logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wiercę studnię i natrafiłem na gaz proszę o radę

morzedzungli 25 Cze 2008 21:30 25965 16
REKLAMA
  • #1 5285217
    morzedzungli
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam wszystkich!

Proszę o radę co mam zrobić w tej sytuacji gdyż dzisiaj zacząłem wiercić studnię na działce i na głębokości 5,2m natrafiłem na gaz. Woda podskórna zaczyna się od 3,5m warstwa wodonośna ma grubość około 1,5m później zaczyna się ił. filtr chciałem wpuścić w ił jakieś 0,5m tak aby woda z całej warstwy dobrze spływała i kiedy zacząłem wiercić w ile zaczęło bulgotać :) Rura osłonowa jest zagłębiona w ił jakieś 20cm a w rurze resztka wody która spłynęła kiedy przechodziłem przez warstwę piasków. Nie mam zielonego pojęcia co to może być gdyż nie jest to napływająca woda bo poziom się nie zmienia a cały czas bulgocze kiedy zagłębiam się w ił bulgotanie wzrasta więc przestałem:) nie czuję żadnego zapachu. Czy na takiej głębokości mogą byc pokłady gazu? i to w ile? Proszę o radę co zrobić i co to może być.

Dziękuję za każdą odpowiedź

Na forum geologicznym dostałem info że może to być CO2, metan lub gaz bagienny:) dziwna sprawa gdyż ił jest bardzo spójny no ale tak to już jest:)
  • REKLAMA
  • #2 5288700
    LazyPL
    Poziom 11  
    To na 100% CO2/metan, oba gazy są bezwonne i powstają podczas beztlenowego rozkładu szczątek organicznych. Ale nie bierz mojego postu tak do siebie, ponieważ mogę się mylić. Najlepiej sprawdź czy tam gdzie budujesz studnię nie przebiega rura z gazem.

Pozdrawiam

PS: Radzę nie wąchać tych gazów bo mogą zaszkodzić...
  • REKLAMA
  • #3 5288745
    mnich13
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    spróbuj złapać trochę tego gazu do worka i oddalić sie z nim i podpalić( bardzo delikatnie i z dużą uwagą aby ci sie nic nie stało)

Dodano po 1 [minuty]:

ps. jeśli trafiłeś na gaz i jest to metan to tez nie jest źle :P Jeśli tego dużo jest to możesz dom ogrzać :P {żart}
  • #4 5288770
    LazyPL
    Poziom 11  
    Zamiast studni masz grila xD <żart> Ale co to mu da jak go podpali? (ręce se ogrzeje?) Nie zidentyfikuje tego gazu podpalając go... :|
  • #5 5288847
    74C00
    Poziom 12  
    Zidentyfikuje. Przecież CO2 w ogóle się nie pali :) więc, jeśli ten gaz się zapali znaczy że to metan ( o ile mamy pewność że to tylko 2 możliwe opcje CO2/metan )
  • REKLAMA
  • #6 5288868
    lord_blaha
    Poziom 33  
    Ocena: 112
    Ja bym jarania tego nie ryzykował. Wezwij jakąś ekpię ze spektrometrem (wcale nie drogo) i niech się wypowiedzą co to jest, ewentualnie niech wskażą lepsze miejsce na studnie...
  • #7 5288946
    powerm
    Poziom 23  
    Wezwać straż albo pogotowie gazowe. Moim zdaniem to można to uznać za potencjalne zagrożenie życia. Straż się zajmuje owadami więc może i na to pomoże (przynajmnniej zdiagnozuje problem)
  • #8 5289734
    LazyPL
    Poziom 11  
    74C00 napisał:
    Zidentyfikuje. Przecież CO2 w ogóle się nie pali :) więc, jeśli ten gaz się zapali znaczy że to metan ( o ile mamy pewność że to tylko 2 możliwe opcje CO2/metan )

A właśnie, że nie. Bo nikt nie przeprowadza rur z CO2, prędzej z metanem. Jeżeli źródłem gazu jest rozkład szczątek, to więcej będzie metanu, a nie CO2. Ponieważ w beztlenowym rozkładzie tlen nie ma tam miejsca więc skąd ma się tam wziąć CO2? Owszem może tam wystąpić (ale tylko jeśli pod ziemią była komora z powietrzem). Tak jak powiedział powerm wezwij pogotowie gazowe albo straż.

Pozdrawiam :d
  • #9 5292604
    morzedzungli
    Poziom 14  
    Witam ponownie

Sprawa załatwiona:) część odwiertu zarzuciłem wywierconym wcześniej iłem i już nic nie bulgocze:) Dziś pompowałem wodę i dosyć ładnie idzie:) 2m3/h sprawę gazu uznaję za zamkniętą bo jest zbyt niebezpieczna żeby kombinować z jego pobieraniem:) zresztą na takiej głębokości nie ma pokładów gazu ewentualnie utworzyła się tam poduszka. Za wszystkie pomysły dziękuję:)

Wiercę studnię i natrafiłem na gaz proszę o radę

Moderowany przez ~kinga~:

Następnym razem proszę wstawić zdjęcie według instrukcji.
    Zdjęcie poprawiłam.

• #10 5292633
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    morzedzungli napisał:
    sprawę gazu uznaję za zamkniętą bo jest zbyt niebezpieczna żeby kombinować z jego pobieraniem:)

Ja bym uznał że zbyt niebezpieczne jest pozostawienie tego samemu sobie. Może ci się to miesza z wodą? Może wybuchnie kiedyś?

Wykręcić numer straży pożarnej to chyba nie problem, a ile pewniej i bezpieczniej by było...
  • REKLAMA
  • #11 5292989
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Ja bym taka świeżą studnie pompował pompa z hipermarketu za kilka pln bo będą szły rożne syfy i szkoda było by mi takiej pompki szczególnie jeśli na dole nie masz jakiegoś "filtru"
  • #12 5293885
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    Ja bym się bał podłączać wodę z takiej studni do domu, bez uprzedniego sprawdzenie skąd ten gaz. Możliwe, że wciąż go pompujesz z wodą. Lub, że kiedyś się przebije i będzie pompowany z wodą.
  • #13 5294412
    morzedzungli
    Poziom 14  
    Witam!

Do Tommy82:

Hydroforek ten kupiłem na aukcjach za 125 PLN a na końcu przewodu ssącego jest zawór zwrotny ze smokiem chociaż podczas pompowania ' ze świeżej" studni idzie drobny żwir ale to tylko przez pierwsze kilka m3 później sytuacja się normuje gdyż filtr obsypuję grubym żwirem.

do daniel93:

Woda służy do podlewania upraw polowych a nie jest podłączona do domu, nawet tam nie mieszkam a najbliższe zamieszkałe budynki są o 100m od studni. Wykop jak i rura są otwarte i nie ma możliwości nazbierania się gazu zresztą po zalaniu iłem bulgotanie ustało ale odwiert monitoruję każdego dnia.

do DJ Max

Sprawa gazu zamknięta co do pobierania:) jeśli zacznie dalej bulgotać to mam przygotowany ił do zarzucenia całego odwiertu i wtedy kogoś powiadomię. Czekam na znajomą która pracuje w kopalni odkrywkowej węgla brunatnego i mają tam speców :) Myślę że dowiem się czegoś więcej na temat gazów występujących na głębokości 5m

Pozdrawiam
  • #14 5294938
    daniel93
    Poziom 29  
    Ocena: 93
    Ja byłem ciekaw czy to rzeczywiście był metan ;)
  • #15 5295933
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    To się zdaża, że jest metan. Mój ojciec jest geologiem i przez 20 lat pracy i robienia odwiertów bod budynki nie jeden i nie 2 razy się spodkał z małymi pokładami metanu.

Szczególnie dużo tego jest na Żuławach Wiślanych, i wszędzietam gdzie kiedyś stała woda, czyli torfowiska, bagniska itp. Rozkładają się tam cząstki dawnych roslin pod ziemią i zalega tam metan. Oczywiście jest go tak mało że nie opłaca się go eksploatować w żaden sposób, ale można go sobie podpalić dla uciechy.
    Oczywiscie zagrożenie jest minimalne bo gaz będzie palił sie tylko na powierzchni i to dość małym, 20cm płomieniem. Nie "wniknie" też wgłąb otworu bo tam nie ma tlenu.

Nie mam żadnych zdjęć żeby wam to pokazać bo ostatnia z takich żeczy miała miejsce jeszcze zanim miałem cyfrówke albo aparat w komórce, niemniej jednak na 99% jest to metan, nie jest niebezpieczny, chyba że się nagromadzi ale tak to jest ok.
  • #16 5296178
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Metan w określonym stężeniu które może wystąpić w okolicy otworu jest wybuchowy może się zapalić (eksplodować) od szczotek w hydroforze
  • #17 5304754
    k4be
    Poziom 31  
    Ocena: 332
    Raczej trudno o hydrofor ze szczotkami :) Ale możliwość zapalenia się jest realna, ze względu na wyłącznik ciśnieniowy czy stycznik.

Podsumowanie tematu

✨ Podczas wiercenia studni na głębokości około 5,2 m natrafiono na gaz, prawdopodobnie metan lub CO2, powstający w wyniku beztlenowego rozkładu szczątków organicznych w warstwie iłu. Gaz był bezwonny i powodował bulgotanie w otworze studziennym. Zalecano ostrożność, unikanie wdychania gazu oraz wezwanie specjalistów z pogotowia gazowego lub straży pożarnej w celu identyfikacji i oceny zagrożenia. Próby podpalenia gazu miały na celu rozróżnienie metanu (palny) od CO2 (niepalny). Ostatecznie autor zarzucił część odwiertu iłem, co zatrzymało bulgotanie, a studnia zaczęła prawidłowo pompować wodę (ok. 2 m³/h). Woda jest używana do podlewania, nie jest podłączona do instalacji domowej. Zwrócono uwagę na potencjalne ryzyko wybuchu metanu, szczególnie w obecności urządzeń elektrycznych z iskrzącymi elementami, jak wyłączniki ciśnieniowe czy styczniki. Zalecano monitorowanie odwiertu i konsultacje z ekspertami od gazów podziemnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA