jankolo napisał:
Wkazałby kolega taką płytę? Najlepiej taką co ma warstw więcej niż kilkanaście.
Płyty wykorzystywane w carPC - microITX (17x17cm), nanoITX (12x12 cm) i picoITX (7x10 cm) mają nawet do 24 warstwy (koszt miniaturyzacji).
Fakt, że akurat te płyty są pod procesory VIA, ale pracują normalnie pod Windowsem XP, bo procesory VIA są kompatybilne z architekturą x86.
.....
Dodane później
Jak zauważyłem na stronie VIA, to procesory tej firmy zyskały nawet znaczek Windows Vista Capable, A więc są pełnowartościowymi procesorami. Myślałem, że ich kompatybilność pozostała na poziomie Pentium III. Także płyty pod nowe procesory VIA są mniej złożone. Zmienili obudowę i udało im się zredukować liczbę warstw. Te 24 o których pisałem wcześniej tyczyły płyt pod procesory w obudowie Socet370.
A co do elementów na zdjęciu, to to większe wygląda mi na stabilizator napięcia, a to mniejsze to trudno mi powiedzieć. Jeśli grzeje się stabilizator, to są dwa wyjścia: Albo padł stabilizator, albo za atabilizatorem coś robi zwarcie, a to zwiększa prąd stabilizatora i przez to się grzeje. Na początek proponuję sprawdzić kondensatory w pobliżu grzejących się elementów (te 3, które na zdjęciuznajdują się dokładnie pod czarną linią, którą narysowałeś). Być może to ich wina.