logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo umieszczać wyłączniki bezpieczeństwa w układzie sterowania?

fantasta 30 Maj 2008 10:50 5800 14
  • #1 5196802
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.
    Mam pytanie do kolegow.

Pytanie dotyczy Wylaczników bezpieczeństwa (stopów awaryjnych). Jak umieszczac je w ukladzie sterowania.

Ja dotychczas wstawiałem je jako pierwsze za np. zasilaczem, a działa to tak ze gdy zostanie grzyb wcisniety odcina cale napiecie sterowania na wszystkie elementy. Wg. mnie ten sposob jest najbardziej bezpieczny.
    Ostatnio jednak przyszła do nas maszyna (dokladniej pas transmisyjny) i sa zamontowane wył. bezpieczeństwa (4szt.) na kazdym rogu pasa i podłączone sa jako wejscia do sterownika. Gdy jeden z nich zostanie wcisniety to pas zatrzymuje sie i miga Lampka AWARIA. Czy jest to zgodne z przepisami aby wylacznik bezpieczeństwa rozłączal wejscie na sterowniku ??
  • #2 5196962
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Czy ten sterownik to dedykowany moduł bezpieczeństwa ?
    Na temat sposobu rozłączania mówią normy europejskie np EN60947-5-1 załącznik K o zatrzymywaniu urządzenia w sytuacji awaryjnej. Dane urządzenie musi zostać zakwalifikowane do grupy (kategorii) urządzeń z takimi , a nie innymi właściwościami bezpieczeństwa. Reasumując jeżeli producent dosłał takie urządzenie i ma znak CE, (a musi mieć ) to winno ono spełniać warunki bezpieczeństwa. Można je oczywiście rozbudować jeżeli zachodzi obawa niedoskonałości urządzenia.
  • #3 5196992
    fantasta
    Poziom 29  
    Sterownik to zwykły PLC który obsługuje falowniki od 2 tasmosciągów. Takze zaden modul. Poprostu wyłączniki sa jednymi z wejsc tego PLC i w programie zostały pewnie uwględnione.
  • #4 5197240
    jaruśjaruś
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Zatrzymanie w sytuacji awaryjnej (wyłączenie awaryjne) - spotkałem się z natępujacymi pojęciami:
    1. Ingerencja w prądowe obwody sterownicze - dla napędów prostych 2.Ingerencja w prądowe obwody sterownicze - dla przerywania wielu obwodów
    3.Ingerencja w prądowe obwody sterownicze - z nadzorowaniem przewodu doprowadzajacego
    itd
    8. Napędy sterowane elektronicznie (falowniki) - na schematach aplikacyjnych jest wyraźnie podany stycznik załączający 3~f, a pętla wyłączenia zachacza o przekaźnik z samego falownia. W przypadku falownika z hamulcem - różne są aplikacje.
    Ponadto istnieje możliwość wykorzystania PLC do wyłączenia awaryjnego , ale musi zostać odłączone napięcie po stronie wyjściowej PLC (czyli wyjścia załączające styczniki). Tak więc bez przekaźników zewnętrzych nie można tego robić.
    Źródlo - firma MOELLER.
  • #5 5198479
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    To trudny temat. Np w górnictwie , w niektórych przypadkach ( zapychanie wozów do klatki) obligatoryjne jest przerwanie obwodu siłowego ( 500V lub 1000V) . I realizuje się to rozłącznikami.Zasadniczo taki sposób rozwiązania wyłącznika bezpieczeństwa jest najbardziej skuteczny, ale i najbardziej kosztowny. Moim zdaniem optymalne jest przerwanie sterowania stycznika ( lub wyłączenie wyłącznika) zasilającego obwód siłowy elementu wykonawczego.
    Pozdrawiam.
  • #6 5198766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 5198791
    monsinior
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Jednym z lepszych ale i droższych zastosowań są przekaźniki bezpieczeństwa np. PILZ wraz z obwodami pomocniczymi i z takich przekaźników bezpieczeństwa podaje się sygnały na wejście sterownika.
    Przekaźnik bezpieczeństwa ma to do siebie, że ma dwa bardzo czułe kanały
    w które wpinamy szeregowo wszystkie styki NC grzybków.Każdy grzybek musi miec 2 kanały. Podstawową zaletą PILZ jest to że musisz go skasować ( po zadziałaniu obwodu bezpieczeństwa) służy do tego specjalny osobny obwód.

Są różne rodzaje przekaźników bezpieczeństwa do obwodów awaryjnych, do bramek do sterowania dwuręcznego etc.

Pozdrawiam Mariusz M.
  • #8 5198838
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Obowiązek stosowania wyłączenia obwodu siłowego w górnictwie wynika stąd, że każdy element pośredniczący ( przekaźnik bądź sterownik) jest obarczony pewną awaryjnością. Zastosowanie rozłącznika obwodu siłowego - przysłowiowej "siekiery"- odcina zasilanie do ostatniego elementu wykonawczego. I to jest najbezpieczniejsze.Pozostaje rachunek kosztów.
    Pozdrawiam>
  • #9 5198845
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    Wyłącznik bezpieczeństwa a przekaźnik bezpieczeństwa to dwa odległe od siebie tematy, czy może się mylę (jak zwykle) .
    Pozdrawiam

Dodano po 24 [minuty]:

Kol. fantasta. Na mój głupi rozum to tak: przyszła do was maszyna i jak to jest firmowa maszyna to ktoś ją zaprojektował, ktoś sprawdził, ktoś zatwierdził i ktoś dopuścił i jeszcze ktoś zaatestował znakiem CE i nie warto się jej czepiać. No chyba że jest to home made i budzi jakieś wątpliwości. Pozdrawiam.
  • #10 5205345
    fantasta
    Poziom 29  
    geguś napisał:
    fantasta napisał:

Mam pytanie do kolegow.

Ja mam pytanie do Ciebie, co wiesz na ten temat? Czy dysponujesz wiedzą, czy zaczynamy od początku?

Wiedze mam i nie wiem z kad twoje pytanie.
    Pytam sie na forum bo spodziewalem sie szybkiej i konkretnej odpowiedzi. I oczywiscie wiem, ze stosuje sie przekazniki bezpieczenstwa, specjalne moduly itd. Ale takze dopuszczalne sa obwody sterowania obu-rącz bez dodatkowych modulów bezpieczenstwa a tylko odpowiednio zaprojektowane obwody na przekaznikach.

I z tad moje pytanie. Czy takie cos jak wylaczniki bezpieczeństwa na PLC jest dopuszczone bo nie znalazlem takiej opcji.
  • #11 5205875
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 5205892
    fantasta
    Poziom 29  
    geguś napisał:
    fantasta napisał:

Ale takze dopuszczalne sa obwody sterowania obu-rącz bez dodatkowych modulów bezpieczenstwa a tylko odpowiednio zaprojektowane obwody na przekaznikach.

Sterowanie oburącz ma to do siebie, że jest ważna zwłoka czasowa między przyciskami. Jak to sobie wyobrażasz na przekażnikach? Specjalne przekaźniki mają odpowiedni atest. Czy Twoje ustrojstwo też będzie miało?

Jak prawidłowo umieszczać wyłączniki bezpieczeństwa w układzie sterowania?
  • #13 5205931
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    fantasta napisał:

Wiedze mam i nie wiem z kad twoje pytanie.
    Pytam sie na forum bo spodziewalem sie szybkiej i konkretnej odpowiedzi. I oczywiscie wiem, ze stosuje sie przekazniki bezpieczenstwa, specjalne moduly itd. Ale takze dopuszczalne sa obwody sterowania obu-rącz bez dodatkowych modulów bezpieczenstwa a tylko odpowiednio zaprojektowane obwody na przekaznikach.

I z tad moje pytanie. Czy takie cos jak wylaczniki bezpieczeństwa na PLC jest dopuszczone bo nie znalazlem takiej opcji.

Fajnie. To skoro masz wiedzę, to pewnie wiesz, że norma EN 954-1 specyfikuje 5 kategorii zabezpieczeń (B,1,2,3,4) w zależności od tego, jak ciężkie obrażenia może zadać urządzenie i jak bardzo jest narażony człowiek na te obrażenia.
    Dopuszczenia poszczególnych rozwiązań obwodów bezpieczeństwa mocno zależą od kategorii i nikt przy zdrowych zmysłach nie odpowie Ci na Twoje pytanie nie wiedząc o jakiej kategorii rozmawiamy.
    Wydaje się , że w kategoriach B i 1 wyłączniki bezpieczeństwa "na PLC" mogą być dopuszczone. W wyższych kategoriach na pewno nie, chyba, że PLC są typu "safety" (np. Pilz PSS3000, Siemens - seria F itd.).
  • #14 5205939
    fantasta
    Poziom 29  
    Czy ja gdzies pisalem w jakich kategoriach wystepuja takie uklady. Pisalem ze wogole wystepuja i nie mozesz powiedziec ze nie.

A tamta maszyna raczej lezy w pierwszych kategoriach, to tylko transporter tasmowy bez zadnych elementow niebezpiecznych itd. PLC to zwykly Mitsubishi FX2N.
  • #15 5206177
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego umieszczania wyłączników bezpieczeństwa (stopów awaryjnych) w układzie sterowania maszyn, ze szczególnym uwzględnieniem ich integracji z PLC. Standardowo wyłączniki bezpieczeństwa stosuje się do odcinania napięcia sterowania lub obwodu siłowego, co zapewnia natychmiastowe zatrzymanie urządzenia i maksymalne bezpieczeństwo. W praktyce spotyka się różne rozwiązania: od bezpośredniego przerwania zasilania, przez stosowanie przekaźników bezpieczeństwa z dwoma kanałami nadzorującymi styki NC, aż po podłączanie wyłączników jako wejść do zwykłego PLC, które w programie reaguje na ich stan. Jednak normy europejskie (np. EN 60947-5-1, EN 954-1) oraz wymagania dotyczące kategorii bezpieczeństwa (B, 1, 2, 3, 4) precyzują, że w wyższych kategoriach konieczne jest stosowanie dedykowanych modułów bezpieczeństwa lub sterowników typu "safety". Zwykły PLC (np. Mitsubishi FX2N) może być dopuszczony do prostych aplikacji o niskim ryzyku, ale nie zastąpi specjalistycznych przekaźników bezpieczeństwa (np. PILZ) czy modułów certyfikowanych. W przypadku falowników i napędów elektronicznych zaleca się stosowanie zewnętrznych przekaźników do odcięcia napięcia po stronie wyjściowej sterownika. W praktyce dobór rozwiązania powinien wynikać z analizy ryzyka i kategorii bezpieczeństwa maszyny, a także z wymagań norm i certyfikacji CE.
REKLAMA