logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon szpulowy TEAC A3300SX jeden kanał nagrywa ciszej.

KJ 17 Lip 2008 20:46 2495 3
REKLAMA
  • #1 5352498
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Witam. Problem z magnetofonem jak w temacie. Podczas nagrywania lewy kanał zapisuje się nieco ciszej niż prawy. Nie był by to problem ponieważ jest regulacja poziomu zapisu osobno dla lewego i prawego kanału ale zdarza się że w trakcie nagrywania kanał ten wycisza się chwilami jeszcze bardziej jakby coś nie miało styku. Magnetofon jest 3 głowicowy i chyba nie ma w nim czegoś takiego jak przełącznik zapis/odczyt który powodował takie objawy w polskich magnetofonach (chyba ponieważ nie zauważyłem takiego przełącznika na płytkach a nie mam schematu - nie wykluczone że jest to zrealizowane na przekaźnikach) ponieważ całe sterowanie magnetofonem jest cyfrowe. Sprzęt ma dwuzakresowy przełącznik prądu podkładu zauważyłem że różnica między kanałami jest znacznie mniejsza przy niższym prądzie podkładu. Poza tym problemem ogólny stan techniczny i wizualny magnetofonu jest bardzo dobry - żadnych obić otarć itp. głowice praktycznie nowe. W związku z czym chciał bym go doprowadzić do stanu idealnego. Od czego poza zdobyciem schematów powinienem zacząć ? Jednym i z elementów które podejrzewam jest potencjometr regulacji poziomu i przełączniki odpowiedzialne za wybór prądu podkładu i zapisywanej ścieżki dalej albo jakiś element typu wyschnięty kondensator elektrolityczny w torze audio lub uszkodzenie w generatorze prądu podkładu powodujące jego niestabilność. Pytanie do bardziej zaawansowanych serwisantów w jaki sposób można w magnetofonie obejrzeć/zmierzyć prąd podkładu ? domyślam się że potrzebny jest oscyloskop tylko gdzie sie wpiąć ?
  • REKLAMA
  • #2 5354320
    Daro28
    Poziom 12  
    Witam kolegę nie napisałeś czy w tym kanale gdzie ciszej nagrywa jest też mniej wysokich tonów
  • REKLAMA
  • #3 5354346
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Na słuch nie - jest po prostu ciszej żeby to dokładnie ustalić trzeba by analizator widma podłączyć a niestety takiego nie posiadam. Chyba że ktoś zna jakiś dobry działający z kartą dźwiękową choć nie wiem na ile taki pomiar będzie wiarygodny.
  • #4 19897450
    artinu1
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Pinguin audio
REKLAMA