jest pelno takich projektow... poszukaj w lampkach rgb... caly pic polega na odpowiednich zmianach wypelnienia (PWM) impulsu dla kazdego z trzech kolorow diody ...
a czy ja mowie ze tam jest program. Jest tam opisane i pokazane jak z 3 kolorow (zielony, czerwony, niebieski) wytworzyc prawie wszystkie mozliwe barwy. Programow i przykladow jest dosyc tutaj na elektrodzie wystarczy uzyc przycisku szukaj.
A zajrzyj do HELPA bascoma i zobacz jak sie konfiguruje wyjscia PWM (config timerx = pwm i te bzdety, x-liczba całkowita:) )
Nie wiem ile ta twoja mega ma kanałów PWM a datasheeta sie nei chce mi szukać
A jesli nie chcesz/nie lubisz/brzydzisz się/masz za mało* kanałów sprzętowych PWM, to sobie zrób programowy, _uzywajac_przycisku_szukaj_na_forum_elektrody_ gdyz tego jest potężna ilość, sam nawet niedawno gdzieś napisałem jak zrobić programowy PWM,....
✨ Dyskusja dotyczy sposobu napisania programu generującego efekt płynnego przejścia kolorów diody RGB przy użyciu mikrokontrolera Atmega8515 i BASCOM. Kluczową metodą jest sterowanie szerokością impulsu PWM dla każdego z trzech kolorów (czerwony, zielony, niebieski). Zaleca się wykorzystanie sprzętowego PWM na timerach mikrokontrolera do regulacji wypełnienia sygnału, co pozwala na płynne zmiany jasności poszczególnych diod. Proponowane jest różnicowanie okresów zmiany szerokości impulsu PWM dla każdego koloru (np. 5s, 5.1s, 5.2s), co umożliwia uzyskanie szerokiej palety barw. Wskazano również na dostępność licznych projektów i przykładów na forum Elektroda.pl oraz w dokumentacji BASCOM, gdzie można znaleźć konfigurację timerów i PWM. Podano linki do artykułów i przykładów programów, choć nie zawsze bezpośrednio dla Atmega8515, lecz także dla innych mikrokontrolerów z rodziny AVR (attiny12, attiny13). Podkreślono, że programowy PWM jest alternatywą, jeśli sprzętowe kanały PWM są niewystarczające lub niedostępne. Wygenerowane przez model językowy.