logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metody naprawy dysków twardych Seagate, Fujitsu, Caviar, Maxtor bez wymiany części

Alan 04 Paź 2002 22:47 7743 16
REKLAMA
  • #1 51015
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Slyszalem o naprawie dyskow twardych szczegolnie Segate , Fujitsu ,Caviar,Maxtor.Na czym to polega ? ,
    tylko nie mowcie o wymianie bebechow z takich samych modeli.
  • REKLAMA
  • #2 51422
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Mam tylko jedno slowo jak otworzysz pokrywe zplytami to mozesz ten dysk juz prawie wyzucic, jezeli juz naprawa to chyba tylko elektronika :lol: :lol:
  • #4 51436
    DariuszM
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    mgim napisał:
    Naprawa tak.Wymiana SMD na elekrteonice.Padają albo układy sterowania silnikaiem,albo zabezpieczenia (np. przy awarii niektórych zasilaczy)

A w praktyce ile dysków udało Ci się w ten sposób odzyskać? Mam na myśli skąd bierzesz te SMD. Mam dwa kontrolery z układem Philipsa ale nikt nie jest w ich posiadaniu. Co do kontrolerów silnika to myślę, że chodzi bardziej o układy sterujące wychyłem głowic. A zabezpieczeń na pierwszy rzut oka nie spotkałem (a o ile pamiętam na wewnętrznej stronie płyty kontrolera nic nie jest montowane). Regulatory i proste przemienniki napięcia bywają ale nigdy nie miałem okazji spotkać wadliwe. Jest to potencjalny obszar gdzie mogą występować problemy.

Pozdrawiam
  • #5 51470
    mgim
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 640
    [quote="DariuszM...A w praktyce ile dysków udało Ci się w ten sposób odzyskać? Mam na myśli skąd bierzesz te SMD. ..........[/quote]
    Odzyskałem już kilkadziesiąt.SMD biorę z innych "padniętych" na co innego.Niektóre SMD są do kupienia na rynku (oczywiście nie u nas...).
  • REKLAMA
  • #6 51627
    Richi
    Poziom 39  
    Zeczywiscie naprawa HD jest bez dostepu do elemento prawie nie mozliw pare razy mi sie zdazylo ze byly zimne luty na zasilaniu przy zlaczce napieciowej raz otwarlem Dysk i po paru godzinach pracy byl do wyzucenia zaczely siwe pojawiac bledy na dysku prawdopodobnie spowodowane czastkami zwyklego kuzu :lol:
  • REKLAMA
  • #8 51773
    Richi
    Poziom 39  
    Jak bys tego nie nazwal to jest przyczyna niewlasciwej pracy dysku i kompa... :wink:
  • #10 51795
    Richi
    Poziom 39  
    O przerwie w jakimkolwiek systemie dowiesz sie dopiero kiedy ona nastapi obijetne czy z wlasnej winy czy producenta :lol:
  • #12 51946
    Kuba_eM
    Poziom 24  
    Ocena: 77
    Heja!
    Coś na ten temat było opisane w którymś w ostatnich CHIPów tyle, że bardziej od strony informatycznej, reszta to suchy opis: gdzie, w jakich firmach, jak to robią. Bez szczegółów dt. elektroniki.
  • REKLAMA
  • #13 52030
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Hej,

Czy istnieje specjalistyczny soft
    do naprawy twardych dyskow ,
    ewentualnie do odzyskiwania danych ?
  • #14 52093
    Richi
    Poziom 39  
    Trafne spostrzezenie MGIM jezeli producent dobrze zlozy, a jezeli nie to co ?? A co to naprawy HD-eka softem to takiego jeszcze nie spotkalem.
    Oczywiscie dane mozna odzyskac widzialem program o odzyskiwaniu danych z koputrow w WTC i o dziwo do 90 % sa one odo odzyskania, ale jak zaznaczyl MGIM jest to dosyc kosztowna impreza. :lol: :wink: :lol:
  • #16 52112
    Richi
    Poziom 39  
    Ja natomiast spotkalem sie z wieloma dziwactwami np. IBM podczas pracy zazgrzytal i juz wiecej nie ruszyl, kumplowi natomiast 5 minut po wlaczeniu odpalilo nogi w scalaku ot zwykle zwarcie przy zamknietym kompie. przyczym elektronika byla zaslonieta gumowym pokrowcem. :lol:

Podsumowanie tematu

✨ Naprawa dysków twardych marek Seagate, Fujitsu, Caviar i Maxtor bez wymiany części mechanicznych jest możliwa głównie poprzez naprawę elektroniki sterującej. Typowe usterki dotyczą układów SMD na płytce kontrolera, takich jak układy sterowania silnikiem lub głowicą oraz zabezpieczenia przeciwprzepięciowe. Części SMD można pozyskiwać z innych uszkodzonych dysków lub kupić na rynku zagranicznym. Otwarcie obudowy dysku z płytkami jest ryzykowne i zwykle prowadzi do trwałego uszkodzenia nośnika z powodu zanieczyszczeń i utraty warunków hermetycznych. Problemy mogą wynikać także z zimnych lutów lub uszkodzeń mechanicznych złącz zasilania. Oprogramowanie do naprawy dysków twardych nie istnieje, natomiast dostępne są programy do odzyskiwania danych, które mogą odzyskać do 90% informacji, choć jest to kosztowna procedura. W dyskusji podkreślono, że prawidłowy montaż i obsługa dysku minimalizują ryzyko uszkodzeń elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA