Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z nagraniem płyty dwuwarstwowej DL 8.5GB

RAIN MAN 04 Jun 2008 05:26 14215 12
    RAIN MAN
    Level 14  
    Witam.
    Mam taki problem otóż od jakiegoś czasu nie da się u mnie nagrać płyt dwuwarstwowych ( DL 8.5GB ) posiadam dwie nagrywarki marki LG ora PLEXTOR, które mają możliwość nagrywania tych płytek.
    Z płytami jednowarstwowymi ( 4.7GB ) nie mam żadnych problemów.
    Chodzi oto że albo nagra mi np.do 50% lub 80% różnie i pokazuje info na ekranie, że niestety nagrywanie nieudane.
    Programem jakim próbowałem nagrywać to: Clone wersja 2.9.1.7 lub DVD Fab Decrypter ewentualnie próba w Nero wersja 8.3.2.1 także nie dała pozytywnego rezultatu.
    Może ktoś z forumowiczów lub modelatorów tej stronki pomoże mi rozwiązać ten problem.
    Próbowałem nawet w programie Clone DVD wersja 2.9.1.7 zaznaczyć ręcznie czyli z funkcji DL na opcję 8500MB niestety film nagrał się cały niby było OK, ale po włożeniu i oglądaniu na odtwarzaczu stacjonarnym marki SONY model:DVP-NS730P raczej bezproblemowo czyta płyty dwuwarstwowe a tu po nagraniu płyta odtwarza jakieś 70 max 85% i blok staje.
    Słychać jak laser chce przeskoczyć i przeczytać ścieżkę, ale niestety z negatywnym skutkiem.
    Po prostu tak jakby się pauzę zrobiło na obrazie i echo już dalej nie chce nic zadziałać.
    Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu mego problemu.
    Poprawiłem TONI_2003
    webmortiz
    Level 20  
    Moze probelm lezy w obsludze konkretnych modeli plyt? Nagrywarka nie radzi sobie z przejsciem na druga warstwe i to powoduje wysypanie sie nagrywania. Bios nagrywarki byl aktualizowany? Jesli nie to mozna sprobowac. Biosa mozna znaloezc na stronie cdrinfo.pl Jesli nigdy wczesniej teog nie robiles radzilbym poczytac instrukcje, ktora prawdopodobnie bedzie w pliku z biosem. Jesli to nie pomoze mozna poczytac tamtejsze komentarze przy Twoim modelu nagrywarki lub na tamtejszym forum.
    Bogdanor
    Level 27  
    W moim przypadku napęd wogle nie czytał płyt DL (nie widział ich wcale), wystarczyło oczyścić soczewkę, możesz to zrobić albo rozkręcając napęd- usuniesz wtedy inne ew. paprochy (nie we wszystkich konstrukcjach łatwo dostać sie do soczewki) albo użyć płyty czyszczącej.
    Merki
    Level 11  
    Ja miałem problem z nagrywarką LG z nagrywaniem zwykłych płyt DVD...w ogóle nie chciały się zacząć nagrywać.
    W końcu okazało się, że potrzebna była 80-żyłowa taśma do napędu i wszystko grało.
    Jeśli takiej nie masz, spróbuj wyłożyć nie stracisz.
    RAIN MAN
    Level 14  
    Witam dzięki za info od was.
    Fakt nigdy nieaktualizowałem Biosa do nagrywarek bo nie umiem próbowałem, ale z fatalnym skutkiem.
    Może była trefna partia płytek jak poinformowano mnie na innych forach.
    Bo czemu np.płyty firmy VERBATIM raczej nagrywają obydwie nagrywarki bezproblemowo, a EMTEC z tymi jest problem.
    Chociaż kasety VHS tej firmy bardzo sobie chwalę i dlatego się skusiłem na próbę płyt DL tej firmy, a tu widzę niestety lipa.
    jarewa
    Level 31  
    A ja mam inny problem nagywarka LG od notebooka i też mi nie nagrywa dual. Ale programy pokazuja sukces. Ale mimo tego program NTI nagrywa tylko połowe. Alkochol120% niby cos nagrał ale nie mozna tego otworzyć potem. A płyty miałem verbatim. Sprawdzałem wszystko i ni emoge tego rozwiazać:( inne płyty CD czy DVD nagrywa dobrze)
    jhusak
    Level 13  
    RAIN MAN wrote:

Bo czemu np.płyty firmy VERBATIM raczej nagrywają obydwie nagrywarki bezproblemowo, a EMTEC z tymi jest problem.
    Chociaż kasety VHS tej firmy bardzo sobie chwalę i dlatego się skusiłem na próbę płyt DL tej firmy, a tu widzę niestety lipa.

Płyty Emtec ZAWSZE sprawiały mi problemy z nagrywaniem i późniejszym odczytem (2 różne nagrywarki Pioneer). Miałem 5 płyt CD, jedna się nagrała i przeszła weryfikację, i padła po 2 miesiącach. Reszta nawet się nie nagrała.
    Z innymi płytami nie miałem żadnych problemów.

Trzymajcie się z dala od płytek tej firmy!
    Alana
    Level 37  
    Raczej stawiam na problem z plytkami - kolega zakupil kiedys plytki DL marki Sony i Philips [2 opakowania po 10 szt] i ZADNEJ sie nie dalo nagrac, sprawdzane bylo na 5 czy 6 nagrywarkach w tym mojej.
    Teraz kolega kupuje Verbatimy i mu dziala jak nalezy.
    Robert B
    Level 43  
    Po wypróbowaniu wielu marek nagrywam teraz na TDK DVD+R DL i nie mam problemów. Nie kupuję opakowań "cake" ani "szpindel" tylko pakowane indywidualnie. Nagrywarki Lite-on (różne modele) zawsze z najnowszym firmware.
    peti4
    Level 2  
    Wypalałem EMTEC, Philips, Memorex i nie było problemu.Nagrywarka Benq 1640.A na Samsungu TS-H653L i owszem - przycinało na odtwarzaczu.
    RAIN MAN
    Level 14  
    Pozbyłem się tych dwóch nagrywarek i zakupiłem nagrywarki firmy NEC teraz już podobno to firma Optiarc model to:AD-7191S już z podłączeniem na sata i także mam problemy z nagraniem płyt dwuwarstwowych.
    Nagrywarki mają może z trzy miesiące maksymalnie kupowałem oczywiście nówki w sklepie identyczne dwa modele.
    Myślałem, że problem tkwi w systemie postawiłem nowy system i dalej jestem w kropce problem pozostał.
    Także zaktualizowałem bios do obydwóch ze strony: www.cdrinfo.pl niestety nic to nie pomogło.
    ArturAmstaff
    Level 12  
    tanie nagrywarki nei obsluguja kazdej plyty, maja swoje upodobania. mialem ten sa mproblem. najdrozszy sprzet pewnie tez tak tak nawala...
    symforian
    Level 12  
    Ja mam to samo mam dwie nagrywarki DL Optiarc i LG, próbowałem na tanich DL i na Verbatimach i to samo.
    Optiarc wogóle nie chce ruszyc, a LG do połowy wypala i stop.
    Zmieniałem firmware i nic.
    Dałem sobie w koncu spokój bo zwykłe dvd nagrywa bez problemu.
    A szkoda, ze z DL są takie problemy.