logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć jasność 20 wyświetlaczy LED przy multipleksowaniu?

Wilku 12 Lut 2004 22:08 1356 8
  • #1 503150
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam. Podłączyłem do procka 20 wyświetlaczy alfanumerycznych LED. Katody steruje przez cztery rejestry 74HCT595 w sposób 2x10. Anody przez PNP. Wobec słabej jasności świecenia zmniejszyłem rezystory na katodach do 100R. Prąd na segment wynosi jakieś 7mA. Mam jednak kilka wątpliwości.

1. Miernik podczas pracy wskazuje wyżej wspomniany prąd.
    Czy powinienem zwrócić uwagę na to, że prąd w impulsie ma
    znacznie większą wartość? Czy może się tym nie przejmować i ustwić
    prąd (góra 10mA) tak aby jasność była zadowalająca?

2. Czy praca taka ma negatywny wpływ na wyświetlacze?
    Niby półprzewodnik, ale może jednak?

Pozdrawiam.
  • #2 503214
    Malpa_gk
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    Prąd w czasie trwania impulsu jest wiekszy niz podczas ciągłej pracy, ale wiadomo, że jesłi czas trwania impulsu jest bardzo krótki ( a w czasie załączania taki jest) to niczemu to nie szkodzi. Jak się nie myle to to się nazywa praca impulsowa
  • #3 503303
    radek.kaba
    Poziom 15  
    Jedyne o czym mususz pamiętać to to żeby program się nie zawieszał i żebyci nie zapalił jednego wyświetlacza na stałe: jeżeli wyświetlasz z przerwania to musisz być czujny z instrukcjami
    wyłaczania tego przerwania lub grzebania w tym liczniku (programu dobrze działają ale czasami palec się omsknie i błąd wychodzi w najmniej oczekiwanym momencie - watchdog to dobry przyjaciel).
    Sto lat temu robiłem Program dla 16 wyświetlaczy LED ale wydaje mi się że stosowałem dużo większy prąd, fakt , że jak mi program gdześ utkwił lub wyskoczył w kosmos a ze dwie minuty myślałem o co muchodzi to już miałem 15 LEDów, ale najlepiej się uczyć na błędach.
  • #4 503486
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Malpa_gk napisał:
    Prąd w czasie trwania impulsu jest wiekszy niz podczas ciągłej pracy, ale wiadomo, że jesłi czas trwania impulsu jest bardzo krótki ( a w czasie załączania taki jest) to niczemu to nie szkodzi. Jak się nie myle to to się nazywa praca impulsowa

Nie do końca... Wyświetlacze LED mają okreslony maksymalny prąd jaki można przez nie przepuścić. W impulsie jest on oczywiście dosyć spory ale możesz mieć kłopoty przy tej ilości wyświetlaczy, teoretycznie żeby uzsykać jasność taką jak przy sterowaniu normalnym musiałbyć wymusić prąd 10 x większy (bo rozumie, że to są dwa oddzielne obwody po 10 wyświetlaczy), a takiego prądu te wyświetlacze mogą już nie wytrzymać, w każdym razie na dłuższą mete...
  • #5 503489
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Aby poprawić jasność świeceniazastanów się nad zmianą wyświetlacza o większej jasności lub zmianą sterowania , rzadko steruje się więcej niż 6 segmentów, możesz po przeanalizowaniu zrobić w taki sposób, że stosując latche cyfry wolno zmieniające się sterować co 2 odświerzanie to otrzymasz 4x5.
  • #6 504175
    Wilku
    Poziom 17  
    :arrow: TdV
    Niezbyt mnie pocieszyłeś. Co do budowy, to są dwa oddzielne wiersze po
    10 znaków. Każdy wiersz (właściwie znak) sterowany jest przez dwa
    rejestry 74HC595. Zawsze zapalane są dwa znaki: 1 i 11, 2 i 12 itd. Więc w przerwaniu do rejestrów wysyłane jest 4x8bitów.

:arrow: diag
    diag napisał:
    możesz po przeanalizowaniu zrobić w taki sposób, że stosując latche cyfry wolno zmieniające się sterować co 2 odświerzanie

Nie bardzo to rozumiem. Co do sterowania 4x5 to będzie potrzebne
    8 rejestrów :( i program w przerwaniu będzie musiał załadować 64 bity.
    Nie jestem pewien czy się nie będzie krzaczyć?

Może ktoś ma inny pomysł na sterowanie? Będę wdzięczny za wskazówki.
    Pozdrawiam.
  • #7 504322
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Co do sterowania "dynamicznego" ledami to sporo juz zrobiłem takich wyświetlaczy. Obecnie robię wyświetlacz 96 kolumny na 16 wierszy. Multipleksuję je jedwn z szesnastu. Czyli mam rejestr 96 bitowy i co około 1,5 ms zmieniam jego zawartość z kolejnego wiersza.
    Prą jaki przepuszczam przez diodę wynosi około 160mA, Jest to do przyjącia i zgodne z danymi katalogowymi.
    Co do regulacji jasności ma zatrudniony procesor, który mierzy jasność na fotooporze i zamienia na stopnie jasność. Jest to ten sam procesor oczywiście co zajmuje się wyświetlaniem. Zasada jest taka że skracam czas świecenia (te 1,5ms) nie skracając częstotliwości wyświetlania. Czyli taki sobie programowy PWN.
    Wszystko leci na ATmega16 i nic się nie "kszaczy"
  • #8 504493
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jeśli mogę coś dodać do tematu to to, że wyswietlam 11 wyswietlaczy
    LED multipleksowo i aby jasność swiecenia była dobra segmenty
    łączę do masy przez rezystory 33 om.
  • #9 505086
    Wilku
    Poziom 17  
    Witam. Wobec tego co przeczytałem powyżej chyba zostane przy moim starym rozwiązaniu. Prąd, który przepuszczam nie jest za wielki, program się nie wiesza (póki co :) ),jasność jest odpowiednia więc powinno wszystko grać. Dzięki wszystkim za wskazówki. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zwiększenia jasności 20 wyświetlaczy alfanumerycznych LED sterowanych multipleksowo za pomocą czterech rejestrów 74HCT595 i tranzystorów PNP. Autor obniżył rezystory katod do 100Ω, uzyskując prąd segmentu około 7mA, i pyta o wpływ impulsowego prądu na wyświetlacze oraz o optymalne ustawienie prądu do 10mA. Odpowiedzi wskazują, że prąd impulsowy jest wyższy niż ciągły, ale krótki czas impulsu (praca impulsowa) nie szkodzi diodom LED, pod warunkiem przestrzegania maksymalnych parametrów prądowych. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia przy zbyt dużym prądzie impulsowym, szczególnie przy dużej liczbie wyświetlaczy. Sugerowano alternatywne metody sterowania, np. multipleksowanie 4x5 z większą liczbą rejestrów, co jednak zwiększa złożoność oprogramowania. Jeden z uczestników opisał własne doświadczenia z wyświetlaczem 96x16, gdzie prąd impulsowy sięgał 160mA, a jasność regulowana była programowo przez skracanie czasu świecenia (PWM). Inny użytkownik stosował rezystory 33Ω dla 11 wyświetlaczy. Autor ostatecznie zdecydował się pozostać przy obecnym rozwiązaniu, uznając, że prąd i jasność są odpowiednie, a program stabilny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA