logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja Windows Vista 32-bit na HP Pavilion DV9700t bez Recovery Disk

pawel4325 07 Cze 2008 14:00 2694 12
  • #1 5222415
    pawel4325
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Witam. Proszę się nie sugerować tematem, że to warez. Mam taki problem. Otóż dziś dostanę laptopa z Ameryki HP Pavilion DV9700t. Chcę tą Vistę ponieważ jak teraz sprzedają nowe laptopy, to dają ino płytkę Recovery i ona dzieli dysk według własnego uznania, a nie tak jak bym chciał. Jeśli ktoś ma niech zapoda link, bo oczywiście z laptopem mam oryginalny cd-key, a z tego co wiem to jak mam oryginalny cd-key to nie złamie prawa. A jeszcze takie drugie pytanie. Jak bym np. Programem Acronis True Image Home zrobił kopie partycje gdzie jest system, a potem z bootowalnej płyty np. programu Paragon Partition Magic, lub programem Acronisa podzielił dyski według własnego uznania no i oczywiście je sformatował, czy wtedy nie skasuje się MBR, bo wtedy by już by mógł być mały kłopot. Chcę takie coś zrobić bo raz chcę wywalić wszystkie partycje plus tą ukrytą, dwa podzielić według swojego uznania, i 3 normalnie przywrócić system. Czy według was mogą być z tym kłopoty, czy jak zrobię tak jak napisałem to będzie to działało :?: Proszę o pomoc, bo pierwszy raz się w takie coś będę bawił, a nie chcę potem z "przymusu" ściągać i instalować Vistę na tym cd-keyu... Z góry dzięki za pomoc.
  • #2 5222548
    massi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Powinno to by legalne ponieważ posiadasz orginalny Key. Jeżeli jest to legalne to dołączam się do pytania gdyż mam ten sam problem, lecz ja potrzebował bym link do Windows Vista Home Premium 32Bit z Lenova.
    Oczywicie posiadam orginalny Key do tego systemu lecz nie posiadam płytki instalacyjnej.
  • #3 5222554
    pawel4325
    Poziom 23  
    massi napisał:
    Powinno to by legalne ponieważ posiadasz orginalny Key. Jeżeli jest to legalne to dołączam się do pytania gdyż mam ten sam problem, lecz ja potrzebował bym link do Windows Vista Home Premium 32Bit z Lenova.
    Oczywicie posiadam orginalny Key do tego systemu lecz nie posiadam płytki instalacyjnej.
    Właśnie mi się to nie podoba, jak oni robią teraz te systemy do laptopów. A czy jak zrobię to co pisałem tym Acronisem zrobię kopie dysku a potem sformatuje albo Acronisem albo Paragonem zrobię ile chcę partycji, czy wtedy odpali taki system po takiej operacji jak to przywrócę z pliku TIB :?:
  • #4 5222557
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    O jakichkolwiek linkach do Windows Vista proszę zapomnieć.
  • #5 5222616
    pawel4325
    Poziom 23  
    jankolo napisał:
    O jakichkolwiek linkach do Windows Vista proszę zapomnieć.
    Nawet jeśli ma się oryginalny kod :?: Dziwne, no to inne pytanie. Czy ten pomysł z robieniem obrazu partycji potem jej formatowanie i przywracanie z obrazu płyty wypali czy nie :?: P.S jak raz mi się poniszczyła płyta z XP i ściągnąłem wpisałem oryginalny kod to bez problemu go legalnie aktywowałem...
  • #6 5222625
    massi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Poszukaj na dysku ukrytych plików instalacyjnych Visty ja w moim laptopie takie mialem ukryte poprostu cała płyta instalacyjna na dysku, tylko gdy nagralem ja na dys dvd nie chcial odpalic boplyta nie byla bootowalna:(
  • #7 5222637
    pawel4325
    Poziom 23  
    Z tego co wiem ma być tam płyta Recovery, ale ona jest taka ża partycji nie ustawisz, a głównie mi o to chodzi, a też nie wiem co z tym MBR po szybkim formatowaniu wyjdzie czy zostanie to z Visty czy się skasuje...
  • #8 5222687
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    Z Twojego postu zrozumiałem że laptop będzie miał Recovery. Więc zainstaluj Windowsa Recovery a partiotion Magic podziel partycję .
  • #9 5223098
    pawel4325
    Poziom 23  
    Właśnie dostałem tego laptopa i nie ma żadnej płytki.
  • #10 5223155
    granacik
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    miałem podobny przypadek w hp (w trakcie pierwszej instalacji systemu padło zasilanie a nigdy nie podpinam baterii do przygotowywanego laptopa aby klient sam ja sobie zaformatowal) i tak nie zdążyłem zrobic recovery cd. W tym wypadku 1 tel do hp i plytka przychodzi poczta za drobna oplata -mysle ze w waszych przypadkach także jesy możliwośc nabycia takiej płytki za grosze.
  • #11 5223167
    pawel4325
    Poziom 23  
    granacik napisał:
    miałem podobny przypadek w hp (w trakcie pierwszej instalacji systemu padło zasilanie a nigdy nie podpinam baterii do przygotowywanego laptopa aby klient sam ja sobie zaformatowal) i tak nie zdążyłem zrobic recovery cd. W tym wypadku 1 tel do hp i plytka przychodzi poczta za drobna oplata -mysle ze w waszych przypadkach także jesy możliwośc nabycia takiej płytki za grosze.
    Nawet jak w USA kupowałel laptopa :?:
  • #12 5223306
    ciubas
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    niezaleznie gdzie go kupiles, wysylaja (do mnie za free, po powiedzielm ze jest niemozliwosc nagrania jej z systemu) podajesz tylko adres itd...

z tego co wiem serwis hp jest miedzynarodowy, plyta i tak leci ze stanow...
  • #13 5223358
    pawel4325
    Poziom 23  
    A da się to przez internet załatwić :?: Jak tak to proszę o więcej informacji, a jak nie to dajcie tam numer telefonu do Polski oczywiście...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada laptop HP Pavilion DV9700t zakupiony w USA i chce zainstalować Windows Vista 32-bit bez oryginalnej płyty Recovery, mając jedynie oryginalny klucz produktu. Zależy mu na samodzielnym podziale partycji, gdyż standardowa płyta Recovery dzieli dysk według własnych ustawień producenta. Pojawiły się pytania o legalność instalacji systemu z oryginalnym kluczem bez płyty oraz o możliwość wykonania kopii partycji systemowej programem Acronis True Image Home, a następnie formatowania i podziału dysku narzędziami takimi jak Paragon Partition Magic lub Acronis bez utraty MBR. W dyskusji podkreślono, że linki do systemu Vista nie są dostępne, ale istnieje możliwość uzyskania oryginalnej płyty Recovery od serwisu HP, który wysyła ją pocztą nawet za granicę, często za niewielką opłatą lub bezpłatnie po kontakcie telefonicznym. Zauważono także, że niektóre laptopy mają ukryte pliki instalacyjne systemu na dysku, jednak nagranie ich na nośnik DVD nie zawsze skutkuje bootowalną płytą. Podsumowując, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest kontakt z serwisem HP w celu uzyskania oryginalnej płyty Recovery, a do podziału dysku można użyć narzędzi takich jak Acronis lub Paragon, pamiętając o możliwych komplikacjach z MBR po formatowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA