Witam wszystkich!
Proszę o radę co mam zrobić w tej sytuacji gdyż dzisiaj zacząłem wiercić studnię na działce i na głębokości 5,2m natrafiłem na gaz. Woda podskórna zaczyna się od 3,5m warstwa wodonośna ma grubość około 1,5m później zaczyna się ił. filtr chciałem wpuścić w ił jakieś 0,5m tak aby woda z całej warstwy dobrze spływała i kiedy zacząłem wiercić w ile zaczęło bulgotać
Rura osłonowa jest zagłębiona w ił jakieś 20cm a w rurze resztka wody która spłynęła kiedy przechodziłem przez warstwę piasków. Nie mam zielonego pojęcia co to może być gdyż nie jest to napływająca woda bo poziom się nie zmienia a cały czas bulgocze kiedy zagłębiam się w ił bulgotanie wzrasta więc przestałem:) nie czuję żadnego zapachu. Czy na takiej głębokości mogą byc pokłady gazu? i to w ile? Proszę o radę co zrobić i co to może być.
Dziękuję za każdą odpowiedź
Na forum geologicznym dostałem info że może to być CO2, metan lub gaz bagienny:) dziwna sprawa gdyż ił jest bardzo spójny no ale tak to już jest:)
Proszę o radę co mam zrobić w tej sytuacji gdyż dzisiaj zacząłem wiercić studnię na działce i na głębokości 5,2m natrafiłem na gaz. Woda podskórna zaczyna się od 3,5m warstwa wodonośna ma grubość około 1,5m później zaczyna się ił. filtr chciałem wpuścić w ił jakieś 0,5m tak aby woda z całej warstwy dobrze spływała i kiedy zacząłem wiercić w ile zaczęło bulgotać
Dziękuję za każdą odpowiedź
Na forum geologicznym dostałem info że może to być CO2, metan lub gaz bagienny:) dziwna sprawa gdyż ił jest bardzo spójny no ale tak to już jest:)