logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stawka VAT na instalację internetu w małej sieci radiowej - 7% czy 22%?

sbuli 21 Lut 2004 10:15 2461 6
REKLAMA
  • #1 512453
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Witam wszystkich.
    Zaczołem zakładać małą siec radiową z dostepem do internetu. Mam pytanko do tych którzy to robia komercyjnie jaką stawkę podatku Vat naliczać od instalacji. Przesledziłem sporo cenników firm w internecie i jest to różnie Na ogół jest to 22% ale są przypadki że jest 7% . Odczego to zależy? TP.SA na instalke np DSl'a czy NEO ma 7% ale np NETIAAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany (kliknąć cennik)ma 22%. Na abonament jest 7%( ponoć juz niedługo bo pewnie bedzie 0% :) ). Dzwoniłem do US i onie zadużo nie wiedzą , kazali obszernie opisać problem i udać się do urzedu ststysztycznego aby oni się wypowiedzieli. Jakby ktoś wiedział cos w tym temacie to proszę o podowiedź.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 512565
    frychlich
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Ja u siebie stosuje stawke 22%. Znajomi rozwnież. Instalacja to nie jest usluga dostepu do Internetu.
  • REKLAMA
  • #3 512698
    Radio Serwis
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    wydaje mi się,że problem jest w stosowaniu pojęcia "instalacja" i "aktywacja".Gdybym miał do dyspozycji tylu prawników co TPsa to w ciemno liczyłbym 7% ;)
  • REKLAMA
  • #4 512749
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Zastanowmy sie co to tak na prawde jest?

Przeciez jest to połozenie jakiegos odcinka "druta" - zwanego potoczkie skretka i zarobienie wtyczek (jasne ze w wielkim skrocie) - a to jest typowo "elektryczna" zabawa.
    Dalej "aktywacja" czyli skonfigurowanie całosci to usługa typowo "informatyczna".
    Jak na razie nie ma to nic wspolnego z internetem.

Inny przypadek: Drink składa się z soku (PTU B =7%) i wódki (PTU A =22%).
    Jak jest opodatkowany drink?
    A 22% oczywiście.
  • #5 513731
    opelr
    Poziom 29  
    Ocena: 33
    Instalacja /podłaczenie 22% same dostarczanie usługi 7%
  • REKLAMA
  • #6 517199
    sbuli
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Witam
    Dziekuje za odpowiedzi.
    Pozdrawiam
  • #7 517225
    Marek Kolodziejczak
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    pozatym jak stosujesz stawke 22% to trudniej o kontrole i spisz spokojniej bo US sie nie czepia,choc teraz znie glupa ze nie wie o co ci chodzi a przyjda na kontrole to zobaczysz jak sie wymondzaja.
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy stawki VAT na instalację internetu w małej sieci radiowej, gdzie pojawia się rozbieżność między 7% a 22%. Instalacja fizyczna, obejmująca położenie przewodów (np. skrętka) i montaż wtyczek, jest traktowana jako usługa elektryczna i powinna być opodatkowana stawką 22%. Natomiast usługa dostępu do internetu, aktywacja i konfiguracja sieci to usługi informatyczne, które mogą podlegać stawce 7%. Przykłady z rynku pokazują, że TP.SA stosuje 7% VAT na instalację DSL, natomiast Netia nalicza 22%. Urzędy skarbowe nie udzielają jednoznacznych odpowiedzi, sugerując konsultacje z urzędem statystycznym. Zaleca się stosowanie 22% VAT na instalację, co jest bezpieczniejsze podatkowo i ułatwia kontrolę. Abonamenty internetowe są obecnie opodatkowane 7%, z możliwością obniżenia do 0% w przyszłości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA