logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komp się restartuje bez podłączonych dwóch dysków

BugsdBunny 20 Cze 2007 23:54 1514 10
REKLAMA
  • #1 4004781
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ostatnio zauważyłem jakieś zmiany napięcia na zasilaczu i chciałem to sprawdzić. Odłączyłem więc jeden dysk twardy (SATA) i nagrywarkę DVD. Co się okazało po wybieraniu opcji włączenia windowsa (awaryjny|normalny itp) po jakimś czasie komputer sie restartował. Gdy podłączyłem spowrotem drugi dysk wszystko było OK.

System zainstalowany jest na ATA (XP) odłączałem(S-ATA). Teoretycznie Windows więc powinien się uruchomić normalnie. Co jest nie tak ?

Dwa dyski samsunga, Pentium 4 HT 3Ghz, płyta głowna GIGABYTE coś tam, zasilacz (FEEL wacko.gif - 330WAT max)

z góry thx za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4004803
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    BugsdBunny napisał:
    [...]Co jest nie tak ?[...]
    Przecież sam sobie kolega odpowiedział:
    BugsdBunny napisał:
    Ostatnio zauważyłem jakieś zmiany napięcia na zasilaczu i chciałem to sprawdzić.[...]

Oczekuje kolega pomocy, a przedstawia problem w ten sposób:
    BugsdBunny napisał:
    [...]zauważyłem jakieś zmiany napięcia[...]Dwa dyski samsunga, Pentium 4 HT 3Ghz, płyta głowna GIGABYTE coś tam, zasilacz (FEEL wacko.gif - 330WAT max)[...]
  • REKLAMA
  • #3 4004930
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    No wiec troche wiecej teraz napiszę:

Trochę o komputerze :

Płyta główna: Gigabyte
    GA-81P775
    Intel 865P chipset
    Procesor: Intel Pentium 4 HT 3 Ghz (775)
    Pamięć: DDR: 512MB
    grafika: HIS radeon 9550 128MB AGPx8
    HDD: 1 z systemem ATA Samsung 120 GB
    2 S-ATA Samsung 120 GB
    dźwięk: zintegrowane 5.1
    Zasilacz FEEL LC-B350ATX 330Wat Max
    system Windows XP home edition

Tutaj jest zrzut speedfan
    http://zlewnia.freefronthost.com/speedfan.JPG
    link trzeba wkleic w adres
    80 st to temp procka :crazy:
    51 to dysku na którym jest Winda (ATA)

zrobiłem też torture test PRIME95 i miało wytrwać ponad 30 minut -> wytrwało

Te zmiany napięcia to jedynie odczyt ze speedfan

pozatym chodzi o to że nie chce się uruchomić gdy jest podłączony tylko dysk z system -> sam sie resetuje, a gdy podłacze drugi wszystko jest OK wiec wątpie żeby była to wina zasilacza[/b]
  • #4 4004937
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    To może weźmie kolega do ręki miernik i zmierzy nim napięcia, bo odczyty podawane przez programy typu SpeedFan można sobie co najwyżej ustawić jako tapetę na pulpicie.
    Albo jeszcze lepiej proszę sprawdzić na innym zasilaczu.

W którym momencie komputer się resetuje?
    Nie występują żadne ekrany z błędami?
    Ma kolega odznaczoną opcję automatycznego uruchamiania ponownie w przypadku błędu?
  • REKLAMA
  • #5 4004940
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1484
    A czy jeżeli już odłączasz jakiś dysk to odłączasz zasilanie i kabel sygnałowy czy tylko zasilanie ?, komputery nie za dobrze znoszą podłączony dysk bez zasilania.
  • REKLAMA
  • #6 4004950
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    A które wyjścia na zasliaczu zmierzyć ?
    Innego nie mam wiec będzie problem.

Po wybraniu np uruchon normalnie nie zobacze jeszcze tego ekranu windowsa jak się ładuje a juz jest restet. W trybie awaryjnym pokazuje ładowane plikii to samo. Tak jakby tuż przed wyświetleniem tego Screen'a z ładującym się windwosem.
    Ekranu z błedem nie widze, chyba że znika az tak szybko.

uruchamianie ponownie w przypadku błędu -> to jak mysle w BIOSIe gdzieś jest ?

Dysk SATA odłączyłem całkowicie tj sygnał i napiecie
  • #8 4005403
    Jarecki669
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    ja bym na poczatek podstawil inny zasilacz.Bo ten twoj....POd mniejszym obciazeniem moze szalec stabilizacja.Pomierz przede wszystkim +5V, +12V i +3,3V.Powodzenia
  • #9 4005547
    BugsdBunny
    Poziom 14  
    OTO WYNIKI POMIARÓW

1. BEZ OBCIĄŻENIA
    3.3V -> 3.33V
    5V -> 5.13V
    12V -> 11.97V

2.z OBCIĄŻENIEM
    (3dMark 2001, Prime 95 -torture test, kopiownie plików, i powłączane aplikacje typ bitComet)
    3.3V -> 3.33 (czasem 3.32)
    5V -> 5.13V (czasem 5.15)
    12V -> 11.98V +-0,04V najniżej 11.91V max 11.98

Napięcia chyba w normie.

Temperatura procesora nie jest troche za wysoka ?

A jak wyłaczyć tę opcje uruchomiania ponownego po błędzie jeżeli nie mogę włączyć Windowsa. Taki przypadek mam u koleżanki. ładuje się windows wyskakuje niebieska strona z błędami i reset. Gdzie znajdę zapisane Logi błędów?
  • #11 4006389
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    BugsdBunny napisał:

Temperatura procesora nie jest troche za wysoka ?

80 st na procku i 50 st na dysku,jak dla mnie za dużo. Samsungi się tak nie grzeją. Pewnie masz zasyfiony radiator. Rozbierz kompa,dobrze wyczyść, zmień pasty termo przewodzące na procku i załatw sobie lepsze chłodzenie niż boxowe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy restartowania się komputera podczas uruchamiania systemu Windows XP, gdy odłączony jest drugi dysk SATA, a podłączony tylko dysk ATA z systemem. Komputer posiada płytę główną Gigabyte GA-81P775 z chipsetem Intel 865P, procesor Intel Pentium 4 HT 3 GHz, 512 MB DDR RAM, kartę graficzną HIS Radeon 9550 128 MB AGPx8 oraz zasilacz FEEL LC-B350ATX o mocy 330 W. System jest zainstalowany na dysku ATA Samsung 120 GB, drugi dysk to Samsung SATA 120 GB. Pomiar napięć zasilacza wykazał wartości mieszczące się w normie zarówno bez obciążenia, jak i pod obciążeniem (3,3 V, 5 V, 12 V). Restart następuje tuż przed pojawieniem się ekranu ładowania Windows, zarówno w trybie normalnym, jak i awaryjnym, bez wyświetlania błędów. Wyłączona została opcja automatycznego restartu po błędzie w systemie. Dysk SATA odłączany jest całkowicie (zasilanie i sygnał). Temperatura procesora osiąga około 80°C, a dysku 51°C, co jest uznane za zbyt wysokie i może wskazywać na niewystarczające chłodzenie lub zabrudzony radiator. Sugerowane jest sprawdzenie zasilacza na innym egzemplarzu oraz poprawa chłodzenia procesora poprzez czyszczenie i wymianę pasty termoprzewodzącej. Problem prawdopodobnie nie wynika z zasilacza, lecz może mieć związek z temperaturą lub konfiguracją sprzętową przy odłączonym dysku SATA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA