logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kursor myszki - Sam się porusza

geeknoob 30 Paź 2013 21:09 27357 7
REKLAMA
  • #1 12898310
    geeknoob
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    System Windows 7. Mianowicie czasami kursor sam się porusza po ekranie w kilku milimetrowych odległościach. Nie jest to spowodowane uszkodzeniem myszy. Testowane i na PS/2 i na USB i dalej to samo także z inną myszą. Robak czy co? MBAM po updacie nic nie wykazuje.
  • REKLAMA
  • #2 12898451
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1131
    Masz mysz laserową? Czasami dzieje się tak na danej powierzchni, podłóż jakąś podkładkę i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 12898994
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 12899433
    geeknoob
    Poziom 16  
    Moja mysz jest optyczna taka o http://www.komputronik.pl/product/33206/Sprze...ia/A4_TECH_X6_60D_czarna_EVO_Glaser_60D_.html mam ją już około 5 lat tak mi się zdaje. Do tej pory nie było żadnych takich problemów. Podkładek nie używam, myszka zawsze stoi obok klawiatury na wysuwanej półce. Popróbuję z różnymi "podkładkami" i dam znać czy przestało się tak robić.
  • #5 12899811
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 12899832
    geeknoob
    Poziom 16  
    e-mega napisał:
    Druga ważna sprawa to przezroczysty pryzmat (nie jestem pewien czy to można nazwać pryzmatem) przez który przechodzi promień z diody i wraca wiązka odbita. Tam nie może być kurzu lub futra. Raz miałem włos kota w tej części i nie mogłem zrozumieć czemu mysz nie działa.

Też to miałem, myślałem że mysz już padła a tam właśnie włosek sierści kota.
    e-mega napisał:
    Mysz ma od spodu podkładki dystansowe (guma lub tworzywo) które mają kontakt z podłożem, je trzeba koniecznie czyścić jak mysz zachowuje się dziwnie

Czyszczę je wtedy gdy mysz zaczyna chrobotać przy przesuwaniu i przeszkadza (przynajmniej mi) w pracy z komputerem. Tak więc jak pisałem wcześniej, przetestuje różne materiały pod mysz i dam znać jak się zachowuje.

Dodano po 2 [minuty]:

Ten pryzmat to można delikatnie wyczyścić pałeczką higieniczną ze zmywaczem do paznokci? Alkoholu izopropylowego nie posiadam.
  • #7 12899995
    fauxkalel
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Nie czyść szkiełek/pryzmatów/transparentnych elementów czymś takim jak zmywacz, najlepiej też nie używać alkoholu. Takie substancje matują i tylko pogorszą sytuacje.
    Przesuwający się samoczynnie kursor myszy optycznej/laserowej to prawie zawsze powierzchnia, na której mysz leży zakrzywiająca światło, oklejone ślizgacze, które powodują nierówne lub na nie prawidłowej wysokości od powierzchni znajdowanie się sensora lub ustawienie zbyt wysokiego odświeżania na porcie myszy (jeśli nie wiesz o czym mowa, to pewnie odpada).
  • #8 12901388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z samoczynnie poruszającym się kursorem myszy w systemie Windows 7, mimo że mysz została przetestowana na różnych złączach (PS/2 i USB) oraz z innymi urządzeniami. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może być związany z powierzchnią, na której mysz jest używana, zwłaszcza w przypadku myszy laserowych, które mogą działać nieprawidłowo na niektórych podkładkach. Rekomendowane jest przetestowanie różnych materiałów pod mysz oraz regularne czyszczenie myszy, w tym elementów optycznych, aby uniknąć zakłóceń w działaniu. Użytkownicy podkreślają, że nie należy używać zmywaczy ani alkoholu do czyszczenia przezroczystych elementów, a najlepsze są pianki do czyszczenia lub mydło w płynie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA