logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lanos 1.4, gaz Bingo-M; problem z emulacją sondy lambda i rozpędzaniem na benzynie

maryann 31 Paź 2007 10:59 5256 11
REKLAMA
  • #1 4432763
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 336
    Trudno mi powiedzieć, czy stało się to od czasu, kiedy wymieniono mi centralkę gazu na w/w, ale od dłuższego okresu mam problem z rozpędzeniem samochodu na benzynie. Jak wejdzie na obroty to ciągnie, ale szczególnie zimny nie może się wkręcić, dusi się po dodaniu gazu nawet na postoju. Na gazie wszystko OK. Resetowanie komputera pomaga na kilka dni, po czym powoli problem znów sie pojawia i nasila.
    Wyczytałem, że to zła emulacja sondy lambda. W warsztacie robią oczy i pytają- 'to jaką panu ustawić?- z Lanosami nie było problemów...' W każdym razie przestawili z 250ms na 750. Ale problem powraca tak samo. Wie ktoś w czym rzecz?
  • REKLAMA
  • #2 4433177
    pioszym6
    Poziom 16  
    Ocena: 38
    Witam proponuje założyć przekaznik resetujący komputer taki jaki jest montowany przy Lanosach z fabryczną instalacją gazową symbol przekaznika to PA 400
    Załączniki:
    • img017.pdf (54.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 4433351
    maryann
    Poziom 37  
    Ale po każdym resecie powinien na zimno sobie pochodzić aż złapie temperaturę.... ? Nierealne, jeśli tak.
  • #4 4433950
    Artwin
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Po podłączeniu do kompa w opcjach wybrać "emulacja na masę" czasem się tak dzieje.
  • REKLAMA
  • #5 4435005
    pioszym6
    Poziom 16  
    nie musi pochodzić aż się rozgrzeje skoro fabryka tak przewidziała dołączam pismo
    Załączniki:
    • img018.pdf (56.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 4438828
    maryann
    Poziom 37  
    Dobra, może nie będzie wyjścia i bedę go musiał resetować codziennie, ale przyznacie, że nie jest to fachowa naprawa tylko OP- ominięcie problemu.
    Może usterka nie ma nic wspólnego z sondą ani w ogóle gazem; mam plan pojeździc kika dni na benzynie- może zepsuje się tak samo? nawet w temacie poddałem pod wątpliwość taki domysł.
  • #7 4438969
    pioszym6
    Poziom 16  
    jeżeli będziesz jezdził na benzynie to będzie wszystko ok problem wróci jak zaczniesz znowu jazdę na gazie
  • #8 4442449
    gs
    Poziom 11  
    Przypadek mojej nexii jest dość podobny też mam Bingo i podobne problemy czy masz dodatkowo założony emulator sondy?
    Chociaż mnie reset kompa nic nie daje to juz sam nie wiem.
  • #9 4446138
    balcer69
    Poziom 13  
    Ocena: 16
    jeśli jeździsz już trochę czasu na gazie to jest to sytuacja normalna , żeby temat rozwiązać musisz:
    po pierwsze we własnym zakresie lub w jakimś serwisie wyjąć wtryskiwacze paliwa i umyć je w myjce ultradźwiękowej najlepiej jeszcze z podłączonym urządzeniem generującym impulsy aby wtryski w czasie mycia pracowały,
    po drugie zmierzyć ciśnienie paliwa
    po trzecie po myciu wtrysków wypalić stare paliwo, zalać świeżym , dolać dodatku do paliwa i wyjeździć cały zbiornik porządnie mu wstawiając w palnik.
    powinno mu to pomóc , w serwisie mamy stale doczynienia z autami jeżdżącymi na gazie i po dłuzzym okresie takie objawy to normalka.
    najlepsza metoda po paru zbiornikach gazu wypalić z pół zbiornika paliwa
  • #10 4447716
    MakroSerwis
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 343
    Na zanieczyszczone wtryskiwacze nie pomagałby reset ECU. Proponuję wykonać diagnostykę (odczyt błędów) w okresie występowania objawów złej pracy silnika.
  • REKLAMA
  • #11 4448154
    maryann
    Poziom 37  
    Czy błędy się zapisują, jeśli nie zaświeca się kontrolka CHECK?
    A balcer69 odpowiadał chyba na problem gs.
  • #12 4560764
    maryann
    Poziom 37  
    Po zresetowaniu komputera jeździłem tlko na benzynie ponad 100km(krótkie trasy) przez ponad tydzień i sie nie pogarszało. Co ciekawe, kiedy powróciłem do gazu... też jest nadal dobrze!

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Lanos 1.4 z instalacją gazową Bingo-M pojawił się problem z trudnym rozpędzaniem na benzynie, szczególnie na zimnym silniku, gdzie auto dusi się po dodaniu gazu na postoju. Na gazie problem nie występuje. Resetowanie komputera sterującego pomaga tymczasowo, ale problem powraca. Podejrzewana jest niewłaściwa emulacja sondy lambda, jednak zmiana czasu emulacji z 250 ms na 750 ms nie rozwiązała problemu. Zalecane jest zastosowanie przekaźnika resetującego komputer (np. PA 400 stosowanego w Lanosach z fabryczną instalacją gazową) lub zmiana ustawień emulacji na masę. Wskazano również, że problem może wynikać z zabrudzonych wtryskiwaczy paliwa, które warto wyczyścić ultradźwiękowo z symulacją pracy wtrysków, zmierzyć ciśnienie paliwa oraz wymienić paliwo na świeże z dodatkiem. Diagnostyka komputerowa z odczytem błędów podczas występowania objawów jest zalecana, choć kontrolka CHECK może się nie zapalać. Po dłuższej jeździe na benzynie i powrocie na gaz problem może się tymczasowo poprawić, co sugeruje związek z instalacją gazową i jej wpływem na pracę silnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA