logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 560 SEC problemy z elektryką, awaria KE-Jetronic

kwok 03 Cze 2008 18:38 6500 7
REKLAMA
  • #1 5210174
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1333
    zimny z wielkim trudem odpala (dodatkowy aku 190 Ah bo trzeba trochę kręcić) jak już odpali to trzyma obroty powyżej 1500 a jak się nagrzeje 2000-2300 i nagrzany całkiem dobrze zapala
    jest brak napięcia na regulatorze wolnych obrotów (regulator jest normalnie otwarty), regulatorze ciśnienia i czujniku położenia ramienia klapy spiętrzającej
    wniosek - brak zas ECU
    teraz pytanie: gdzie szukać bezpiecznika/bezpieczników czy jakiś przekaźników od systemu zasilania silnika bo skrzynkę sprawdziłem i nic takiego tam nie ma, brakuje też opisu przekaźników i żadnego schematu też oczywiście nie mam
    dziękuję za wszelką pomoc - mogę się odwdzięczyć punktami jak się dowiem jak to się robi
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5210267
    diagnosta.mb
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    Na podszybiu srebrny wysoki przekaźnik z bezpiecznikiem na górze
  • REKLAMA
  • #3 5210297
    korelian
    Poziom 19  
    Ocena: 80
    Ten przekaźnik można rozebrać i przelutować końcówki cewek przekaźniczków. Często to jest problemem. Przy składaniu koniecznie użyj silikonu do uszczelnienia obudowy.
  • REKLAMA
  • #4 5210346
    kwok
    Poziom 40  
    fajnie że ktoś wie o co chodzi
    ten przekaźnik jutro dokładnie sprawdzę ale zdaje mi się że klepie
    jest jeszcze jeden problem: po wyłączeniu wszystkiego jeden przekaźnik w skrzynce bezpieczników jest włączony - nie wiem od czego on jest (brak opisu) jeśli ktoś zna rozkład przekaźników to tam są ich dwa rzędy
    ten o który mi chodzi znajduje się (patrząc od przodu samochodu) w lewym rzędzie pierwszy od bezpieczników
    nie sprawdzałem dokładnie ale po jego wyjęciu wydaje się wszystko działać
    Dzięki za pomoc

Regulamin pkt 11 proszę poprawić. goldwinger
  • Pomocny post
    #5 5210437
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3599
    To może być przekaźnik od tzw. "komfortu" - wyłączy się po wyjęciu kluczyka ze stacyjki i zamknięciu drzwi.
  • REKLAMA
  • #6 5210555
    kwok
    Poziom 40  
    dzięki
    jutro sprawdzę

a może ma ktoś jakiś schemat albo instr obsługi takiego merca bo wózek jest mojego szefa (dawno nim nie jeździł) i strasznie mi marudzi żeby naprawić bo to cabrio a jest ciepło i wiecie... a serwis oczywiście za drogi :cry: bo tak miałbym problem z głowy i wam nie truł

dzięki za pomoc
  • #7 5212911
    kwok
    Poziom 40  
    powyższe podpowiedzi są trafne
    dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes 560 SEC ma problemy z elektryką i awarią systemu KE-Jetronic objawiające się trudnym rozruchem na zimno, wysokimi obrotami biegu jałowego po uruchomieniu oraz brakiem napięcia na regulatorze wolnych obrotów, regulatorze ciśnienia i czujniku położenia ramienia klapy spiętrzającej. Przyczyną może być brak zasilania ECU. Wskazano na obecność wysokiego, srebrnego przekaźnika z bezpiecznikiem na podszybiu, który często wymaga przelutowania końcówek cewek i uszczelnienia silikonem. Dodatkowo w skrzynce bezpieczników znajduje się przekaźnik bez opisu, który może odpowiadać za funkcje komfortu i wyłącza się po wyjęciu kluczyka i zamknięciu drzwi. Brak schematów i opisów przekaźników utrudnia diagnozę, ale dostępne są częściowe schematy online pod adresem http://www.autolib.diakom.ru/CAR/Mercedes-Benz/.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA