logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieszający się komputer podczas próby instalacji systemu.

noartist83 19 Lip 2008 12:27 2545 13
REKLAMA
  • #1 5357165
    noartist83
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Witam
    Kolega przyniósł mi kompa do formatowania, ponieważ ciągle mu sie zawieszał, ale jak go podłączyłem to już w ogóle nie chciał się załadować system.
    Zacząłem go formatować ale gdy skończył się formatować wyłączył się. Gdy próbowałem go jeszcze raz formatować włączał się i wyłączał w momencie gdy odczytuje ile ramu jakie dyski itd lub włączał się i nie widział dysku dopiero jak wyłączyłem i przełożyłem taśmy to zobaczył dysk, ale znów zaczynał się wyłączać i włączać. Podłączyłem dysk do mojego kompa i z pewnymi problemami wgrałem system i działało wszystko. Ale jak przełożyłem dysk z powrotem do tamtego kompa to włączył się wykrył dyski ale nie ładuje systemu tylko pokazuje czarny ekran.
    Gdy próbuje wgrać system znów zaczyna się wyłączać lub nie wykrywa dysku.
    Proszę pomóżcie mi bo już nie wiem co mu dolega.

Moderowany przez charm_spider:

Poprawiłam temat postu oraz sam post.
    Proszę zapoznać się zRegulaminem tego forum i stosować się do niego.

• REKLAMA
  • #2 5357260
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Najpierw podaj pełną konfigurację komputera wraz zasilaczem.
  • #3 5358206
    Bartek_Arabski
    Poziom 19  
    Ocena: 1
    Cytat:
    podłączyłem dysk do mojego kompa i z pewnymi problemami ale wgrałem system i działało wszystko. Ale jak przełożyłem dysk z powrotem do tamtego kompa to włączył się wykrył dyski ale nie ładuje systemu tylko pokazuje czarny ekran.

Jest mała szansa, że system typu NT będzie działał po takim zabiegu.
  • REKLAMA
  • #4 5366887
    noartist83
    Poziom 11  
    Konfiguracji nie znam, wiem tylko że zasilacz 300W. Dysk sprawdzałem pod moim kompem i działa, podłączałem mój zasilacz do jego kompa i działo się to samo, dałem swój ram - to samo, zmieniłem na swoją grafikę (na jego karcie jest lekko spuchnięty jeden kondensator) i dalej to samo, dzisiaj zresetowałem bios i jakby lekka poprawa (jeżeli to w ogóle można tak nazwać), tzn. nadal wyłącza się, ale wykrywa dyski. Jak próbowałem wrzucić system to najpierw wyskoczył mi blue screen z błędem STOP: 0x0000009c (0x00000000, 0x808835F0, 0xB2000000, 0x1020080F) a później od nowa zaczął się wyłączać. Ten sam blue screen pokazał mi sie kilka razy, sprawdzałem na google ale nie znalazło mi tego błędu.

Proszę poprawić post!
    Proszę pisać zgodnie z zasadami ortografii i interpunkcji języka polskiego. Zdanie rozpoczynamy z dużej litery i kończymy kropką. Proszę dbać o styl wypowiedzi.
    [charm_spider]

charm_spider zamiast mnie poprawiać może byś podpowiedział mi coś mądrego.
  • REKLAMA
  • #6 5370326
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    noartist83 napisał:
    wyskoczył mi blue screen z błędem STOP: 0x0000009c (0x00000000, 0x808835F0, 0xB2000000, 0x1020080F) a później od nowa zaczął się wyłączać. Ten sam blue screen pokazał mi sie kilka razy, sprawdzałem na google ale nie znalazło mi tego błędu.

Kolega kłamie!!!!!!
    http://www.google.pl/search?hl=pl&q=0x0000009c&lr=
  • REKLAMA
  • #7 5370717
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    To komp używany więc musisz zacząć od dokładnego oczyszczenia sprzętu. Sprawdź stan wentylatorów. Oczyść radiator procka. Sprawdź zasilacz ( najlepiej podmienić na sprawny np. z innego kompa). Płyta główna - zobacz stan kondensatorów (spuchnięte, wylane to naprawa płyty). Po sprawdzeniu tych podstawowych rzeczy poszukuj winy w procku , pamięciach czy oprogramowaniu.
  • #8 5371397
    noartist83
    Poziom 11  
    jankolo pierwsza część nazwy błędu się zgadza, a reszta nazwy?

mk20 jak pisałem wcześniej, kompa sprawdzałem na drugim zasilaczu, ramie, grafice, płyta główna wizualnie jest w porządku, a w pierwszej kolejności komp był wyczyszczony. Może spróbować wgrać win98 bo jest w miarę najprostszy? XP ani 2000 nie idzie tylko jak już pisałem wyskakuje blue screen i się wyłącza.
  • #9 5371558
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Ja radziłbym nie zajmować się czyimś sprzętem bez wiedzy niezbędnej do tego . Kolega nie potrafi sprawdzić konfiguracji komputera , a próbuje zdiagnozować ten komputer ??
  • #10 5371670
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    noartist83 napisał:
    Konfiguracji nie znam, wiem tylko że zasilacz 300W.

noartist83 napisał:
    kompa sprawdzałem na drugim zasilaczu, ramie, grafice

Komputer był otwarty, kolega przekładał dyski, kartę graficzną, zasilacz, pamięci i kolega twierdzi że nie zna konfiguracji komputera? proszę obowiązkowo oddać komputer komuś, kto potrafi przynajmniej przepisać literki będące oznaczeniami podzespołów
  • #11 5371870
    Przetwornik
    Poziom 26  
    Sprawdź moduły RAM.
    Miałem podobną sytuacje i po wymianie owych modułów wszystko ruszyło.
  • #12 5371893
    maxwell055
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Koleś! Rozkręć budę i podaj napisy z nalepek i nadruków na zasilaczu, płycie głównej, dysku, ramach, grafice. Jak masz pastę termo odprowadzającą zdejmij radiator z procka, wyczyść procek i napisz jaki to model. Mówiłeś że zmieniałeś taśmy, ale czy podpinałeś do tego samego gniazda? Bluescreen prawdopodobnie jest przez to że dysk ustawiony jest na slave a master jest pusty. Sprawdź to koniecznie. Co ty chciałeś naprawiać bez konfiguracji? Wróżkami nie jesteśmy...
  • #13 5374129
    noartist83
    Poziom 11  
    Może nie jestem specjalistą w tej dziedzinie ale coś tam o komputerach wiem a przynajmniej potrafię bez problemu zrobić format i wgrać system a tylko to na początku miałem zrobić - to tak dla jasności. A w związku z konfiguracją to nie myślałem że akurat o to chodzi ale to nie znaczy że trzeba zaraz krzyczeć :)

procek pentium 4 2.8GHz
    grafika Radeon 9200SE 64MB
    dysk Baracuda 7200.7 40Gb
    RAM DDR Blitz 256Mb
    płyta główna P4VXAD+ Rev 1.0
    zasilacz Codegen 300W

Dysk jest na master a dvd-rom na slave
  • #14 5374309
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Z tego co napisałeś do sprawdzenia pozostała pł. gł. i procek. Zasilacz kiepściutki i tak do wymiany. Ustaw bios na wartości domyślne. Wgraj nowy bios. Stawiam na uszkodzenie płyty. Procki Intela sporadycznie padają ale profilaktycznie sprawdź.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Pentium 4 2.8 GHz, płytą główną P4VXAD+ Rev 1.0, kartą graficzną Radeon 9200SE 64MB, dyskiem Seagate Barracuda 7200.7 40GB, pamięcią DDR Blitz 256MB oraz zasilaczem Codegen 300W wykazuje problemy z uruchomieniem systemu operacyjnego. Po formatowaniu komputer wyłącza się samoczynnie, a podczas próby instalacji systemu pojawia się niebieski ekran z błędem STOP 0x0000009c. Dysk jest wykrywany, lecz system nie ładuje się, a komputer wielokrotnie się restartuje. Próby wymiany zasilacza, pamięci RAM i karty graficznej nie przyniosły poprawy. Zalecane jest sprawdzenie prawidłowego przylegania radiatora procesora, dokładne oczyszczenie sprzętu, kontrola stanu kondensatorów na płycie głównej oraz ewentualna wymiana zasilacza na bardziej stabilny. Ustawienie BIOS-u na wartości domyślne i aktualizacja BIOS-u również mogą pomóc. Możliwe przyczyny to uszkodzenie płyty głównej lub procesora, natomiast problem z konfiguracją dysków (master/slave) został wykluczony. Próba instalacji prostszego systemu, np. Windows 98, została zasugerowana jako test stabilności.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA