logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 2-kanałowy do 200zł, 100W RMS w mostku - propozycje i opinie

Zenek1988 02 Sie 2008 09:08 7865 46
Najlepsze odpowiedzi

Jaki nowy dwukanałowy wzmacniacz do około 200–250 zł wybrać do pracy w mostku z mocą około 100 W RMS?

Do takiego budżetu i mocy lepiej celować w Blaupunkta niż w Voice Krafta; najczęściej polecano Blaupunkt GTA 260, Velocity VR 502 albo Emphaser EA-275 [#5401273][#5401426][#5406461] Voice Kraft MB-800/VK850 wprawdzie został wskazany jako tani wzmacniacz z ok. 100–150 W RMS w mostku i porównany korzystnie z Blaupunktem GTA 260, ale inni użytkownicy odradzali tę markę [#5400561][#5401273] Jeśli chcesz mieć trochę zapasu, w dyskusji padło, że wzmacniacz o 10–20% większej mocy od głośnika jest OK, bo daje lepszą kontrolę i można go po prostu przykręcić gałką gain/level [#5406605][#5402641]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 5414816
    powalla
    Moderator CarAudio
    Ocena: 737
    "Nie podłącza się dwóch akumulatorów pod instalacje w aucie."

Dlaczego ? Ja mam seryjnie 2 aku ..... i wśród znajomych mam kilku ,którzy specjalnie zamontowali drugi aku ,bo jeden nie starczał .

Dodano po 1 [minuty]:

"A nie powinien być bezpiecznik przy akumulatorze większy niż przy wzmacniaczu"

Bezpiecznik ma zabezpieczać kabel ,a nie wzmacniacz ..... brak podstaw CA.....zacznij od FAQ Nazara .
  • REKLAMA
  • #32 5415059
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    powalla napisał:
    "Nie podłącza się dwóch akumulatorów pod instalacje w aucie."

Dlaczego ? Ja mam seryjnie 2 aku ..... i wśród znajomych mam kilku ,którzy specjalnie zamontowali drugi aku ,bo jeden nie starczał .

...

To jak seryjnie to inna sprawa. Układ ładowania w samochodzie jest dostosowany do danego zakresu pojemności akumulatora. Jeśli jego pojemność mieści się w zakresie wszystko jest wporządku. Jeśli akumulator jest za małej pojemności jest przeładowywany, natomiast jeśli jest za duży, bądź ktoś dokłada drugi, zestaw akumulatorów jest niedoładowywany. W obu przypadkach żywotność akumulatora zmniejsza się.
  • #33 5416948
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    powalla napisał:

Bezpiecznik ma zabezpieczać kabel ,a nie wzmacniacz ..... brak podstaw CA.....zacznij od FAQ Nazara .

Przeczytałem i zamontuje bezpiecznik 20 Ah.
  • #34 5417061
    bufu4
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Zenek1988 napisał:
    powalla napisał:

Przeczytałem i zamontuje bezpiecznik 20 Ah.

Nie słyszałem o takich bezpiecznikach jeszcze. Kupujesz IT08 i do tego blaupunkta ?! A podobno dla Ciebie liczy sie jakość :| Aku żelowe powinno być inaczej ładowane niż kwasowe, więc do samochodu nie bardzo.
  • #35 5417104
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Z tym bezpiecznikiem to pomyłka. Powinienem napisać 20 A. Dopiero co wstałem to jeszcze nie do końca jestem przytomny. Napisałem że mam w planach kupno IT08. Ale w planach miałem także kupno wzmacniacza emphasera. Na chwile obecną nie wiem jakiego suba kupie do auta. Jak narazie wzmacniacz będzie podpięty pod 2 jaja alpina. Potem się pomyśli o subie.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

W sobotę jade na małe zakupy to popatrze na jakieś suby w media markt. Ponoć jest jakiś mały sub z toxica.
  • REKLAMA
  • #36 5424366
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Wzmacniacz zamontowany na kablach 8,4 mm^2 z bezpiecznikiem 40 A. Kupiłem pod niego skrzynie blaupunkta gtb 1200 i gra to w miarę czysto. Jak na wydane 500 zł za cały sprzęt to jestem bardzo zadowolony.
  • #37 5425303
    Kłosiol
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Za duzy bezpiecznik jak na ten kabel !!!
  • #38 5425545
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Taki bezpiecznik był seryjnie z kablami. Jak narazie dobrze się sprawuje. Jak będe w mieście to kupie mniejszy. Mój brat ma od roku na kablach 16 mm^2 bezpiecznik 60 A a na wzmacniaczu łącznie 40 A I nic nigdy się nie stało.
  • #39 5425724
    Invalid
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    Zenek1988 napisał:
    Taki bezpiecznik był seryjnie z kablami. Jak narazie dobrze się sprawuje. Jak będe w mieście to kupie mniejszy. Mój brat ma od roku na kablach 16 mm^2 bezpiecznik 60 A a na wzmacniaczu łącznie 40 A I nic nigdy się nie stało.

A nawet jakby był seryjnie 100A to co z tego? Założyłbyś? 200A też by się dobrze sprawował, bezpiecznik zakłada się pod przekrój i długość kabla. W Twoim przypadku, jeśli masz ok 5m przewodu 8mm² to słusznym bezpiecznikiem będzie 20A i nie patrz na to, że u brata nic się nigdy nie stało, bezpiecznik ma za zadanie chronić Ciebie i Twoje auto przed zwarciem, jak będzie za duży to przepuści prąd, który stopi izolację kabla i wtedy dopiero będzie się działo.
  • REKLAMA
  • #40 5425853
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Jakbyś czytał dokładnie to wiedziałbyś że zmienie ten bezpiecznik jak kupie nowy. Do tego czasu będzie zamontowany ten z zestawu. Jakby był z kablami 100A lub 200 to nie kupiłbym takich kabli. Elektronikiem nie jestem ale wystarczająco dużo wiem żeby wiedzieć co się stanie jak pójdzie na kable za duży prąd.
  • REKLAMA
  • #41 5426002
    Invalid
    Poziom 23  
    Zenek1988 napisał:
    Jakbyś czytał dokładnie to wiedziałbyś że zmienie ten bezpiecznik jak kupie nowy. Do tego czasu będzie zamontowany ten z zestawu. Jakby był z kablami 100A lub 200 to nie kupiłbym takich kabli. Elektronikiem nie jestem ale wystarczająco dużo wiem żeby wiedzieć co się stanie jak pójdzie na kable za duży prąd.

:D Czytałem dokładnie i przeczytałem również, że masz zamiar zmienić bezpiecznik. Dlaczego nie kupiłbyś kabli gdyby był bezpiecznik 200A????
  • #42 5426050
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Gdyby było zwarcie to te kable w ułamku sekundy by się spaliły. A bezpiecznik 200A mógłby nawet na to nie zareagować.
  • #43 5426084
    Invalid
    Poziom 23  
    Zenek1988 napisał:
    Gdyby było zwarcie to te kable w ułamku sekundy by się spaliły. A bezpiecznik 200A mógłby nawet na to nie zareagować.

Bezpiecznik mógłby nie zareagować - fakt, ale kable wcale tak szybko by się nie spaliły. W zimę mogłyby służyć do ogrzewania :)
    Do rzeczy, nie patrz na to jakie kable mają bezpiecznik, bo przykładowo pójdziesz do sklepu i zobaczysz zestaw kabli 35mm² z bezpiecznikiem 100A, takie przewody jak najbardziej by się nadawały, do tego wzmacniacza wydaje mi się, że 6m przewodu 8mm² z 20A bezpiecznikiem to jest takie minimum. Jestem zwolennikiem zasady: im grubsze kable - tym lepiej.
    W doborze bezpiecznika też powinno się wziąć pod uwagę aby był on "większy" niż suma bezpieczników na wzmacniaczach, ale mniejszy od maksymalnego prądu, który przewód może "puścić" bez obaw o pożar.
    Ciekawa lektura
  • #44 5426143
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Z tej tabelki wyczytałem że te kable mogą przepuścić maks 35 A przy długości do 5 m. Te kable które mam mają niecałe 5 m. Więc bezpiecznik powinien być mniejszy niż te 35 A ale większy od 20A bo taki jest na wzmacniaczu.
  • #45 5427036
    Joker2
    Poziom 23  
    Ocena: 264
    Invalid napisał:
    ...Do rzeczy, nie patrz na to jakie kable mają bezpiecznik, bo przykładowo pójdziesz do sklepu i zobaczysz zestaw kabli 35mm² z bezpiecznikiem 100A, takie przewody jak najbardziej by się nadawały, do tego wzmacniacza wydaje mi się, że 6m przewodu 8mm² z 20A bezpiecznikiem to jest takie minimum. Jestem zwolennikiem zasady: im grubsze kable - tym lepiej.
    ...

A co powiesz żeby puścić wzmacniacz kablami od rozrusznika? W tabelce którą podałeś wartości są już z zapasem i Ty chcesz ten zapas zwiększyć do 35mm²? Ja jestem zwolennikiem zasady wszystko ma być w normie.
  • #46 5441385
    Invalid
    Poziom 23  
    Joker2 napisał:
    Invalid napisał:
    ...Do rzeczy, nie patrz na to jakie kable mają bezpiecznik, bo przykładowo pójdziesz do sklepu i zobaczysz zestaw kabli 35mm² z bezpiecznikiem 100A, takie przewody jak najbardziej by się nadawały, do tego wzmacniacza wydaje mi się, że 6m przewodu 8mm² z 20A bezpiecznikiem to jest takie minimum. Jestem zwolennikiem zasady: im grubsze kable - tym lepiej.
    ...

A co powiesz żeby puścić wzmacniacz kablami od rozrusznika? W tabelce którą podałeś wartości są już z zapasem i Ty chcesz ten zapas zwiększyć do 35mm²? Ja jestem zwolennikiem zasady wszystko ma być w normie.

Grubszy przewód = mniejszy spadek napięcia
    mniejszy spadek napięcia = mniejszy pobór prądu i niższe thd

Kable od rozrusznika? Zależy komu do czego, jeśli budżetowa instalacja to czemu nie? Ja mam kable od spawarki i są one lepsze niż te nowe Dietz'e Al-Cu. A koledze, który założył temat po prostu doradziłem grubsze kable, żeby nie miał problemu, jak będzie chciał kupić mocniejszy wzmacniacz albo dołożyć drugi.
  • #47 5444447
    Zenek1988
    Poziom 28  
    Może i grubsze kable są lepsze ale do tego wzmacniacza lepszych nie trzeba. A na 100% nie będę zmieniał wzmacniacza. Tym autem pojeżdże może rok. Ten sprzęt trafi wprawdzie do nowego auta, ale kable pociągne już nowe. A w nowym aucie w planach będą 2 wzmacniacze i kable prawdopodobnie 35mm^2. Ale to dopiero w przyszłości.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru niedrogiego wzmacniacza 2-kanałowego o mocy około 100 W RMS w trybie mostkowym, z budżetem do około 200-250 zł. Wstępnie rozważano modele KENWOOD KAC-5203, GMS 2250, JENSEN APOLLO 2000 oraz MAC AUDIO MPX 2000. Użytkownicy polecali także wzmacniacze marki Voice Kraft (MB-800, VK 850) oraz Blaupunkt GTA 260, wskazując na ich dobrą relację jakości do ceny i realną moc. Pojawiły się sugestie, że lepiej kupić wzmacniacz o mocy większej niż moc głośnika, by zapewnić lepszą kontrolę nad subwooferem, jednak autor preferuje moc zbliżoną do 100 W RMS, aby nie przeciążać subwoofera 8-calowego IT08 o mocy 120 W RMS. Poruszono temat zasilania wzmacniacza z akumulatora żelowego 20 Ah, który przy pełnej mocy może zasilać wzmacniacz około półtorej godziny, a także kwestie podłączenia i ładowania akumulatora w samochodzie. Dyskutowano o doborze przekroju kabli zasilających (minimum 6 mm², często stosowane 8,4 mm²) oraz odpowiednim do nich bezpieczniku (zalecany 20 A, choć czasowo stosowano większe, co budziło kontrowersje). Poruszono też temat wpływu zbyt dużego bezpiecznika na bezpieczeństwo instalacji. Wzmacniacz Blaupunkt GTA 260 został ostatecznie zakupiony i zamontowany z subwooferem Blaupunkt GTB 1200, co dało zadowalające efekty w stosunku do wydatków. Wspomniano także o alternatywach używanych, takich jak Emphaser EA-275 oraz Blaupunkt Velocity VR 502, a także o zestawach z wzmacniaczem Axton 4-kanałowym z subwooferem i kablami w komplecie. Dyskusja zawierała również porady dotyczące doboru mocy wzmacniacza względem głośnika oraz praktyczne uwagi dotyczące instalacji i bezpieczeństwa elektrycznego w samochodzie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA