logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Intel E2160 i GA-EP35-DS3R wymaga kilku restartów, co robić?

DIGIPROCOMP 09 Cze 2008 14:34 1629 18
REKLAMA
  • #1 5228573
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Panowie pomocy, tak jak w temacie, przy załączeniu pojawia się tapeta, ale bez paska start i ikon. -reset- po chwili słychać startujące dyski. Z reguły załączy się po trzecim przeładowaniu.
    Niedawno zmieniłem config ale dalej się restartuje. Obecny to:
    -INTEL E2160
    -AENEON X-Tune 4x 1024/800
    -GIGABYTE GA-EP35-DS3R
    -GAINWARD 7900GT 512MB GS
    -SEAGATE 300GB(sata2) i 80GB(sata1) - nie pamiętam modeli
    -LG GH-20NS10 (od tygodnia)
    -CHIEFTEC 450W (prawie dwa lata, napięcia stabilne, elka dobre)
    miałem jeszcze osobną kartę sieciową, ale wyjęcie nic nie dało.
    Sprzęt NIE podkręcony. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5228943
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    System kiedy instalowałeś ? Po uruchomieniu systemu, wtedy gdy nie masz ikon naciśnij Ctrl+Alt+Delete i uruchom nowe zadanie, exploror.exe w głównym katalogu windowsa. Przeskanuj system pod katem wirusów i innych robali. http://support.microsoft.com/kb/318027/pl
  • #3 5229060
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    System jest świeży. Nawet bez sterowników tak się dzieje - kiedyś sprawdzałem. Więc w msconfigu jeszcze i tak nic się nie zmieniło.
  • #4 5229154
    tronic1
    Spec od komputerów
    Z podanego linku wybierz metodę 3. Na próbę odłącz dysk 80GB.
  • REKLAMA
  • #5 5229202
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    "Metoda 3: Naprawa systemu Windows XP" a po co jak zrobiłem format. Hmm jak zwykle największe problemy ma się ze swoim sprzętem :(
  • #6 5229237
    tronic1
    Spec od komputerów
    Jeżeli to jest świeża instalacja to mogą być błędy podczas samej instalacji lub źle rozpoznany sprzęt. Naprawa systemu napewno nie zaszkodzi. Przetestuj Ram Memtestem.
  • #7 5229258
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Testowałem ok 1h. Na wcześniejszych Twisterach Twinmosa było to samo, tyle że 2GB. Jestem serwisantem i ręce mi opadają. Znasz fachowe przysłowie "wszystko dobre, ale nie działa"?
  • #8 5229474
    tronic1
    Spec od komputerów
    Podaj konfigurację. Zainstaluj system z minimalny hardwear'em, t.j. z jedną kością pamięci, bez kart oprócz grafiki, zintegrowane wyłącz w biosie. Jak tak zainstalujesz i będzie system działał dobrze, kolejno dokładasz, włączasz i instalujesz sterowniki i wtedy wyłapiesz co "haczy". Trochę to jest roboty, ale metoda skuteczna.
  • #9 5229679
    szymsze87
    Poziom 17  
    Na którym dysku instalujesz Windowsa? Oba są nowe czy np 80 jest ze starego konfigu? Nie zaszkodzi sprawdzić dysków na obecność bad sektorów (MHDD, Victoria). Probowałeś włączyć ręcznie explorer.exe?
  • #10 5229715
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Konfiguracja jest w pierwszym poście.
    System jest na 300GB, 80GB dołączyłem po fakcie. Mnie się wydaje, że to coś z netem. Jest to możliwe, że modem z UPC jest walnięty?. Z manualnym odpaleniem explorera sprawdzę jutro rano i się odezwę. Dzięki za sugestie.
  • #11 5229729
    tronic1
    Spec od komputerów
    Dlatego pisałem żeby instalować na minimalnym konfigu i później dokładać sprzęt.
  • REKLAMA
  • #12 5230079
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 5230298
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Bart! o co Ci chodzi? Próbowałem kilka kombinacji m.in. minimalny config - inna pamięć, zasilacz, procek, płyta ze zintegrowaną grafiką żeby wykluczyć moją grafikę. Restarty zaczęły się sporadycznie po założeniu neta, teraz coraz częściej. Zauważyłem, że bez neta za każdym razem działa poprawnie. A na laptopie z podłączonym kablem działa bez zarzutu. Nowe ster. do siec. też wgrałem. Może jakaś poprawka/łatka systemowa do XP.

A gdy po wciśnięciu alt+ctrl+del i uruchomieniu explorera ruszy to co wtedy? bo to takie trochę dziwne odpalanie komputera.
  • REKLAMA
  • #14 5230406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 5231782
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    OK, więc tak alt+ctrl+del nie reaguje podczas startu. Natomiast doszedłem do jednej ważnej rzeczy, mianowicie - modem podłączony, ale wyłączony i Windows ładuje się do końca. Czyli jakby modem nie zdążył się zalogować albo nie wykrył karty sieciowej. Czy da się opóźnić ładowanie modemu w msconfig albo w jakimś tweaku?
  • #16 5231864
    jajco72
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Ehm, witam, taka może głupia myśl... kabel od modemu... masz 2 gniazda? np USB i RJ, i używasz USB to sprawdź na RJ, i ew. odwrotnie... serwisantom też się "cuda" zdażają :) jeszcze śmieszniejsze? przekręć wtyczkę zasilania kompa w gniazdku... o ile nie ma bolca ;), albo modemu...
  • #17 5232378
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    No właśnie cuda niewidy. USB dodało bonus w postaci blue screena przy odpaleniu p2p. Najwyżej wysunę modem, żeby dało go się wł/wył. Myślałem, że jest jakaś poprawka albo tweak do rejestru i ktoś miał podobny przypadek. Na szczęście za 3mc mam koniec umowy i zażądam wymiany modemu.
    DZIĘKUJE WSZYSTKIM ZA PORADY I SUGESTIE.
  • #18 5232497
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 5238025
    DIGIPROCOMP
    Poziom 18  
    Od ostatniego postu zmieniłem w biosie dwie opcje: ONBOARD SATA/IDE CTRL MODE z IDE na AHCI
    SATA PORT 0-3 NATIVE MODE na DISABLED
    nie chcę na hip-hip-hurra pisać, że to mogło być przyczyną, więc dam znać za kilka dniu. Tylko czemu po sprawdzeniu urządzeń na starcie przez bios, pojawia się plansza z komunikatem sterownika Gigabyte Raid, że nie znaleziono żadnych urządzeń?

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Intel E2160 i płytą główną Gigabyte GA-EP35-DS3R doświadcza problemów z uruchamianiem systemu Windows XP – po włączeniu pojawia się tapeta bez paska start i ikon, a system wymaga kilku restartów, zwykle trzeciego, aby załadować się poprawnie. Konfiguracja zawiera pamięć AENEON X-Tune 4x1024MB 800MHz, kartę graficzną Gainward 7900GT 512MB GS, dyski Seagate 300GB (SATA2) i 80GB (SATA1), napęd LG GH-20NS10 oraz zasilacz Chieftec 450W. Problem pojawił się po zmianie konfiguracji i jest niezależny od podkręcania. Próby naprawy obejmowały testy pamięci RAM Memtestem, minimalną konfigurację sprzętową, odłączenie dysku 80GB, sprawdzenie obecności wirusów, ręczne uruchamianie explorer.exe oraz wyjęcie karty sieciowej. Okazało się, że problem nasila się po podłączeniu modemu kablowego UPC – bez podłączonego internetu system działa stabilnie. Próby opóźnienia ładowania modemu w systemie nie powiodły się. W BIOS-ie zmieniono ustawienia kontrolera SATA z IDE na AHCI oraz wyłączono natywny tryb SATA portów 0-3, co może mieć wpływ na komunikaty o braku urządzeń RAID podczas startu. Ostatecznie podejrzewa się uszkodzony modem kablowy, planowana jest jego wymiana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA