logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blaupunkt Lubeck CC20 - Czy uszkodzenie procesora powoduje błąd ---?

Mariusz W. 12 Lut 2004 10:00 3408 9
REKLAMA
  • #1 502120
    Mariusz W.
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Proszę o sugestie czy moje podejrzenia co do uszkodzenia procesora są słuszne. Radio trafiło do mnie wyświetlając "---" . Zczytałem pamięć i w komórce $60A, gdzie jest licznik błędów była wartość z kosmosu 4A. Wpisałem tam prawidłową wartość i radio dalej nie ruszyło. Podstawiłem pamięć na 93C46 (tak była dostępna od ręki, a oryginalnie siedziała 93C14) i programowałem ją na różne sposoby i różnymi binami i za każdym razem po wyciągnięciu z radia i odczycie w liczniku błędów procesor wpisuje FF. Czyżby procesor się odmeldował ??

M@riusz
  • REKLAMA
  • #2 502235
    SANDRA
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Nie są słuszne skoro przedtem była wartość 4A. Cosik ta Twoja nowa pamięć szwankuje. Poza tym 4A nie jest wartością z kosmosu bo lLB w tym modelu liczy się od 2C dalej kolejno 3B, 4A itd. Z tego wynika że wpisałeś C2 a to jest 10 błędów. Tak to właśnie bywa jak się robi podkłady bo od CC22 nie jest ten sam plik. Poza tym obyś póżniej nie miał problemów ze scanerem.

Jarek
  • REKLAMA
  • #3 502239
    Romson
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam.
    Bawiłem się ostatnio takim radyjkiem jak i tą pamięcią.
    Problemem jest sposób odczytu tych pamięci ( powinien być 16 bitowy)
    W wyniku odczytania na 8 bitów przestawiają sie komórki i zapisywany eeprom jest niewłaściwy.

Pozdrawiam
    Romson
  • REKLAMA
  • #4 502284
    Mariusz W.
    Poziom 15  
    Dzięki za podpowiedzi. Licznik błędu modyfikowałem na różne sposoby radio z kodem , radio bez kodu itd. Ale dalej nie rozumiem jednego. Po zaprogramowaniu nieważne jakim bin'em i nieważne której pamięci, po włożeniu do radia i jej ponownym z czytaniu w liczniku jest FF. Zrobiłem już parę takich radyjek i nidgy nie było z tym problemów - mam profesjonalny programator. Poza tym z zeznań klienta wynika, że nikt nie wpisywał kodu (zresztą kod był i tak w postaci jawnej wypisany na obudowie radyjka!!!), pewnego dnia gościu włączył radio i pojawiły się ---. Dlatego uporczywie szukam potwierdzenia, że to nie pamięć tylko porcek.

Pozdrawiam
    M@riusz
  • REKLAMA
  • #5 502295
    Romson
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Czytałem na innym poście, że w jakimś przypadku był uszkodzony procesor.
  • #6 502337
    Jabil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam
    Z moich doswiadczen z tym radiem wynikaly 3 przypadki:
    1.Procek
    2.Pamiec (jak byla walnieta to dalo sie odczytac,ale w zyciu nie dalo sie zapisac,).
    3.Zwora (sprawdz czy jest polaczona)-jak nie bedzie to radio zachowuje sie tak ze na wysw jest ---,kod mozna wprowadzic,ale radio nie korzysta z pamieci wiec po zatwierdzeniu masz dalej to samo.
    pozdrawiam
  • #7 502821
    mariopo
    Poziom 1  
    Bawiłem się z kilkoma takimi radyjkami ,a robie to tak trzymam palec na nużkach procka iwłanczam radio kilka razy do momentu pojawienia się na wyświetlaczu /CODE/potem wpisuje kod /0101/ i potwierdzam 5 ,radyjko uruchamia się ,potem już działa z orginalnym kodem.Działa w 5 na 10 radyjkach.
  • #8 502855
    SANDRA
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Post powyżej uważam za bzdurę lub podpuchę tym bardziej że zatwierdzenie niie następuje po wciśnieciu 5. Mariusz W. proponuję wlutować oryginał z orygonalnym wsadem, sam napisałeś że licznik w oryginale wynosi 4A, czyli ok. Podłącz pod zasilanie i poczekaj. Poza tym jak napisał Jabil zwróć uwagę na zworki przy pamięci.
    -> Jabil jak spotkasz taką pamięć która nie daje się programować użyj najpierw funkcji erase, nie wszystkie uWIRE kasują się same przy zapisie. Niektóre nie posiadają tej funkcji i przed zapisem trzeba wpakować do nich FF. Nie jest to usterka taka jest budowa niektórych kości. A w CCxx często się z nimi spotykałem.

Jarek
  • #9 503535
    Mariusz W.
    Poziom 15  
    Po modyfikacji licznika błędów i przywróceniu ścieżki między PIN 3 i 4 pamięci, którą ktoś przede mną przeciął, radio ruszyło. Wstyd, że wcześniej tego nie zauważyłem. Dzięki wszystkim za podpowiedź, a w szczególności użytkownikowi SANDRA, które te radyjka ma chyba w małym paluszku

Pozdrawiam i życzę wielu udanych napraw

Mariusz
  • #10 505741
    Jabil
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    :arrow: SANDRA dzieki za rade,ale pierwsze co z ta pamiecia zrobilem to ja wyczyscilem,radio robilem niedawno i to bylo po reklamacyjne(a wiec dzien wczeniej dalo sie zrobic),po wymianie pamieci i zapakowaniem wsadem zczytanym dzien wczesniej z tego radia wszystko poszlo(co z nim klient robil,nie wiem,moge sie tylko domyslac).
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem z radiem Blaupunkt Lubeck CC20 objawiał się wyświetlaniem "---" na ekranie. Po odczycie pamięci EEPROM w komórce $60A, gdzie znajduje się licznik błędów, pojawiła się nietypowa wartość 4A, która jednak nie była błędna w kontekście modelu. Próby programowania pamięci 93C46 (zamiast oryginalnej 93C14) różnymi plikami binarnymi nie przyniosły efektu – po ponownym odczycie licznik błędów wskazywał FF. Dyskusja wskazała, że problem mógł wynikać z uszkodzenia procesora, pamięci lub przerwanego połączenia (zworki) między pinami pamięci. Ważne jest, aby odczyt i zapis pamięci EEPROM odbywał się w trybie 16-bitowym, gdyż 8-bitowy odczyt powoduje błędne przesunięcia danych. Ostatecznie przywrócenie przerwanego połączenia między pinami 3 i 4 pamięci spowodowało uruchomienie radia, co potwierdziło, że problemem nie był procesor ani pamięć, lecz przerwana ścieżka sygnałowa. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność stosowania funkcji erase przy programowaniu niektórych kości uWIRE oraz na różnice w plikach binarnych dla różnych wersji CCxx.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA