logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate ST3250410AS 250GB - problem z uszkodzoną partycją systemową

tinag 02 Cze 2008 11:16 1437 7
REKLAMA
  • #1 5205640
    tinag
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z dyskiem Seagate ST3250410AS - 250GB
    Problemy zaczely sie od tego, ze przywiesil sie system, po restarcie pokazalo sie okno w jakim trybie odpalic ponownie system. Wybor ktorejkolwiek opcji konczyl sie restartem komputera.
    Chcialam z plyty instalacyjnej naprawic system - wyrzucalo mi blad, ze dysk jest uszkodzony- podobnie przy probie instalacji systemu od nowa.

Podlaczylam go do innego komputera i widze trzy partycje - dwie z danymi czytam bez problemu. Trzecia systemowa widac, ale nie mozna z nia nic zrobic- probowalam formatowac, naprawiac HD Regeneratorem i innymi programami- bez skutku.

Prosze pomozcie, bo nie wiem juz co robic. Czy da sie go naprawic czy oddac go do serwisu (ma dopiero 5 miesiecy i byl uzywany w typowym komputerze biurowym)

Dorzucam widoczne w DMDE partycje

Seagate ST3250410AS 250GB - problem z uszkodzoną partycją systemową

pozdrawiam
    Justyna
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5205692
    tinag
    Poziom 2  
    Czesc i dziekuje za odpowiedz

Dane skopiowalam

Utworze od nowa partycje. Z wysylka do serwisu chce sie jednak wstrzymac, bo dysk jest mi teraz potrzebny i jak go nie naprawie, to bede musiala kupic nowy. (pracuje na pozyczonym, ktory musze oddac na dniach)

Dlatego zalezy mi na probie naprawy/zalatanie tego zeby mozna bylo na nim pracowac.
  • #4 5205721
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Zależy Tobie na danych z niego?
  • REKLAMA
  • #5 5205729
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 5205778
    Merki
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Popieram kolegę wyżej-miałem podobny problem (wszystko przez lipny zasilacz), też nie mogłem odczytać jednej partycji i musiałem ją od nowa stworzyć, aby działało.
  • #7 5206204
    tinag
    Poziom 2  
    Co do HDD regeneratora to wyczytalam w necie, ze jest super i w ogole... ;)

Efekt tych zabiegow byl taki ze niby beledy dysku zostaly wykryte i naprawione (9 bledow w poczatkowej fazie spradzania), ale jak formatowalam partycje, to po tym zabiegu nic sie nie zniemilo- dysk widoczny ale po kliknieciu na niego prawym przyciskiem myszki po 3-4 minutach pokazuja sie menu, klikam wlasciwosci i pokazuje sie okienko a tam uzywane miejsce: 0, wolne miesce: 0, filie system: raw

okzo mam nadzieje, ze sciagnelam te dane SMART o ktore ci chodzilo? W razie czego zrobie jeszcze raz

ps.
    przy pliku sectorsTin.ima.txt prosze usunac koncowke .txt
    Załączniki:
    • sectorsTin.ima.txt (50 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • smart.txt (1.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5207669
    tinag
    Poziom 2  
    Problem rozwiazany

dziekuje za pomoc tym, ktorzy byli tak mili i podzielili sie ze mna swoja wiedza tajemna :)

Podsumowanie tematu

✨ Dysk Seagate ST3250410AS 250GB miał problem z uszkodzoną partycją systemową, która po zawieszeniu systemu i restarcie nie pozwalała na poprawne uruchomienie systemu operacyjnego. Próby naprawy z płyty instalacyjnej kończyły się błędem wskazującym na uszkodzenie dysku. Po podłączeniu do innego komputera widoczne były trzy partycje, z czego dwie z danymi działały poprawnie, natomiast partycja systemowa była widoczna, lecz nie można było jej formatować ani naprawić za pomocą programów takich jak HDD Regenerator. Po skopiowaniu danych zalecono usunięcie wszystkich partycji i utworzenie ich od nowa. Pomimo naprawy błędów wykrytych przez HDD Regenerator, partycja systemowa pozostawała w formacie RAW z zerowym używanym i wolnym miejscem. Sugerowano również sprawdzenie stanu SMART dysku za pomocą narzędzia Victoria. Ostatecznie problem został rozwiązany po podjęciu odpowiednich działań, co potwierdzono w ostatnim wpisie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA