logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 1.4 Bedini – gaśnięcie silnika na gazie, odłączony silniczek krokowy, diagnoza

lizaczczio 16 Cze 2008 15:11 5594 6
REKLAMA
  • #1 5252129
    lizaczczio
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie wiem od czego zacząć, więc zacznę od początku.
    Samochód kupiony w salonie z fabryczną instalacją gazową. Problemy z nią były zawsze. W końcu na gazie jeździć się nie dało, gasł kiedy mu się podobało, dusił się itp. . Większość "gazownicy" że reduktor do wymiany i wogóle że to syf montowali w lanosach.
    Olałem ich dobre rady i zregenerowałem ten reduktor. Problemy z duszeniem się zniknęły, ale nie zmieniło to faktu, że na wolnych gasł, szczególnie, gdy dojeżdżało się do skrzyżowania i schodził z wolnych, na postoju zazwyczaj pochodził kilkanaście sekund na wolnych obroty nagle rosły i gasł.. Pojechałem do gazownika ( dopiero 3 z kolei się zainteresował, reszta mówiła że "tym się nie zajmują") podłączyłł analizator spaliny i okazało się że wszystko jest ok, ale gasł, więc odłączył sterowanie silniczka krokowego, który jest na przewodzie gumowym między reduktorem, a mikserem i jest ok nie gaśnie i jeździ się dobrze. Powiedział, że komputer sterujacy jest "uwalony" i że tak można jeździć.

Mam pytania:
    1 Czy ktoś już się z czymś takim spotkał
    2 Jaki komputer był montowany w lanos i czy jest możliwość podpięcia go do PC i samodzielnej regulacji.

Dodam, że żaden gazownik nie podpinał się do komputera gazowego, bo jak to oni mówili nie mają softu.
  • REKLAMA
  • #2 5252630
    radzio740
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    jesli instalacja fabryczna a reduktor bedini to komputer bedini prawdopodobnie zintegrowany z przelacznikiem gazu \duzy przelacznik \ sprawdz jaki tam masz ,psuja sie nie tylko te rzecz normalna co do reduktora to prawda ze jest to ,,kicha,, ale na srubie te autka niezle smigaja sprobuj pokombinowac z wlotem powietrza do filtra i autko przestanie gasnac.pozd.
  • REKLAMA
  • #3 5253078
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Z tym psuciem się to nie przesadzajcie. Proszę napisać ile lat miał ten teduktor w chwili regeneracji. Montowałem takie instalcje w 2000/2001 roku. Programowanie centralki RTE odbywa się programatorem. Przez PC nie można, bo nie ma oprogramowania. Programatory takie posiadają firmy współpracujące z firmą Brew-el z Warszawy przy Rakowieckiej 32 na terenie SGGW. Poszukaj z nimi kontaktu to podpowiedzą, gdzie jest najbliższy zakład dysponujący programatorem.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #4 5253089
    lizaczczio
    Poziom 12  
    Reduktor miał 8 lat i przebieg 150kkm więc już mu się regeneracja nalezała :). Spróbuje się skontaktować z ta firmą, może pomogą.
    Dzięki za odpowiedź.
  • #5 5253851
    autkom

Poziom 17  
    Ocena: 105
    Tam są dobrzy ludzie i pomogą. Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
    Autkom-serwis
    Szosa Baranowicka 83, Białystok-Grabówka, 15-523 | Tel.: 506-XXX-XXX (Pokaż)
  • #6 5258227
    teges

Poziom 21  
    Ocena: 97
    Witam.lizaczczio napisz skąd jesteś bo mam taki tester i mógłbym ci pomóc.
    Konto firmowe:
    auto naprawa
    Rzemieślnicza21, Płońsk, 09-100 | Tel.: 608XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #7 5258879
    lizaczczio
    Poziom 12  
    Jestem w trójmieście przez najbliższe kilka miesięcy.A z Twojego profilu widze że jesteś z Płońska więc ... odpada. Dzięki za chęć pomocy,chetnie bym skorzystał, ale troche daleko więc :(.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Samochód Lanos 1.4 z fabryczną instalacją gazową i reduktorem Bedini miał problemy z gaśnięciem silnika na gazie, szczególnie na wolnych obrotach i podczas postoju. Regeneracja reduktora poprawiła sytuację, eliminując duszenie się, jednak silnik nadal gasł na biegu jałowym. Diagnostyka wykazała prawidłowe parametry spalin, a odłączenie silniczka krokowego sterującego przepływem gazu między reduktorem a mikserem zapobiegało gaśnięciu. Wskazano, że komputer sterujący instalacją gazową (prawdopodobnie zintegrowany z dużym przełącznikiem gazu) może być uszkodzony. Reduktor Bedini, choć często krytykowany, jest powszechnie stosowany w tych autach. Programowanie centralki RTE wymaga specjalistycznego programatora dostępnego w firmach współpracujących z Brew-el w Warszawie. Użytkownik planuje kontakt z tym serwisem w celu dalszej diagnostyki i naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA