Witam,przepraszam że tyle nie odpisywałem na temat tego monitora ale myślałem że juz nic z niego nie bedzie bo wymieniłem wszystkie kondensatory w układzie odchylania i przestał chodzić ale wczoraj jeszcze raz sie temu przyjżałem okazało sie że jeden kondensator miał niewyrazne oznaczenie(zamiast 151 bylo 161) ale juz przylutowałem właściwy.Niestety zmaiana elektrolitów nie przyniosła skutku obraz dalej jest dosc ciemny(ale nie jest to bardzo uciązliwe) lekko zniekształcony po bokach,obraz sie zweża w poziomie po czym sie wyłącza i włacza z tym że jesli zweze w OSD obraz aby nie był rozciagniety do samych brzegów tylko zostawie 0,5 cm czarnego pola to się nie wyłącza.Moje pytanie jest czy mógłby ktoś tak ogólnie chociaż powiedzieć co to może być?trafopowielacz?może spada napiecie i dlatego obraz sie zwezą?A może coś jest też z napieciem żarzenia że obraz jest taki ciemny da sie to gdzies wyregulować?to są moje domysły dlatego pytam się na forum.dodam że nie znam sie zbyt dobrze na tym i nie posiadam sondy WN aby sprawdzic trafo.w naprawie pomaga mi kolega co sie lepiej zna ale on tez nie ma wielkiego pojęcia na temat monitorów.Aha przelutowałem tez płytkę kineskopu,próbowałem kręcic potencjometrami na trafopowielaczu i zauwazyłem że wystepuje też efekt "pompowania"obrazu.zastanawia mnie jeszce jeden potencjometr na płycie głównej kolo trafopowielacza do czego on słuzy?
Proszę o jakąś wskazówke,mnie na razie nie będzie przez tydzien więc nie będę mógł przez ten czas odpisać