logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć alarm samochodowy z telefonem komórkowym? Pomysły i rozwiązania

romoo 13 Lut 2004 18:30 3773 14
  • #1 503945
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    Pozdrawim wszystkich forowiczów.Chciałbym zasięgnąć Waszego zdania na ten nurtujący mni temat.Dobry alarm kosztuje niemał a i tak jest do obejścia.Otóż wpadłem na pomysł żeby alarm samochodowy sprzężyć z telefonem komórkowym . W samochodzie zamontować komórkę na kartę, jakąś tanią do 50 zł (np simensa s 25 czy inne cegły),i podłączyć ją do wyjścia alarmu. Telefon można by używać także do celów normalnej rozmowy (opdłączyć np. do wejścia aux radioodbiornika samochodowego),moim zdaniem najlepiej telefon rozebrać i zostawić tylko płytke główną , i dorobić jakąś klawiatórke, lub orginalną wyprowadzić na deskę rozdzielczą.Procak po uaktywnieniu alarmu musiał by za pomocą optoelementów lub kontaktronów, wejść w wybieranie numerów telefonu i wybrać numer do mnie(hehe).elementu te należy zastosować po klawiaturajest matrycowa.Z zasilaniem to hyba nie będzie problemu.
  • #2 510017
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    widziałem na allegro gotowe moduły do podłączenia alarmu z telefonem ericsson. po aktywacji alarmu wysyłał sms na podany numer. oddzwaniając można wyłączyć silnik, sprawdzić co spowodowało alarm...
  • #3 511158
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Ja widziałem do Noki 5110. Nie pamiętam ile kosztowało, ale to nie była to duża kasa.
  • #4 511773
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Ja ma takie pytanko w związku z tym, myśle o podobny układzie, tyle że bardziej zaawansowany, chciałbym sterować alarmem przez sms. Mam w związku ztym pytanie co do aktywacji gsm. Niby taki prepaid będzie dobry ale co jakiś czas trzeba go doładowywać i zamraża się w ten sposób kase. Sklonowanie karty której ja urzywam też odpada bo nie będzie można się "dodzwonić" do alarmu. Czy ktoś zna jakaś rozsądną oferte cenową? Powiedzmy 5zł za miesiąc i np 1zł za SMS (bo muszą na czymś zarobić). Interesuje mnie oferta detaliczna dla osoby prywatnej a nie hurtowy zakup usługi "zarządzanie flotą".
  • #5 514312
    herdi
    Poziom 23  
    Ocena: 9
    elektryk napisał:
    Ja ma takie pytanko w związku z tym, myśle o podobny układzie, tyle że bardziej zaawansowany, chciałbym sterować alarmem przez sms. Mam w związku ztym pytanie co do aktywacji gsm. Niby taki prepaid będzie dobry ale co jakiś czas trzeba go doładowywać i zamraża się w ten sposób kase. Sklonowanie karty której ja urzywam też odpada bo nie będzie można się "dodzwonić" do alarmu. Czy ktoś zna jakaś rozsądną oferte cenową? Powiedzmy 5zł za miesiąc i np 1zł za SMS (bo muszą na czymś zarobić). Interesuje mnie oferta detaliczna dla osoby prywatnej a nie hurtowy zakup usługi "zarządzanie flotą".

To w końcu szukasz karty SIM czy urządzenia o rozbudowanych mozliwościach bo takim jest np. Predator no ale swoje kosztuje bp to pełny GPS.
  • #6 514445
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Herdi napisał:
    To w końcu szukasz karty SIM czy urządzenia o rozbudowanych mozliwościach bo takim jest np.
    Ja szukam oferty operatora GSM a kolega romoo układu sterującego.
  • #7 515212
    herdi
    Poziom 23  
    elektryk napisał:
    Herdi napisał:
    To w końcu szukasz karty SIM czy urządzenia o rozbudowanych mozliwościach bo takim jest np.
    Ja szukam oferty operatora GSM a kolega romoo układu sterującego.

Są takie zew. pudełka za około 300 zł
  • #8 516184
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    a co te pudełka potrafią
  • #9 516754
    herdi
    Poziom 23  
    romoo napisał:
    a co te pudełka potrafią

TU
  • #10 522127
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    pewnie się to podpina pod złącze pod bateryjką koszt 289zł i wysyłą 4 sms ciekawe jak to jest zbudowane
  • #11 580575
    dwitek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Mam taki moduł od prawie dwóch lat. Działa bezawaryjnie. Użyłem do tego procka (AT89C2051) oraz Siemens'a C35i. Wysyła wiadomość od czujnika uderzeniowego, radarowego oraz drzwi.
    Teraz jakbym to robił dodałbym jeszcze możliwość zdalnej blokady samochodu oraz dodałbym jeszcze czujnik dymu w komorze silnika.
    Oczywiście zakres zastosowań tego urządzenia jest prawie nieograniczony, można np. załączać dodatkowe ogrzewanie Webasto SMS'em, czy wręcz nawet SMS'em zapalać samochód. Tylko czy to ma jakiś praktyczny sens, najważniejsze żeby być powiadomionym o tym, że coś się dzieje źle z samochodem
  • #12 585696
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    A co w przypadku braku zasiegu? Takie przypadki tez bywaja. Wtedy lipa... :cry: Jedziesz np. na pokazy do Ogrodzienca i ... Wtedy sieci sa tak przeciazone ze nie da sie nic zrobic. Juz tak dwa razy mialem zesmy sie pogubili i no connection. A okazja zeby auto zwinac jest tam niebywala (tak sobie dumam) bo qmpel raz juz wracal pieszo. :)
  • #13 585862
    dwitek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Zagadza się, w przypadku braku zasięgu jest problem. Choć stopniowo takich miejsc w Polsce jest na szczęście coraz mniej.
  • #15 587142
    Polaris
    Poziom 17  
    Ocena: 69
    Można normalnie kupić moduł powiadomienia GSM, pracujący z ericcsonami widziałem w sklepie za 200 zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy integracji alarmu samochodowego z telefonem komórkowym w celu zdalnego powiadamiania i sterowania. Propozycja obejmuje wykorzystanie taniego telefonu na kartę SIM (np. Siemens S25) podłączonego do wyjścia alarmu, który po aktywacji wybiera numer właściciela lub wysyła SMS. Uczestnicy wskazują na dostępność gotowych modułów GSM do alarmów, które potrafią wysyłać SMS-y z powiadomieniami i umożliwiają zdalne wyłączanie silnika. Wspomniane są moduły współpracujące z telefonami Ericsson i Nokia 5110. Poruszono kwestie kosztów kart prepaid i problemów z doładowaniem oraz zasięgiem GSM, który może ograniczać skuteczność systemu. Wskazano na bardziej zaawansowane urządzenia, takie jak Predator z funkcją GPS oraz Navtalk GSM/GPS, choć ich cena jest wyższa. Jeden z użytkowników opisał własny moduł oparty na mikrokontrolerze AT89C2051 i telefonie Siemens C35i, który wysyła SMS-y z różnych czujników i umożliwia zdalne sterowanie dodatkowymi funkcjami, np. ogrzewaniem Webasto. Cena gotowych modułów powiadomień GSM oscyluje wokół 200-300 zł. Podkreślono, że najważniejsza funkcja to powiadomienie o alarmie, a dodatkowe opcje sterowania są możliwe, lecz wymagają bardziej skomplikowanych rozwiązań.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA