logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 22% VAT za Internet jest uzasadniony? Wasze opinie i doświadczenia

Świr 05 Mar 2004 18:19 4206 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy 22% VAT za Internet jest uzasadniony i skąd bierze się taka stawka?

Nie, z wątku wynika, że 22% VAT na Internet nie jest uznawany za uzasadniony i nie wynika zprost z nakazu UE, lecz z krajowej decyzji [#533266][#534751] Wskazywano też, że w UE obowiązują różne stawki VAT, a dla wielu państw internet nie musi być opodatkowany stawką podstawową; padała nawet informacja, że unijna stawka minimalna to 15%, a w Niemczech 16% [#533266][#534751] Część osób uważała, że VAT powinien być taki sam na wszystkie towary i usługi, ale niższy, np. 15%, żeby uniknąć kombinowania z interpretacjami i wyjątkami [#533915] W praktyce podwyżka może też uderzyć w klientów i małych dostawców internetu, bo przy słabej konkurencji i wysokich kosztach utrzymania łącza marże robią się bardzo małe [#533942]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 533100
    Świr
    Poziom 34  
    Ocena: 249
    Nie wiem czy wszyscy o tym słyszeli.
    Proszę powiedzcie co o tym sądzicie.
  • REKLAMA
  • #2 533121
    cymbi
    Poziom 27  
    Ocena: 99
    to już przesada, niech zrobia odrazu 100% VAT'u i już po wszystkim
  • #3 533140
    btn
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    W innych krajach Internet tanieje, a w Polsce rośnie. Bezsens. Niby zmierzamy do Unii Europejskiej, przystosowujemy się do tamtejszych standardów, to jednak w niektórych kwestiach oddalamy się od nich. Czy tak ma wyglądać nasza przyszłośc?
  • #4 533171
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeżli ktoś z was się łudził, że odejmą sobie kasę "od ryja" to był naiwny albo nie mieszka w tym kraju. Przecież to było od razu wiadome, że senat dprowadzi sejm na ziemie :P
    Pozdro
  • #5 533187
    GD
    Poziom 22  
    Ocena: 6
    To nie jest wina tepsy, ale UE (takie ^*&(#^* przwepisy %^&^&# mają) - panowie w końcu Polska zniszczy UE ;)
    Pozdrawiam
  • #7 533228
    Świr
    Poziom 34  
    Ja powiem tyle, że w Niemczech wogóle nie ma podatku od internetu :!:

PS. A może by tak zorganizować mały protest i zapchać im skrzynki e-mail :?:
  • REKLAMA
  • #9 533245
    kikkerus
    Poziom 12  
    DZieki 22% Vat-u mamy najdroszy dostep do internetu w Europia a w świecie zapewne jestesmy w czoluwce.
    :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
    Polska powoli sie stacza na dno biednego oceanu. Jestem ciekawy ile to jeszcze portrwa bo coraz bardziej chce wyemigrowac. :oops:
  • REKLAMA
  • #10 533250
    konstruktor
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Tak jak powiedział Świr zapchajmy im skrzynki.
    Stąd możemy wysłać apel www.pis.org.pl
  • REKLAMA
  • #11 533255
    malon
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Witam, zastanawiam się, czy "dyrektywy" UE przewidują obecność takich OSZOŁOMÓW w Parlamencie :x
  • #13 533266
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Prawo UE wcale nie nakłada stawki podstawowej VAT na Internet. Wiele państw UE ma stawkę zerową. To by znaczyło, że w ogóle VAT u nich jest w wysokości 0%. A to przecież bzdura.
    Pozdrawiam.

PS. Ja to bym wprowadził akcyzę na połączenia. Powiedzmy 10 PLN/kB transmisji... :D
  • #14 533280
    Świr
    Poziom 34  
    Nemo napisał:
    Wiele państw UE ma stawkę zerową. To by znaczyło, że w ogóle VAT u nich jest w wysokości 0%. A to przecież bzdura.

Jak to bzdura. Mam kolegę w Niemczech i USA. Oni jakoś nie płacą podatku za internet. A rozmawiałem z nimi dokładnie i jak i jeden tak i drugi powiedział, że na rachunku ma napisane 0% :!: :!: :!:
  • #15 533290
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 611
    Witam.

Czy już o tym słyszeliście? Czy TPSA poinformowała już kogoś kto ma SDI bo mnie nie.

Zrobiłem obliczenia i wychodzi, że za marzec i kwiecień zapłacimy 109,00 zł (z VAT 7% jak do tej pory) a od maja będziemy płacić 124,29 zł (z VAT 22%) czyli 14,71 zł mniej niż teraz - dobre i to
  • #16 533291
    Qwert10001
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ciekawe co jeszcze wymyślą. Nie dość ze mało osób ma dostęp do internetu to jeszcze im dowalić wiekszy podatek.
    A niby rząd mowi o wielkim rozruchu na rynku telekumunikacyjnym...
  • #17 533292
    Świr
    Poziom 34  
    Tak ja o tym wiem. I z tego co się dowiedziałem, to obniżają cenę właśnie przez te VAT-y (chociaż 100% pewności nie mam).
  • #18 533770
    GD
    Poziom 22  
    widzę, że część mnier źle zrozumiała :D, ja nie pisałem, że w UE jest takie prawo :D, tylko, że tepsa musi zwiększyć VAT za internet ponieważ to jest wina naszego pchania się tam :(
    Pozdrawiam
  • #19 533846
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Świr napisał:
    Konkretnie z tego linku http://www.pis.org.pl/kampanie/vat/vat.htm

Podejrzewam, że jeśli Unia tych debili niewywali to trzeba będzie poprosić o pomoc ruską mafię.
    Ja osobiście mam ich dość :!:

Wysłałem, ale musiałem poprawić wszystkie "polskawe" litery na polskie, bo aż wstyd wysyłać coś takiego... :oops:
  • #22 533915
    goscu
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Pewnie będę w opozycjii ale VAT powinien być taki sam na wszystko.Internet samoloty , ziemniaki i wibratory. Ale N I E 2 2 %. !!! Na przykład 15 % . Dzięki temu nie byłoby przekrętów w interpretacji ( Na wibratory jest 0% bo to sprzęt rechabilitacyjny). Aparat skarbowy mógłby sie odchudzić. itd. Klucz do obniżenia cen za internet to k o n k u r e n c j a .
    Zadanie domowe dla was. Spróbujcie kupić betoniarkę. Nie kupicie bo to sie teraz nazywa mieszalnik do pasz ( niższy vat na materiały do produkcji rolnej). :)
  • #23 533919
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    zastanawia mnie jedno , czy tego przpisu niemzona zaskarzyc do trybonal
    internet jest to takie dobro bez korego czlowiek w obecnych czasach nie ma szans na rozwoj :) z koro panstwo polskie utrudnia nam dostep do internetu np przez wysokie podatki na ta usluge tymsamy swiadomie :) wrpowadza ciemnogrod i zmusza do szukania obejsc prawa .. :) ciekawi mnie jedno , czy WLAN to tez internet ? ;)
  • #24 533920
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 744
    emeryt napisał:
    link www.senat.gov.pl umarł.. Powiedzcie, gdzie jeszcze można dorwać tych drani.

:arrow: Link nie umarł - tylko był żle napisany ,poprawiłem i działa. :D
  • #25 533942
    Świr
    Poziom 34  
    goscu napisał:
    Na przykład 15 % .

A dlaczego nie 7% :?:
    Przecież w innych krajach 7% vat to stawka max. A zaczynają już od chyba 2% - o ile dobrze pamiętam.

goscu napisał:

Klucz do obniżenia cen za internet to k o n k u r e n c j a .

Konkurencja też chce zarobić tylko co z tego, jak 22% swojego dochodu oddaje w podatku. Ja mam właśnie firmę internetową i zastanawiam się czy nie zwinąć interesu ponieważ i tak ledwo na swoim wychodzę.
    Nie wliczam poboru pradu przez routery, serwery, switche i Acces Pointy, ale to też ciągnie.
    Mieszkam na wsi gdzie bardzo ciężko o jakie kolwiek stałe łącze do internetu. Abonament wynosi 40zł netto. Niektórzy userzy już jak się dowiedzieli o 22% to przyszli pytać czy można wcześniej umowę rozwiązać. Jestem w stanie obniżyć tą kwotę, ale nie dla wszystkich bo przyjdzie mi dokładać do tego interesu. A niektórzy nie rozumią że nie wszystkich stać, żeby płacić co miesiąc te 40zł :!:

Niedługo dojdzie do tego, że internet będzie tylko dla posłów i tych tam w sejmach ponieważ ustalą przepis, że ich vat nie dotyczy i będą płacić 0% :!:
    Mam tego dość i czekam na unię. Wtedy wyjeżdżam z tego pojeb***** (za przeproszeniem) kraju.
  • #26 534102
    GD
    Poziom 22  
    zgadzam się ze świrem jak unia przyjdzie to wy wyjeżdżamy :D....
    no cchyba, że lepera tam wyślemy.... wiecie... on ich powyzywa a oni nas wy******** ;)
    Pozdrawiam
  • #27 534120
    Świr
    Poziom 34  
    Tak jest...
    Podejrzewam że Leper zrobiłby tam porządek...
  • #28 534162
    Gurcik
    Poziom 12  
    ja żyję nadzieją że po wejściu do uni wskoczy na polski rynek pare firm z zachodu które będą musialy wejść z niższymi stawkami żeby ściągnąć kientów do siebie. a te cwaniaki z senatu specjalnie podniosły vat żeby więcej kasy zbić ale to może im wyjść na niekorzyść bo zachodni mogą stwierdzić że ten biznes z taką stawką vat jest do kitu z resztą rząd już wiele takich sytuacji zmarnował kiedy miały wejść koncerny samochodowe lecz inne państwa miały lepszą ofertę i tysiące miejsc pracy poszły się walić
    pozdro
  • #29 534751
    w.wicka
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    22%vat-u na internet to wymysł naszych parlamentarzystów żeby ściągąć od nas kasę. W UE ustalona jest tylko minimalna stawka i wynosi 15%

Wysokość stawki podatku Vat w różnych krajach jest różna. W Niemczech wynosi np 16%.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podwyższenia stawki VAT na usługi internetowe w Polsce do 22%, co wywołuje negatywne opinie użytkowników i przedsiębiorców. Uczestnicy wskazują, że podatek ten jest znacznie wyższy niż w innych krajach UE, gdzie często stosuje się stawki obniżone lub zerowe na internet. Wskazuje się na brak uzasadnienia dla tak wysokiego VAT-u, co skutkuje droższym dostępem do internetu i ogranicza rozwój rynku telekomunikacyjnego. Poruszane są kwestie wpływu podatku na ceny abonamentów, rentowność firm internetowych, a także na dostępność usług, zwłaszcza na obszarach wiejskich. Wiele osób proponuje protesty i wysyłanie apeli do władz, podkreślając potrzebę konkurencji i niższych podatków. Dyskutowane są również przepisy UE dotyczące VAT-u oraz ich interpretacje. Pojawiają się sugestie o możliwym zaskarżeniu przepisów do Trybunału oraz o potencjalnym wejściu zagranicznych firm z niższymi stawkami VAT po wejściu Polski do UE. Wątpliwości budzi także wpływ wysokiego VAT-u na rozwój infrastruktury internetowej i dostęp do nowoczesnych technologii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA