logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz UKF do radia samochodowego – zamiana BF324 (PNP) na BF414 (NPN)

17 Lip 2008 18:02 5704 10
REKLAMA
  • REKLAMA
  • #2 5351842
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 854
    Podłaczyć odwrotnie zasilanie ;)
  • REKLAMA
  • #3 5351980
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Informacja dla kolegi janik_89. Składałem ten wzmacniacz. Odpalił od razu. Nie ma z nim żadnych problemów. Śmiało i bez obaw możesz go składać.

Pozdrawiam
    Szymon
  • #4 5353389
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5353725
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    janik_89 napisał:
    Zlutowałem tak jak na schemacie, bo tranzystror który kupiłem zmierzyłem miernikiem i wyszedł mi PNP(a miałbyc NPN), czyli taki jaki jest potrzebny...

To sprzedawca był taki "kumaty", że sprzedał PNP jako NPN ??? :D

janik_89 zastanawia mnie tylko sama idea budowy takiego przed-wzmacniacza.
    Jeżeli masz słaby odbiór to winą jest instalacja antenowy lub słaba czułość odbiornika radiowego. I tu bym szukał rozwiązania.

Sam wzmacniacz (przed-wzmacniacz) powinien zadziałać i jako przykład prostego urządzenia dla celów edukacyjnych - wart polecenia -.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 5353768
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    janik_89 napisał:
    ....tranzystror który kupiłem zmierzyłem miernikiem i wyszedł mi PNP(a miałbyc NPN)....
    Coś chyba źle mierzyłeś, bo BF414 to jest NPN.
  • #7 5353990
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 5354068
    Faces
    Witam.

janik_89 napisał:
    No właśnie i to mnie dziwi, ze tranzystor sie inaczej mierzy.

Tranzystor NPN -> od B do C i E przewodzi. W pozostałych kierunkach nie przewodzi.
    Tranzystor PNP -> od E i C przewodzi do B. W pozostałych kierunkach nie przewodzi.
    Tak sprawdzam tranzystory próbnikiem napięciowym z diodą LED 3-30V (za końcówki pomiarowe służy ci próbnik i mokry palec -> dobra przewodność).

janik_89 napisał:
    Co do instalacji antenowej: sprawdzałem że przewód antenowy nie ma przerw, jak odłącze go od radia to wogóle nic nie odbiera, antena ma jakieś 0.5m długości. Nie wiem co jeszcze można sprawdzić.

To normalne, że jak odłączysz antenę od radia to one nic nie odbiera. Sprawdź samą antenę, jakość połączeń kabla przy antenie i przy wejściu do radia.
  • #9 5354289
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 5354332
    Faces
    Czyli wynika z tego, że uszkodzeniu uległ odbiornik.
    Jeżeli radio masz na gwarancji to tylko pozostaje je oddać.
    Lub dać do naprawy osobie, która będzie wiedziała co i jak.
    No chyba, że czujesz się na siłach i sam zlokalizujesz usterkę i ją naprawisz. Może to być na przykład zimny lut.
  • #11 5354839
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Autor chciał zbudować wzmacniacz UKF do radia samochodowego, zastępując tranzystor BF324 (PNP) tranzystorem BF414 (NPN) z powodu braku oryginalnego elementu. Pojawiły się wątpliwości dotyczące polaryzacji tranzystora i sposobu podłączenia zasilania. Użytkownicy potwierdzili, że BF414 jest tranzystorem NPN i można go zastosować, jednak wymaga to odpowiedniego dostosowania układu, np. odwrócenia polaryzacji zasilania. Dyskusja zwróciła uwagę na możliwe przyczyny słabego odbioru radia, takie jak uszkodzona instalacja antenowa lub niska czułość odbiornika. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że problemem była uszkodzona podkładka izolująca główkę anteny od karoserii, co powodowało zwarcie do masy i pogorszenie odbioru. Po naprawie anteny wzmacniacz i radio działały poprawnie. Wskazano również, że przedwzmacniacz może być użyteczny edukacyjnie, ale nie rozwiąże problemów wynikających z uszkodzeń instalacji antenowej lub odbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA