logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ardo 1000 - pralka nabiera wodę aż ją wylewa na podłogę

bukala 20 Lip 2008 21:26 6638 8
REKLAMA
  • #1 5361273
    bukala
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Pralka Ado 1000 pobiera wodę aż ja wylewa na podłogę , ale nie zawsze co to może być ?
    Znajomy powiedział mi żebym wyczyścił przewody, które są podłączone do szuflady( jeden jest podłączony z małym urządzeniem gdzie pobierana jest woda a drugi, z jakimś urządzeniem na dole) i to nic nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #2 5361293
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Sprawdź hydrostat i elektrozawór, który powoduje nadmierne pobieranie wody. Moim zdaniem bardziej prawdopodobne jest zacinanie się elektrozaworu.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 5361367
    bukala
    Poziom 10  
    A w którym miejscu znajdują się te urządzenia ( podejrzewam, że tam gdzie pobiera wodę to jest hydrostat, a elektrozawory, w którym są miejscu). Dzięki za podpowiedź.
  • Pomocny post
    #4 5361378
    andrzej1959
    Specjalista AGD
    Ocena: 814
    Witam.
    Trzeba wyczyścić przewód,który łączy zbiornik z filtrem i z hydrostatem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5361394
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Elektrozawór to ten element, z którego wylatuje woda przez rurkę do szuflady. Woda powinna lecieć tylko wtedy, kiedy na zaciskach jego cewki jest napięcie.
    Hydrostat to element, który jest podłączony rurką plastikową do spodu zbiornika wody (pod wirującym bębnem). Pod wpływem zmiany ciśnienia wywołanego nabieraniem wody przełącza swoje zestyki sterujące elektrozaworem.
  • #6 5361396
    bukala
    Poziom 10  
    Wyczyściłem dwa przewody od szuflady jak wcześniej opisywałem , ale to nic nie dało ( nie wiem czy prawidłowwe)

Dodano po 9 [minuty]:

Czy elektrozawór jest rozbieralny
  • Pomocny post
    #7 5361477
    sumrako
    Poziom 16  
    Ocena: 123
    wyczyść cienki przewód (rurkę) od hydrosatu do zbiornika .Na pewno jest zatkana szlamem. Jak to nie pomoże to hydrostat do wymiany.
  • Pomocny post
    #8 5361522
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Jeżeli woda napływa (powoli) nawet gdy pralka jest wyłączona to elektrozawór jest zanieczyszczony,należy rozebrać i wyczyścić. Gdy woda napływa tylko w czasie pobierania ,to winny jest sam hydrostat a najczęściej zatkany wężyk od hydrostatu .9 na 10 razy zatkany jest nie sam wężyk a końcówka na którą jest zakładany. Oczywiście mowa o dolnym końcu wężyka.
  • REKLAMA
  • #9 5366497
    bukala
    Poziom 10  
    Panowie wszystkim wielkie Dziękuje . Wyczyściłem przewody od zbiornika do hydrostatu ( ten cienki i gruby od zbiornika były bardzo zanieczyszczone szlamem oraz wyczyściłem zbiornik w którym tez było dużo szlamu). Pralkę uruchomiłem już trzykrotnie nabiera wodę i nie wylewa.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ardo 1000 pobiera nadmiernie wodę, która wylewa się na podłogę. Problem najczęściej wynika z zanieczyszczenia przewodów łączących zbiornik z filtrem i hydrostatem, a także zanieczyszczenia samego zbiornika. Hydrostat, podłączony rurką do spodu zbiornika, steruje elektrozaworem, który reguluje dopływ wody. Elektrozawór może się zacinać lub być zanieczyszczony, co powoduje ciągły dopływ wody. Zaleca się wyczyszczenie cienkiego przewodu od hydrostatu do zbiornika, a w przypadku braku poprawy wymianę hydrostatu. Elektrozawór jest rozbieralny i można go wyczyścić, zwłaszcza gdy woda napływa powoli nawet przy wyłączonej pralce. Po oczyszczeniu przewodów i zbiornika problem z nadmiernym pobieraniem wody ustępuje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA