logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka laserowa Logitech kursor sam ucieka w róg ekranu?

shtoc 27 Cze 2008 13:05 15000 13
  • #1 5290318
    shtoc
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam mam myszke laserowa Logitech i jest taki problem, ze co jakis czas kursor sam ucieka w rog ekranu. Czy ktos wiec wie co sie mogło stac?
  • #2 5290679
    gilus1
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Może masz trochę nierówną podkładkę pod myszkę
  • #3 5291385
    shtoc
    Poziom 10  
    Teoretycznie jest rowna :) wycieralem i podkladke i spod myszki !
  • #4 5292608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5292619
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Ja myślę że to wina myszki albo złej konfiguracji myszy.
    Przeczyść myszkę i podkładkę.
    Ustaw w systemie optymalne ustawienia użytkowe myszki.
  • #6 5292628
    HONDAS
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 26
    Nie wiem co tu ma do tego zasilacz ale mam dokładniej miałem na poprzednim kompie dokładnie taki sam problem ,myszka jest optyczna i takie numery zaczęły się dziać po jakimś czasie ,teraz mam nowego kompa i tą samą myszkę i co ciekawe na razie takie zachowanie nie występuje
  • #7 5298607
    shtoc
    Poziom 10  
    myszka dzialala bardzo dobrze dopoki nie zrobilem przeprowadzki, moze podczas pakowania mogla gdzie udarzyc?? czy jes mozliwosc zeby czujnik sie poluzowal, uszkodzil itp.??
  • #8 5299113
    ja71986
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Możesz rozkręcić i zobaczyć, jest to na tyle nieskomplikowane urządzenie że dasz radę, ponadto jest najlepiej mieć jednolite tło na taką myszkę, możliwe też że ją czyściłeś detergentem i będzie świrować przez jakiś czas. Prościej zrobić to niż od razu kombinować z zasilaczem.
  • #9 5299766
    shtoc
    Poziom 10  
    moze rzeczywiscie to przez podkladke!! bo jednolita to ona nie jest!! a co do zasilacza to napewno nie!!

dzieki za rade!!
  • #10 5299806
    vexed
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    u mnie tez sie tak dzieje przez nierówna powierzchnie stołu z tego co slyszalem to mysz optyczna moze "nie widziec" pewnych kolorow na podkladce ale nie wiem ile w tym jest prawdy
  • #11 5300669
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    A czy ta mysz, to nie jest przypadkiem radiówka?? Ja też tak miałem, gdy były słabe baterie.
  • #12 5300812
    shtoc
    Poziom 10  
    nie nie jest radiowa!! kabel usb
  • #13 5300996
    arekb81
    Poziom 31  
    Ocena: 739
    Miałem podobny przypadek. Kursor uciekał sam w lewy górny róg ekranu i otwierało się menu, jak po naciśnięciu prawego przycisku myszy, nawet jak wogóle nie ruszałem myszką. Przyczyną był jakiś wirus/robak.

Jeszcze miałem kiedyś problemy z kursorem po podłączeniu modemu iPlusa do USB. Po podpięciu go do innego gniazda, problemy z kursorem zniknęły. Może w tym przypadku, też coś innego podłączonego do usb "gryzie" się z myszką?
  • #14 5301014
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3622
    Mam myszkę logitecha i mam dokładnie ten sam problem. Kursor ucieka w lewy górny róg ekranu. Bez względu na rodzaj podłoża, na jakim się znajduje. A stało się jej tak po dość bolesnym upadku na twardą podłogę...
    Ale teraz przynajmniej nie muszę szukać kursora po całym ekranie, bo wiem, gdzie "leżakuje" :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem z kursorem laserowej myszy Logitech polega na samoczynnym przesuwaniu się kursora w róg ekranu. Możliwe przyczyny to nierówna lub niejednolita podkładka pod mysz, zabrudzenia sensora lub podkładki, uszkodzenie mechaniczne spowodowane upadkiem lub luzowanie się elementów wewnętrznych myszy podczas transportu. Inne sugestie obejmują zakłócenia elektromagnetyczne od zasilacza lub konflikt z innymi urządzeniami USB, jednak te są mniej prawdopodobne. Wskazane jest czyszczenie myszy i podkładki, sprawdzenie powierzchni podkładki (najlepiej jednolitej), a także ewentualne rozkręcenie myszy w celu kontroli i naprawy czujnika. W jednym przypadku problem ustąpił po zmianie komputera, co może wskazywać na wpływ środowiska pracy urządzenia. Problem nie dotyczy myszy bezprzewodowej, gdyż omawiana mysz jest przewodowa z kablem USB.
REKLAMA