Witam
Jaki będzie odpowiedni przewód na silnik 11kw ,czy 4x2,5mm wystarczy?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamCytat:
Zakładam, że silnik pracuje w gwieździe, nie wykorzystujemy N, podłączamy PE,
Cytat:
dlatego moje pytanie :do czego 5 przewód i o jaki prąd rozruchowy chodzi?
Cytat:Hmmm To chyba jakaś nowa teoria
Zawsze uważałem że do trójkąta nie jest potrzebny przewód N
Cytat:
A czy napisałem inaczej?
kiecio napisał:Witam
Madrik napisał:
Wróżki wyjechały na wakacje. Może jakieś dane z tabliczki? ...
Kobra napisał:
Gwiazda (o której pisałeś) wymaga pięcioprzewodowego zasilania
JK60 napisał:
Silnik nie zawsze wymaga przełączania G/T, do czego to ma służyć, czy rozruch ciężki, jakie jest zasilanie.
Przy określaniu przekroju znaczenie ma również jak będzie ułożony przewód, jak zabezpieczony silnik... (w większości przypadków na silnik 11kW spokojnie wystarczy 4x4).
Cytat:U "siebie" - to chyba znaczy w firmie gdzie pracujesz.../własna trafo stacja / a nie podłączonych do sieci publicznej. Jeśli zaś chodzi o przewód do tej 11KW, to zdecydowanie 4x4, nawet jeśli jest on na 500V. Norma normą, a życie i zdrowy rozsądek swoje...Tak przy okazji...ostatnio widziałem jak taki silnik /11KW, 400V/ pobierał z sieci podczas pracy prawie 40A...oczywiście wcześniej "fachowiec" ustawił termik na max-42A.Światło przygasało,...ale chodził....aż się oczywiście spalił...Mam u "siebie" kilka 11kW z rozruchem bezpośrednim i nie stanowi to żadnego problemu.
Akrzy74 napisał:JK60 -Cytat:U "siebie" - to chyba znaczy w firmie gdzie pracujesz.../własna trafo stacja / a nie podłączonych do sieci publicznej. Jeśli zaś chodzi o przewód do tej 11KW, to zdecydowanie 4x4, nawet jeśli jest on na 500V. Norma normą, a życie i zdrowy rozsądek swoje...Tak przy okazji...ostatnio widziałem jak taki silnik /11KW, 400V/ pobierał z sieci podczas pracy prawie 40A...oczywiście wcześniej "fachowiec" ustawił termik na max-42A.Światło przygasało,...ale chodził....aż się oczywiście spalił...Mam u "siebie" kilka 11kW z rozruchem bezpośrednim i nie stanowi to żadnego problemu.
Akrzy74 napisał:U "siebie" - to chyba znaczy w firmie gdzie pracujesz.../własna trafo stacja / a nie podłączonych do sieci publicznej.