logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

dysk Seagate 320GB ST3320620AS dziwny problem SATA II

Doktorekx 30 Maj 2008 10:59 2090 5
REKLAMA
  • #1 5196835
    Doktorekx
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Problem doyczy dysku jak w tytule. Kupiłem go niedawno, zainstalowałem system WINXP SP2 i czasami wiesza mi ten dysk caly system, tzn. jak juz sie system odpali i pochodiz to ejst okej ale czasami odrazu po zaladowaniu windowsa komp sie zwiesi i pomoze tylko reset. Po resecie albo scandisk wykrywa kupe bledow na dysku i je naprawia albo dysk wogul niechce sie zalonczyc i o dziwo pomaga w tej sytucji podpiecie kabla SATA pod inny port.
    Gdy skanuje go programem hd tune żadko kiedy ale dojdzie do konca skanowania i niema na nim zadnych bad sektorów! ale w wiekszosci przypadkow skanowania poprostu wiesza sie komp.
    Co tu zrobic? mam plyte glowna ASrock AliveNF6G VSTA z kontrolerem SATA II, na ktorej to plycie chodzily kiedys dwa dyski SATA w rajdzie i bylo ok.
  • REKLAMA
  • #2 5196870
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Przyczyn szukał bym w zasilaczu oraz sprawdził bym zworki SATA II SATA I na dysku oraz sprawdził jakie obsługuje płyta .

Seagate mają spore zapotrzebowanie na prąd dlatego może się okazać ,że zasilacz który wydawać by się mogło działał poprawnie wcześniej teraz może nie chcieć działać poprawnie.

Pomierzyć miernikiem napięcia zasilacza podczas pracy dysku.
    Podać SMART Dysku na forum.

Sprawdzić płytę kondensatory.
  • REKLAMA
  • #3 5196894
    Doktorekx
    Poziom 10  
    płyta główna obsługuje SATA II, dysk byl ustawiany zarówno na SATA II jak i na SATA i w obu przypadkach wystepuje problem.
    Co do zasilacza to raczej nie w nim problem, bo mam bdb zasilacz Amacrox Warrior 400W, ktory ludzie uzywaja do krecenia kompow ma bardzo stabilne napiecia... tymbardziej ze ja niemam nic podkrecone w kompie .
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5196932
    Doktorekx
    Poziom 10  
    tasme dopiero dzis bede mial nowa to zobaczymy czy cos to pomoze, a smarta dysku nierobilem, postaram sie zrobic.

Tak wyglada smart mojego dysku, co o tym sadzicie ?

dysk Seagate 320GB ST3320620AS dziwny problem SATA II
REKLAMA