logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa anteny cubical quad na pasma 28/50/2 z ramową na 3,5 MHz - praktyczne uwagi

SP3xxx 25 Cze 2008 12:13 1855 3
REKLAMA
  • #1 5283450
    SP3xxx
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    W necie jest ogromna ilość stron do obliczania anten typu cubical quad lub też z gotowymi rozwiazaniami. O tych antenach na pasmo CB był też już temat jednak chciałbym podyskutować z praktykami - użytkownikami tego typu anteny, bo od strony teoretycznej na ten temat "jestem wielki"...:-) Chcę zbudować antenę na pasma 28/50/2 z doczepioną anteną ramową na 3,5 MHz. Zasilanie planuję za pomocą gamma match'a, bo "baloon" a tym bardziej bezpośrednie zasilanie kablem 50 om nie przekonuje mnie. Konstrukcja ma być "aluminium/włókno szklane". I tu własnie oczekiwałbym praktycznych uwag co do typu anteny i spisywania się rozmaitych konstrukcji Cub.Q.
  • REKLAMA
  • #2 5286398
    SP3xxx
    Poziom 13  
    Widzę, że nikt nie ma doświadczenia z takimi antenami... Myslałem, że jakieś praktyczne uwagi pochodzące od użytkowników pomogą mi w dokonstruowaniu niuansów technicznych... Mam nadzieję, że moje teoretyczne informacje i analiza rozwiązań, które można znaleźć w necie pomogą w zbudowaniu dobrej i trwałej anteny. Jeśli tak będzie, to podzielę się doświadczeniem.
  • REKLAMA
  • #3 5286671
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    SP3xxx napisał:
    Widzę, że nikt nie ma doświadczenia z takimi antenami... ...

Uważasz tak tylko dlatego , że nikt Ci nie odpisał. ??? :cry:

Temat juz był poruszany na forum elektroda.

Jeżeli masz jakieś konkretne zapytania konstrukcyjno-techniczno-elektryczne to pytaj.

Mogę służyć radą. Przez około 10 lat pracowałem z komfortowych (wysokościowo) warunków na terenie centrum Warszawy. Wysokość dachu 94m i 100m n.p.z. (nad poziomem ziemi).
    W latach 90-tych poprzedniego wieku :D był to jeden w naj wyższych budynków w Warszawie.

Pozdrawiam. SP5ANJ
  • #4 5286811
    SP3xxx
    Poziom 13  
    radiosystem napisał:
    SP3xxx napisał:
    Widzę, że nikt nie ma doświadczenia z takimi antenami... ...

Uważasz tak tylko dlatego , że nikt Ci nie odpisał. ??? :cry:

Temat juz był poruszany na forum elektroda.

Jeżeli masz jakieś konkretne zapytania konstrukcyjno-techniczno-elektryczne to pytaj.

Mogę służyć radą. Przez około 10 lat pracowałem z komfortowych (wysokościowo) warunków na terenie centrum Warszawy. Wysokość dachu 94m i 100m n.p.z. (nad poziomem ziemi).
    W latach 90-tych poprzedniego wieku :D był to jeden w naj wyższych budynków w Warszawie.

Pozdrawiam. SP5ANJ

No tak - jesli nikt nie odpowiada, to wyciagam wniosek, że nikt nie ma doświadczenia (lub chęci). Jak podkreślałem, teorią jestem naładowany z meniskiem wypukłym, a prosiłem o uwagi na temat eksploatacji tych anten. Z chęcią takich rad wysłucham - jak sie zachowują te anteny w różnych warunkach propagacyjnych itd. Od strony konstrukcyjnej tak się składa, że z wykształcenia i doświadczenia jestem jednocześnie konstruktorem mechanikiem i elektronikiem. Z tego punktu widzenia dyskusja o C. Quad na pasmo CB nie satysfakcjonowała mnie, a warunków i lokalizacji anteny nie zmienię, stąd właśnie mój temat - pytanie.
    Jeśli chodzi o Warszawę to taką antenę widziałem chyba na wieżowcu blisko FSO na Żeraniu(przy rondzie - nazwy nie pamiętam)
    Równiez pozdrawiam SP3OKA
REKLAMA