logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 2 91r 1.3 na pełnym nie działa na paliwie na gazie ok

Stiwen1 16 Cze 2008 19:22 1557 12
REKLAMA
  • #1 5253359
    Stiwen1
    Poziom 21  
    Ocena: 288
    Witam pompka sprawdzona na krótko działa, wymieniony został przekażnik nr.32 i to samo nie działa, za bezpiecznikami odnalazłem kabelek plusowy do pompki i jak podam plusa to działa pompka,ale nadal nie chce odpalić. Jeszcze dziwi mnie jedna rzecz,czemu na wtryskach paliwa jest na jednym i drugim przewodzie cały czas masa, czy mam włączona stacyjkę czy wyłączoną, ale powinno być plus i minus chyba może się mylę i tu mam pytanko do fachowców. Na gazie nie ma problemu chodzi dobrze pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5253519
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    zobacz czy nie masz urwanej masy na kolektorze ssącym po prawej stronie w okolicy złącza sondy.Kabeloczko na śrubę M6.
    Jeśli urwana sterownik do wymiany.
  • #3 5253542
    kwok
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    brak zasilania ECU

Dodano po 36 [sekundy]:

brak zasilania ECU
  • REKLAMA
  • #5 5253574
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3482
    albo ECU padł bo ostatnio to jakaś plaga chyba, jak sam szukałem takiego po szrotach to wszedzie mówili że mieli ale dopiero co się sprzedał :x
  • REKLAMA
  • #6 5253633
    kwok
    Poziom 40  
    najpierw sprawdź czy ecu ma zasilanie (zdejmij z niego wtyczke i poszukaj napięcia na którymś pinie przy włączonym zapłonie)
    jeśli jest to sprawdź masę (kabeloczko na kolektorze ssącym i nie jestem pewien ale przy aku też - na klemie)
    przy braku masy sprawa wygląda tak że ECU prawdopodobnie będzie już uwalony niestety ale mogę cię drugim sprawdzonym ECU poratować jeśli to stwierdzisz
    mała uwaga: jeśliu sprawdzasz napięcie to końcówką "minus" czep się aku
  • #8 5253704
    kwok
    Poziom 40  
    dobre pytanie hehehe
    należy:
    1. sprawdzić zasilanie
    2. sprawdzić instalację (zgniłe złącza, przegryzione przewody itp)
    3. sprawdzić czujniki
    ogólnie żmudna robota i dużo łatwiej jest sprawdzić pkt 1 i podpiąć drugi ECU
    można też rozkręcić kasetkę i poszukać spalenizny ale ona nie zawsze występuje niestety
  • #9 5253796
    ociz
    Ocena: 3482
    zasilanie po stacyjce ma być na pinie 13 a masa na 7 i 25 (widok złącza od strony przewodów)
    Golf 2 91r 1.3 na pełnym nie działa na paliwie na gazie ok
  • REKLAMA
  • #11 5262821
    goldwinger
    Ocena: 2099
    Jak nie ma zasilania to padnięty przekaźnik - dość typowe
  • #13 5265370
    momik12
    Poziom 31  
    Ocena: 386
    Widze że temat bez dna.Sprawdź zasilania i masy jak dobre to sterownik uwalony i koniec dyskusji.Po co to drążyć.

Podsumowanie tematu

✨ W Volkswagenie Golf 2 z 1991 roku z silnikiem 1.3 na benzynie występuje problem z uruchomieniem na paliwie, natomiast na gazie samochód działa poprawnie. Pompa paliwa działa po bezpośrednim podaniu zasilania, przekaźnik nr 32 został wymieniony bez efektu. Na wtryskach paliwa stale występuje masa na obu przewodach niezależnie od pozycji stacyjki, co budzi wątpliwości co do prawidłowego działania instalacji. Wskazano konieczność sprawdzenia masy na kolektorze ssącym (w okolicy złącza sondy lambda) oraz zasilania ECU, które powinno mieć plus na pinie 13 i masę na pinach 7 i 25 złącza ECU. Brak zasilania ECU lub masa może wskazywać na uszkodzenie sterownika silnika. Zalecane jest sprawdzenie zasilania, mas, stanu instalacji (złącza, przewody) oraz czujników. W przypadku braku zasilania lub masy ECU prawdopodobnie jest uszkodzony i wymaga wymiany. Próba podłączenia innego sterownika może potwierdzić diagnozę. Wymiana przekaźnika nr 32 nie rozwiązała problemu, co sugeruje głębszą usterkę w instalacji lub ECU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA