logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fujitsu-Siemens D1875 - komputer nie uruchamia się, diody sieciowe świecą

-=Joint=- 28 Lip 2008 17:43 13548 55
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego płyta Fujitsu-Siemens D1875 po podłączeniu zasilania sama się uruchamia, świecą tylko diody sieciowe i komputer nie startuje normalnie?

Sprawdź najpierw zworkę RCV/SKP i okablowanie panelu przedniego: na tej płycie zworka służy do BIOS recovery, pominięcia hasła lub czyszczenia CMOS, więc nie powinna być ustawiona przypadkowo — w razie potrzeby zdejmij ją całkiem [#5386135] Jeśli objaw zostaje, odłącz wszystko poza procesorem, RAM-em i grafiką i popraw podłączenie „kolorowych kabelków” od Power/Reset/HDD/LED, bo jeden z użytkowników rozwiązał identyczny problem właśnie po błędnym podłączeniu front panelu [#5798018][#5587690] Warto też przetestować inną kość RAM, bo w tych płytach zdarzają się problemy z pamięciami i komputer może zachowywać się tak samo niezależnie od włożonej kości [#5909528]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #31 5795071
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    :arrow: Instrukcja...
    Edit:
    28 Lis 2008 21:44

Witam jaki procesor? Płyta nie obsługuje poniżej 2 GHZ
    - można stosować procesory P4 z 512kb cache oraz 1MB od 1.8Ghz do 3.2Ghz, magistrala 400/533/800
    - można stosować Celerony od 2,0ghz w górę
    - można stosować Celerony D
    nie obsługuje P4 z 256kb chache
    Proszę swe posty edytować, a nie pisać post po postem.
    TONI_2003
    Załączniki:
    • d1875_eng.pdf (1.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #32 5797316
    sinbad
    Poziom 2  
    Procesor 1.8 ghz 512 cache.

Nie dopisalem: po wlaczeniu przycisku power na zasilaczu komputer sam startuje. Moge pozniej wylaczyc i wlaczyc go za pomoca 'power' na obudowie, ale i tak dziwne to.

Strona ze sprawdzaniem procesor na stronie FS oczywiscie nie dziala :/

I mam pytania:

Jaka bylaby reakcja plyty, gdyby byla to wina ramu? czy wstawalaby i dochodzila do testu pamieci? Pytam, bo kiedy wyjme ram, nie ma zadnej roznicy w zachowaniu sie komputera.

I czy moze to byc wina zlego podlaczenia front panel?

Do Pana Moderatora: Bede pamietal. Jedno lub dwa zdania pozwolilem sobie zakonczyc znakiem zapytania. ;)
  • #33 5798018
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Witam procesor 1,8 ale Pentium czy Celeron?
    Jak by był uszkodzony ram płyta powinna za piszczeć ,wiatraki będą się kręcić,płyta się nie podniesie.Jest jeszcze tak że przy dobrych pamięciach płyta się podniesie ale przy grach lub większej obróbce programowej potrafi się z resetować to objaw nie tolerowania wszystkich pamięci w czym jest problem nie wiem próbowałem różne pamięci na jednych trochę działał na innych dłużej zaznaczam że pamięci są sprawne bo działają w innych płytach bez problemu.
    Włączanie ustawia się w biosie .
    Najlepiej wyjąć wszystkie podłączenia zostawić tylko zworkę i uruchomić płytę ,sama się uruchomi jak jest wszystko w porządku mowa o front panelu.
  • #34 5798039
    sinbad
    Poziom 2  
    Pentium 4, nie celeron.

z sama zworka tez sie nie podnosi. u mnie jest tak, ze czy jest ram czy nie to i tak komputer tak samo reaguje, nie ma zadnego dzwieku.
  • #35 5905260
    Manioo
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Witam
    Niestety i ja jestem posiadaczem płyty d1875 procesor Celeron 2.53, grafika Geforce FX5200, ram Goodram 512, zasilacz 300W i też mam problemy.
    A mianowicie bardzo grzeje się procesor. Przy prostych gierkach obciążony jest 100%. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.
    Poza tym we właściwościach systemu procesor rozpoznany jest nie jako celeron tylko pentium.
    Mam jeszcze pytanie do posiadaczy ww. płyty, czy programy do "monitoringu" komputera typu Everest pokazuje prędkość wiatraczka na procesorze.
  • #36 5906430
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Witam grzanie procesora to raczej norma w tych płytach i to mi się nie podobało.
    Podejrzewam, że czegoś brakuje w oprogramowaniu biosu, albo te płyty niby leżaki magazynowe nigdy nie instalowane to zwykłe buble.
    Siemens zamiast zniszczyć zmielić płyty na miał to je gdzieś wywalił, a zaradny polak to wywąchał i robi interes na fajansie.
    Miałem kilka płyt i zawsze inne objawy oprócz tych co pisałem wcześniej na tych płytach to nawet nie da się poczty napisać, a o graniu zapomnij no chyba, że chcesz dostać zawału serca.
    Wiatraczki w Everest, są widoczne obroty.
  • #37 5908763
    Manioo
    Poziom 12  
    Nie pocieszyłeś mnie.:cry:
    Ale chyba mam uszkodzoną płytę, u mnie nie pokazuje w ogóle wiatraczków zarówno everest jak i inne programy np. Cpuidle_Extreme, czy Hot_Cpu_Tester, jak również napięć na procesorze.
    Poza tym gdy mam włączone w biosie sterowanie wiatraczkiem, procesor bardzo szybko się nagrzewa z tego względu że uw wiatraczek bardzo wolno się kręci, dopiero przy ok.65°C osiąga większe obroty.
    Miałem do tej pory płytę Merkury KBT266 czy coś takiego, którą uważałem za badziewie, ale d1875 bije ją o głowę.
  • #38 5909254
    sonyslawek
    Poziom 11  
    Manioo, ta płyta nie ma czujników napięcia, ani wentylatorów:)

EDIT
    Jak już mamy temat z problemami z D1875, to się podepnę. Kupiłem kość Kingstona 1GB CL3. Płyta startuje, ale nie można z tą kością bootować windowsa. Zainstalować tez się nie da. Jest tak niezależnie od tego czy włożę tą kość razem z inną, czy samą, niezależnie od gniazda. Kość sprawna, na innym kompie działa bez problemu. Bios co prawda najnowszy, ale w poniedziałek jeszcze raz spróbuje go flashować, może to coś da. Ma ktoś jakieś pomysły co z tym fantem zrobić? (Bios R1.05, może ktoś znalazł gdzieś nowszy?)
  • #39 5909528
    Manioo
    Poziom 12  
    :arrow: sonyslawek
    Pewnie wyświetlał Ci się bluscren z komunikatem o niezgodności biosu z ACPI.
    Miałem to samo tylko z kością 512 Goodram, na innym komputerze chodziła, a na d1875 nie, wymiana kości na inną tej samej firmy pomogła. Chyba te płyty są "wrażliwe" na ramy.
    Co do biosu to nic nowszego nie znajdziesz niż: FSC_BiosupdateFSCD1875Version500R10501_R10501_1003634
    Chyba to jest to samo co R1.05, tylko jest bootowalny z płyty CD.
  • #40 5909647
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Witam zdawało mi się że wiatraki były w everest no ale mogę się mylić było to dawno.
    Jedno co wiem płyty będą się grzały a pamięci będą resetowały system moja rada zmienić płytę na ASROK P4i65G i problemy znikną .
    Płytę zakupić w normalnym sklepie .
  • #41 5910029
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    Mam tę samą płytę,problemów nie miałem żadnych od samego początków pamięci wymieniałem kilka krotnie zaczynając od 256MB a kończąc na 2GB żadnych problemów nie było,po podłączeniu zasilania powinny wiatraki na 1s sie zakręci i tyle to normalne w serwisowych płytach, posiadam ją od roku i nie zawiesił mi sie system ami razu porostu jest super stabilna a problemy które są z tą płytą to bajka,po prostu ludzie nie umilą ją obsłużyć to jest trochę skomplikowana. :D

Dodano po 4 [minuty]:

Krzysztof Druś o co ci chodzi że płyty będą sie grzały ??
  • #42 5910292
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Odpowiadam grzanie procesorów prawie się topią ,a problemy są z płytami zakupionymi na allegro .
    Proszę czytać posty ludzi a tak na marginesie sam napisałeś że trzeba umieć ją uruchomić to znaczy co nie wystarczy wgrać oprogramowania?
    Mamy do czynienia z uszkodzonymi płytami a ta która działa to rodzynek.
    Nie chodzi tu że wiatraki się zakręcą na sekundę po załączeniu bo tak jest chodziło o to czy oprogramowanie EVEREST widzi obroty wiatraków procesora , obudowy i tak dalej.
    Zabawa z microcodem.
  • #43 5910518
    Afcht
    Poziom 30  
    Płytę kupiłem na Allegro jako nową mam procek IV 3,4 GHz a temperatura to 27-30stopni,w stresie dochodzi max 41 (jak gram w gta4),czytałem posty ludzi i jestem zaskoczony że mają takie problemy hehe,wiesz składałem parom osobom kompy z tymi płytami i wszystko chodziło super więc wina ludzi a nie płyt.
  • #44 5910608
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Płyta obsługuje wszystkie procesory Pentium 4 i Celeron na socket 478 od 2GHZ w górę (nie obsługuje procesorów mniejszych niż z zegarem 2GHz). Obsługuje P4 Prescott i Celerony D.
    Bez możliwości z zakresu overclokingu.

Rok produkcji 2004
    :arrow: Driver & Downloads
  • #45 5910719
    sonyslawek
    Poziom 11  
    :arrow: radek2007, ta płyta ma jedną baardzo poważną wadę.
    Nie da się podkręcać, a i jakie masz chłodzenie?
    Bo ja mam zwykłe, boxowe i P4 Prescott 3GHz grzeje się do 60°C w idle, a w stresie to nawet 70°C (latem było 77-78°C )...
  • #46 5910975
    Manioo
    Poziom 12  
    radek2007 napisał:

Mam tę samą płytę, problemów nie miałem żadnych od samego początków.
    Pamięci wymieniałem kilka krotnie zaczynając od 256MB. a kończąc na 2GB żadnych problemów nie było.
    Po podłączeniu zasilania powinny wiatraki na 1s sie zakręci i tyle to normalne w serwisowych płytach.
    Posiadam ją od roku i nie zawiesił mi sie system ami razu porostu jest super stabilna, a problemy które są z tą płytą to bajka,po prostu ludzie nie umilą ją obsłużyć to jest trochę skomplikowana. :D

Więc może byś doradził jak ją "obsłużyć", by przy byle gierce np.Twist nie wspominając o Diablo procesor nie był obciążony na 100% i przez to się nie gotował. No i przy procesorze 2.53 gra działała płynnie.
  • #47 5912119
    Afcht
    Poziom 30  
    Moje parametry kompa:

Nazwa płyty głównej FUJITSU SIEMENS D1875
    Typ procesora INTEL PENTIUM 4 3,40GHz/1mb/800
    Pamięć fizyczna 2048 MB (PC 4000 DDR 500MHz)
    Karta wideo Sapphire HD3850 512MB
    Dysk fizyczny CAVIAR 1000GB WD1000FYPS
    Zasilacz FLOWER AMPTAC 850W
    Chłodzenie ZALMAN CNPS9500A

Instrukcja obsługi jest na stronie producenta (ja nie korzystałem z instrukcji)
    Wiem wielka wada nie da sie podkręcić :/
    Właśnie planuje zakup płyty Abit ic-7 tylko zastanawiam dlaczego ma takie długie wejście AGP?
  • #48 5913189
    Manioo
    Poziom 12  
    I dalej z pomocą nici.
    Nie chodzi mi o podkręcanie tylko o poprawną prace tego co mam.
    Pozdrowionka
  • #49 5913495
    Afcht
    Poziom 30  
    W biosie jest opcja do kontrolowania obrotów wiatrak na procesorze.
    Jeśli ci się grzeje bardzo to wyłącz tę opcje, ale za to będzie trochę głośniej chodził wiatrak, nie ma wyświetlanych obrotów wiatraka taki bios.
  • #50 5914162
    sonyslawek
    Poziom 11  
    :arrow: radek2007, bo to AGP Pro :D
  • #51 5915297
    Afcht
    Poziom 30  
    A czym one sie różnią na allegro nie widziałem takich kart możesz mi podać link do takiej aukcji na PW.
  • #52 5917474
    sonyslawek
    Poziom 11  
    AGP Pro od zwykłego AGP różni się tylko tym ze ma ileś tam dodatkowych pinów które służą tylko do zasilania grafy. Ale do AGP Pro można tez włożyć kartę na zwykłym AGP wiec ja problemu nie widzę:)
  • #53 5917752
    Afcht
    Poziom 30  
    A czy Grafikę AGP Pro można włożyć do do zwykłego AGP bo słyszałem że nie da rady.
  • #54 5917820
    sonyslawek
    Poziom 11  
    Nie da się do zwykłego, złącze karty jest po prostu za długie.
  • #55 5918006
    Pytong
    Poziom 32  
    Ocena: 81
    radek2007 napisał:
    A czy Grafikę AGP Pro można włożyć do do zwykłego AGP bo słyszałem że nie da rady.

Nie da się. Tak maja ustawione wycięcia aby tego nie pomylić.
    AGP Pro to ogólnie inna specyfikacja zasilania.

Fujitsu-Siemens D1875 - komputer nie uruchamia się, diody sieciowe świecą
  • #56 5918822
    Afcht
    Poziom 30  
    Ale w wydajności nie ma różnicy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z uruchomieniem komputera opartego na płycie głównej Fujitsu-Siemens D1875. Objawy to samoczynne włączanie się po podłączeniu zasilania, brak sygnału na monitorze, wentylatory działające bez reakcji systemu, a także świecące diody sieciowe. Użytkownicy wskazują na możliwe przyczyny: nieprawidłowe ustawienie zworek (RCV, SKP), problemy z kompatybilnością procesorów (płyta obsługuje Pentium 4 i Celeron od 2 GHz wzwyż, nie obsługuje procesorów z 256 KB cache), wrażliwość na pamięci RAM (problemy z kompatybilnością i stabilnością, szczególnie z modułami GoodRam i Kingston), a także potencjalne uszkodzenia płyty lub niewystarczającą moc zasilacza. Zalecane jest testowanie płyty na stole z minimalnym zestawem podzespołów, sprawdzanie poprawności podłączenia front panelu, zworek i baterii CMOS. Wiele osób zgłasza problemy z przegrzewaniem procesora, ograniczeniami BIOS-u (brak możliwości podkręcania, słabe sterowanie wentylatorami) oraz brakiem wsparcia dla niektórych modułów pamięci. Niektórzy użytkownicy rekomendują wymianę płyty na modele Asrock P4i65 lub Abit IC-7 z chipsetem Intel, które lepiej radzą sobie z kompatybilnością pamięci i stabilnością systemu. Dyskusja porusza także kwestie różnic między złączami AGP i AGP Pro oraz kompatybilności kart graficznych. Ostatecznie problem z uruchomieniem często wynika z nieprawidłowego podłączenia kabli front panelu lub niekompatybilności procesora i pamięci z płytą D1875.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA