urządzenie w lodówce. Jeśli drzwi lodówki nie są prawidłowo zamknięte, po około 30 sekundach urządzenie wejdzie w stan alarmowy emitując sygnał dźwiękowy. Aby wyłączyć alarm, zamknij drzwi lodówki lub wyłącz urządzenie.

Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 20111744
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Pytanie: reaguje na uchylenie o parę mm, czy dopiero wtedy, gdy włączy się oświetlenie wnętrza lodówki? Pewnie to drugie... A baterie kosztują.

Trafiłem na moduł, na którym można zrobić opóźnienie alarmu: Cyfrowy Timer czasowy 5V 2s-2h - C005 - delay - moduł opóźniający; Kod produktu: 14390.

Ale trzeba mieć detektor niedokładnego zamknięcia - oprócz kontaktronów są czujniki Halla, także analogowe (wtedy można dodać komparator i nastawić poziomy przełączania).

Czyli: czujnik Halla - komparator - moduł opóźniający - generator - głośnik.
  • #20 20111793
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 644
    Mógłby się sprawdzić samoprzylepny czujnik pojemnościowy na uszczelce drzwi.
  • #21 20111897
    _jta_
    Specjalista elektronik
    O ile byłby na tyle cienki (albo miał odpowiednie brzegi), by nie powodować nieszczelności drzwi lodówki.

No i jest kwestia: ile otwarć drzwi by przetrwał? Ale czujnik ciśnienia wymagałby przepuszczenia przewodów - albo między czujnikiem i alarmem, albo zasilających (bo zasilanie z baterii kosztuje), gdyby alarm umieścić wewnątrz lodówki, co nie jest dobrym pomysłem - ten HAM02 (nie HAMO2) jest do umieszczania wewnątrz, i jak drzwi są niedokładnie zamknięte, to pewnie dźwięk jest cichy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania do sygnalizacji dźwiękowej dla niedomkniętych drzwi w biurze oraz lodówkach, które aktywowałoby alarm po określonym czasie od otwarcia drzwi. W odpowiedziach zaproponowano różne podejścia, w tym gotowe urządzenia, jak alarm do lodówki HAM02, oraz pomysły na samodzielne zbudowanie układu z użyciem tranzystora BS170, rezystora, kondensatora i buzzera. Wskazano również na problemy związane z wykrywaniem niedokładnego zamknięcia drzwi oraz na konieczność użycia czujników, takich jak kontaktrony czy czujniki Halla. Użytkownicy podkreślili, że dla początkujących może być trudne skonstruowanie takiego systemu bez wcześniejszej wiedzy elektronicznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA