logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minarc 150 Kempi - wymiana IGBT i diody, spawarka cyka po włączeniu

owner2 16 Lip 2008 19:26 7294 9
REKLAMA
  • #1 5348777
    owner2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam ma następujący problem w spawarce minarc 150 padły tranzystory IGBT IRG4PC50W 6 szt
    oraz dioda rurg 3060 podstawiłem nowe IGBT oraz zamiennik diody rurg 3060 na taki DSEI60-06A spawarka po włączeniu tylko cyka tzn włącza sie i wyłącza czy może ktoś wie co może być nie tak za wszelką odpowiedz dziękuję
  • REKLAMA
  • #2 5348806
    kaz
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 103
    Być może ma zwarcie druga dioda w prostowniku wyjściowym.
  • REKLAMA
  • #3 5350208
    owner2
    Poziom 11  
    sprawdzałem miernikiem wszystko jest ok tylko nie wiem czy tak można sprawdzić i czy jest to wiarygodne bo być może ma jakieś przebicie przy
    wysokim napięciu może jakaś propozycja sprawdzania czy wymienić wszystkie diody na wyjściu

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Faktycznie było zwarcie ale nie na diodach mam pytanie jaki element powinien być w miejscu o oznaczeniu R36 tzn jaka wartość zapewne rezystor
    jakie oznaczenie z góry dziękuje za odpowiedz
  • #4 5352694
    elektor18
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Kolego owner2 napisz w taki razie gdzie bylo to zwarcie bo ja mam problem z miniarc 200 i byc moze da mi to wsakowki co do wykrycia usterki, z tym ze moja sie zalaczy, wiatrak dziala ale na wyswietlaczu LED nic i spawania tez brak...
  • #5 5353769
    owner2
    Poziom 11  
    Witam kolego u mnie było zwarcie na elemencie r36 bo ktoś tam wstawił diodę i miała zwarcie przez radiator a powinien być rezystor może ty kolego wiesz jaki może podobny jest u ciebie
  • REKLAMA
  • #6 5369300
    owner2
    Poziom 11  
    Witam poszukuje wartości elementu o oznaczeniu R36 w minarc 150 za info zapłacę
    interesuje mnie jaki to dokładnie element
  • #7 5369717
    elektor18
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Sorki kolego ze tak dlugo nie pisalem odnosnie tego rezystora.
    Napisze Ci wartosc ale najpierw sprawdz sobie czy masz taki sam uklad elektroniki.Zobacz moj post bo tam mam foty.Jak tak to pisz.Tu jest link do mojego postu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1056298.html
  • REKLAMA
  • #8 5370534
    owner2
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedz ale mój układ elektroniki jest trochę inny oto zdjęcia
    oraz miejsce po elemencie
    jeśli ktoś wie proszę o odpowiedz
  • #9 5514593
    sonymusic
    Poziom 11  
    Witam.Mam taka sama spawarke uszkodzona w Norwegii i wlasnie zagladalem do nie ale w miejscu R36 nie ma byc zadnego rezystora.

Dodano po 8 [minuty]:

W mojej spawarce mialem uszodzona diode ( tylko jedna z czterech) na wyjsciu 60APU04 i nie mam pojecia co za nia wstawic a pozatym jest tam rezystor albo termistor w miejscu R35 ktory wyglada na uszkodzony poniewaz nie ma zadnego oporu,a wyglada jak kondensator a oznaczenie nic nie mowi tak jak tej diody no i jezeli ktos moglby pomoc w tej sprawie to bardzo dziekuje.
  • #10 5514920
    owner2
    Poziom 11  
    diode kupisz na tme kosztuje 6 zł jak by co pytaj
    lub dzwoń 508-214-365

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W spawarce Minarc 150 uszkodzone zostały tranzystory IGBT IRG4PC50W (6 sztuk) oraz dioda RURG 3060. Po wymianie IGBT i zastąpieniu diody RURG 3060 zamiennikiem DSEI60-06A spawarka po włączeniu wydaje charakterystyczne "cykanie" – włącza się i wyłącza. Możliwą przyczyną jest zwarcie w drugiej diodzie prostownika wyjściowego lub uszkodzenie elementu oznaczonego jako R36. W niektórych przypadkach zamiast rezystora R36 powinien znajdować się rezystor, a nie dioda, gdyż niewłaściwy element może powodować zwarcie przez radiator. Sprawdzenie elementów miernikiem może nie wykryć przebicia przy wysokim napięciu, dlatego sugerowano wymianę wszystkich diod na wyjściu. W innych egzemplarzach Minarc 150 w miejscu R36 nie ma rezystora, co wskazuje na różnice w układach elektronicznych. Wspomniano także o uszkodzonej diodzie 60APU04 i podejrzanym rezystorze lub termistorze w miejscu R35, który może wyglądać jak kondensator i nie wykazywać oporu. Wymiana uszkodzonych elementów i prawidłowe dobranie rezystora R36 jest kluczowe dla prawidłowego działania spawarki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA