Witam robiłem niedawno dokładnie taki sam przedwzmacniacz, testowałem go na ECC83 i napięciu 200V na (+) (wiecej nie mialem) z zasilacza warsztatowego.
1 za MASTER VOLUME odpowiada potencjometr 1M, na schemacie ten w pierwszym stopniu (ten najbardziej po lewej).
2 Wzmacniał już gdy podałem na (+) 100V ale łatwo się przesterowywał przy małym sygnale wejściowym (z generatora).
Przy 200V (+) osiągał już całkiem niezłe parametry.
Przy 14Hz na wejściu zaczynał dobrze wzmacniać przy 16Hz mial juz prawie tak duże wzmocnienie jak przy 30Hz, 50Hz, 200Hz itd, aż do 7kHz potem wzmocnienie jest jeszcze minimalnie większe do 30kHz ale to już poza pasmem akustucznym.
Sinusoida wejściowa i wyjściowa są niemal że identyczne tyle ze wyjściowa ma większą amplitudę

róznią się też tym że wyjściowa jest przesunięta w fazie
Chcę jeszcze przetestować go na sygnale prostokątnym, żeby sprawdzić czy napewno dobrze bedzie wspolpracował z przesterem.
3. Odradzam kombinowania z tym rezystorem 15K na koncu, jeżeli tam dasz potencjometr to w skrajnych pozycjach tam bedzie "22kΩ" i zeroΩ czyli zwarcie a tego robić nie wolno na wyjściu bo upalisz! Tylko wejście może być zwarte do masy żeby wyciszyć szumy.
O ile sie nie myle to potencjometr Presense odpowiada za to ile sygnału odzie do koncowki. Mozna sie pobawic potencjomertami:
-MASTER VOLUME
-presense
Jak rozkrecisz mastera a zmniejszysz presense to sygnal bedzie cichy ale bardzo klarowny i wyrazisty.
Jak zmniejszysz mastera a rozkrecisz presense to bedzie cichy i łagodny
Jak rozkręcisz oba to dostaniesz pełną moc.