logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta TV Philips 7130 - jak usunąć szum i przywrócić dźwięk?

mikolajdeejay 10 Lip 2008 19:54 2046 12
REKLAMA
  • #1 5331332
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam ! Jestem (nie)szczęśliwym posiadaczem karty tv na chipsecie Philips Semiconductors 7130 kupionej na allegro ( nie wolno mi podać linku).Obraz jest ok, dobrze odbiera wszystkie kanaly z kablówki, problem dotyczy dźwięku, bowiem go nie ma ! Jest jedynie jednostajny szum. Uprzedzając pytania ekspertów... wszystko jest znakomicie podłączone, oprogramowanie oraz załączone sterowniki na plycie cd zostaly zainstalowan oraz skonfigurowane. Moje pytanie jest następujące: co muszę zrobić, aby bylo dobrze?
    Załączniki:
    • Karta TV Philips 7130 - jak usunąć szum i przywrócić dźwięk? oem.JPG (3.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 5331547
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    nie pomoglo ;/ dalej tak samo
  • #4 5331649
    rafixs
    Poziom 24  
    Ocena: 149
    Sprawdź czy dźwięk w komputerze (wejście liniowe) nie jest wyciszony (wiem, że brzmi to banalnie, ale czasem szuka się usterki a to może być taka prosta sprawa). Powodzenia.
  • #5 5331733
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    nie jest... ma ktoś może jakieś kodeki audio , sterowniki czy cos takiego?
  • #6 5332368
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Też tak miałem. Połączyłem przewodem wyjście dżwięku z karty TV z wejściem AUX karty dźwiękowej, ustawiłem na mikserze dźwięku i działa.
  • #7 5332522
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    podłączone jest ok, kiedy stroiłem kanały to było słychać mocno zaszumione dźwięki, myśle ,że problem tkwi w oprogramowaniu, sterownikach albo filtrach
  • REKLAMA
  • #8 5332714
    mareczko
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Szkoda, że nie podałeś dokładnie modelu karty. Być może masz źle ustawiony system telewizyjny. W Polsce mamy DK z fonią na 6.5MHz a u ciebie prawdopodobnie jest ustawione BG z fonią na 5.5MHz. Choć zdarzają się kablówki z fonią na 5.5MHz ;-)
  • REKLAMA
  • #9 5334138
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    mogę na priv podać Ci linka do aukcji z ktorej go kupilem?
  • #10 5336202
    mareczko
    Poziom 17  
    Na fotkach z aukcji na której kupiłeś widzę wyraźnie że ten tuner na fonię w standardzie PAL B/G czyli 5.5MHz. Za naszą zachodnią granicą działała by pewnie ok. Masz teraz do wyboru przerobić kartę (przestrajając fonię), lub oglądać tv poprzez np jakiś stary magnetowid (podający sygnał AV wprost do karty).
  • #11 5336283
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    jak taką kartę przerobić ?
  • #12 5336309
    mareczko
    Poziom 17  
    Ja tego nie potrafię, ale może ktoś na elektrodzie by tobie pomógł gdybyś zrobił dokładne zdjęcia wnętrza głowicy tej karty. Powinno się dać dość łatwo ją otworzyć podważając płaskim śrubokrętem.
  • #13 5336406
    mikolajdeejay
    Poziom 15  
    oki, dzieki wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty TV opartej na chipsecie Philips Semiconductors 7130 zgłasza problem z brakiem dźwięku – zamiast niego pojawia się jednostajny szum, mimo poprawnego obrazu i prawidłowego podłączenia. Zainstalowano oryginalne sterowniki i oprogramowanie, jednak problem nie ustępuje. Wskazano, że dźwięk w systemie nie jest wyciszony, a połączenia audio są prawidłowe. Sugerowano sprawdzenie ustawień systemu telewizyjnego, gdyż karta jest fabrycznie przystosowana do standardu PAL B/G z fonią na 5.5 MHz, podczas gdy w Polsce obowiązuje standard DK z fonią na 6.5 MHz. Różnica ta powoduje brak poprawnego dźwięku. Proponowano dwie opcje: przeróbkę karty poprzez przestrajanie foni lub oglądanie TV z wykorzystaniem zewnętrznego źródła AV, np. magnetowidu. W celu przeróbki zalecano wykonanie zdjęć wnętrza głowicy karty i poszukiwanie pomocy na forach technicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA