Najpierwej Witam bom tu nowy.
A potem pytam o wymianę łożysk w Ardo A1000. Pytam mianowicie - jak to zrobić? Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak zdjąć te kółeczka bo ojciec nie da mi spokoju a usłyszał w telewizji że w necie to jest już WSZYSTKO.
THX za pomoc
Robertns
wymiana lozysk to jest czysto mechaniczna sprawa
demontuje sie krzyzak w ktorym znajduje sie komplet lozysk plus simering ,montuje sie w odwrotnej kolejnosci i po sprawie 1 godz.roboty
To prawda,że czysto mechaniczna i jeśli trochę NTG to przepraszam ale żeby to już pociągnąc dalej to jestem na poziomie zdjęcia paska i widać tam jedynie czarną obudowę bębna z centralnie umiejscowinym łożyskiem i wałkiem w środku. Jak się do tego łożyska dobrać. Nie widać tam żadnego krzyżaka a ja raczej w tym temacie jestem z lekka laicki
Cześć, Jeżeli nie czujesz się mocny w mechanice to nie pobieraj się za to ale jak chcesz spróbować to robi się to tak:
- pokrywa tylna zdjęta
- następnie zdejmij pasek i odkręć koło pasowe
- zapisz (narysuj) położenie poszczególnych przewodów z tyłu zbiornika tzn grzałka, termostat, no o ile pamiętam to jest wszystko
- przy wyciąganiu czujnika termostatu uważaj aby nie uszkodzić rurki kapilarnej - odkręć obejmę na zbiorniku to taka obręcz srebrna z śrubą na górze
- jak odkręcisz postaraj się wyciągnąć na zewnątrz tylną ścianę zbiornika razem z bębnem i grzałką.
-jak będzie na zewnątzr zdejmij pokrywę (płaszcz) z osi bębna
- wyciągnij Siemrning uszczelniacz (ciekawe czy poprawnie napisałem) i wybij łożyska wtłocz nowe, nowy uszczelniacz pamiętaj o nasmarowaniu i tyle
-zacznij składać w odwrotnej kolejności pamiętaj że przy wkładaniu musisz uważać na grzałkę aby odpowiednio weszła do zbiornika , uszczelkę wcześniej podklej sobie klejem budaprn
jest troche robot przy tym no i będzie troche kłopotu z wyjęciem i włożeniem
miłej pracy Jarek