logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice w awaryjności lodówek jedno- i dwuagregatowych

topgun 22 Lut 2004 00:17 6883 4
REKLAMA
  • #1 513577
    topgun
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    [font=Tahoma:5cc263e0d4] [/font:5cc263e0d4] Witam szanownych grupowiczów. Od jakiegoś czasu planuję zakup lodówki, obejżałem już blisko 30 modeli i w związku z tym mam zasadnicze pytanie (do ludzi jak widzę z branży): Jaka jest różnica pomiędzy stosowaniem jednego agregatu a dwóch agregatów w lodówkach, oraz w jaki sposób wpływa to na ich awaryjność.
    Będę wdzięczny za kaganek oświaty w tej materii. Jeżeli tym pytaniem obraziłem grupowiczów to bardzo przepraszam, ale nigdzie indziej nie uda mi się zdobyć informacji na ten temat od osób, które mają te tematy we krwi. Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Top Gun.
  • REKLAMA
  • #2 513656
    camco
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    jak masz dwa agregat to lepiej niz jeden sa bardziej oszczedne
  • REKLAMA
  • #3 513662
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Tak jak sygnalizuje przedmówca, wbrew pozorom dwa agregaty pobierają mniej energii, niż jeden. Każdy z nich jest dostosowany do swojej komory i pracuje tylko wtedy, gdy jest potrzeba. Np. w chłodziarce jest zbyt ciepło, bo są otwarte drzwi - włącza się agregat chłodziarki i szybko zbija temperaturę, po czym się wyłącza. Jeśli byłby jeden, musiałby dodatkowo przegonić czynnik chłodniczy przez zamrażalnik, a w efekcie zużyć więcej energii bez potrzeby. Z drugiej strony jak zamrażamy coś więcej, agregat nie chłodzi non stop chłodziarki. Najlepiej widać różnicę na rachunku za energię. Opłaca się mieć dwa agregaty.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 513667
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    No dobrze, a jeśli urządzenie ma jedną sprężarkę sterowaną elektronicznie z elektrozaworem ciekłego czynnika [góra/dół]?? Jak to się ma do zużycia energii?
  • #5 513678
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Może być zbliżone do dwuagregatowej, ale nie jestem pewny. No i jest jeden problem - lodówka pracuje non-stop, ciekawi mnie jaka jest żywotność elektrozaworu i po jakim czasie zacznie puszczać w obie strony (na zamrażalnik i komorę jednocześnie). Dwa agregaty to dwa niezależne układy. Wydaje mi się, że lodówka z elektrozaworem to taka dwuagregatówka bez jednego agregatu. :D Różnica w cenie nie jest chyba zbyt wielka pomiędzy takim wynalazkiem, a dwuagregatówką. Uważam, że warto dopłacić.
    Pozdrawiam.
REKLAMA