logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawnie sterować silnikiem krokowym Sanyo Denki 103-591-0155 z L298?

Cordian 06 Sie 2008 16:17 3541 7
  • #1 5414125
    Cordian
    Poziom 10  
    Witam,

zmontowałem prosty układ w oparciu o mostek L298(wejścia podłączone przez transoptor do portu LPT) do sterowania silnikiem krokowym Sanyo Denki Type 103-591-0155 (impedancja 4.3 ohma, prawdopodobnie przystosowany do 9.2V, prawdopodobnie bo nie mam żadnych jego charakterystyk). Układ jest zasilany z zasilacza komputerowego typu AT.

Napisałem program wysyłający sygnały zgodnie z opisem tu: http://www.pyroelectro.com/tutorials/l298_stepper/software.html (silnik wygląda jak ten z tego tutoriala). Niezależnie od tego, które wejścia przyjmę za dodatnie, a które za ujemne, silnik wykonuje krok zgodnie z ruchem wskazówek zegara, a potem krok w stronę przeciwną, wskutek czego oscyluje z amplitudą jednego kroku zamiast się obracać. Mostek poprawnie przełącza napięcia. Czy winny jest silnik, czy może należy zastosować inną kolejność podawania sygnałów?
  • #2 5414618
    jacekhladysz
    Poziom 12  
    Witaj.
    Najprawdopodobniej źle są doprowadzone sygnały do uzwojeni silnika.

Ja robie tak, ze najpierw sprawdzam omomierzem i rysuje sobie schemacik i zaznaczam orientacyjnie uzwojenia A+, B+ A-, B- i Com-y.
    na koniec jeszcze dla upewnienia biore zasilacz i podłączam jeden kabelek do COM -ów a drugim dotykam kolejno kabelków z silnika i sprawdzam czy drgnął 4 razy w jednym kierunku - wtedy mam perność co do sekwej=ncji podawania impulsów.
  • #3 5415431
    Cordian
    Poziom 10  
    Zapomniałem dodać, że jest to silnik bipolarny o 4 przewodach, ma więc tylko przewody A+, A-, B+,B-. Złe podłączenie nie wchodzi w grę, inaczej silnik by się w ogóle nie ruszył, zostaje tylko kolejność. Popróbuję jeszcze poodwracać kolejności i zobaczę czy coś to da.
  • #4 5428500
    owenpe
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    To raczej kwestia podawania sygnałów na uzwojenia. Pewnie podajesz je w złej kolejności.
  • #5 5430988
    Cordian
    Poziom 10  
    Problem okazał się bardziej banalny. Przejrzałem jeszcze raz cały obwód i zauważyłem, że wejście PWM było źle przylutowane, po naprawie szybko ustaliłem odpowiednią sekwencję. Na dniach postaram się wrzucić schemat układu jakby ktoś chciał budować coś podobnego.
  • #6 5484410
    Ziutas Gracjas
    Poziom 11  
    ja chyba będę budował "coś podobnego", jeśli dalej masz zamiar wrzucić schemat układu :)
  • #7 5485571
    Cordian
    Poziom 10  
    Przyznam, że dopadł mnie ostatnio leń, ale skoro są chętni to się zmobilizowałem :) W załączeniu schemat układu. Układ może wygląda na makaron, ale bez problemu daje się rozłożyć na dwóch warstwach. Ja montowałem go na płytce uniwersalnej.

UWAGI:

IC1 - to transoptor mający w założeniu chronić komputer przed przepięciami. Praktycznie, jeśli korzystamy z zasilacza ATX do zasilania układu, można go (jak i rezystory R1-R4) pominąć, i podłączyć rezystory R5-R8 bezpośrednio do portów danych.

R9, R10 - te rezystory ograniczają moc silnika, dlatego dobrze mieć tam regulację. Rezystory 1-omowe dają silnikowi pełną moc, ale same się przy tym niemiłosiernie grzeją - potrzebne są 1 albo 2 watowe, w zależności od silnika. Teoretycznie można podłączyć te wyjścia bezpośrednio do gleby, ale wymaga to zapewnienia układowi L298 lepszego chłodzenia np radiatorem.
    Dla testowanego przeze mnie silnika Sanyo Denki - rezystory 62 omy dają moment siły wystarczający do testów, a jednocześnie układ nie wymaga wtedy dodatkowego chłodzenia.

OPROGRAMOWANIE:

W systemie Linux korzystamy z funkcji systemowych języka C iopl() i outb(liczba, nr portu). Numer portu to przeważnie 0x378. Użycie tych funkcji wymaga uprawnień użytkownika root.
    No i wreszcie, sekwencja sterująca. Jeśli chcemy sterować bipolarnym silnikiem krokowym, podłączonym tak jak na schemacie, to obrót zgodnie z ruchem wskazówek zegara uzyskujemy podając sekwencję (tj argument "liczba" w funkcji outb) 2,8,1,4 kiedy chcemy, aby prąd płynął tylko przez jedno uzwojenie lub 10,9,6 jeśli prąd ma płynąć przez obydwa uzwojenia. Do obrotu w drugą stronę sekwencję odwracamy. Jak tylko dobiorę się do drugiego komputera to wrzucę skrypty, które to realizują. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mógł opisać jak realizuje się to samo w Windows.
    Załączniki:
    • Jak poprawnie sterować silnikiem krokowym Sanyo Denki 103-591-0155 z L298? silnik1.png (22.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 5530314
    Cordian
    Poziom 10  
    Witam,

Załączam moduł sterowania silnikiem krokowym dla systemu Linux, wg wcześniejszego schematu. W pliku jest instrukcja, wymaga tylko typowej instalacji systemu no i oczywiście portu LPT.
    Załączniki:
    • L298-sterowanie.zip (6.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawnego sterowania silnikiem krokowym bipolarnym Sanyo Denki 103-591-0155 za pomocą mostka L298 zasilanego z zasilacza ATX i sterowanego sygnałami z portu LPT przez transoptory. Problem polegał na oscylacji silnika o jeden krok zamiast ciągłego obrotu, co wskazywało na błędną kolejność podawania sygnałów lub błędy w okablowaniu. Zalecane było sprawdzenie uzwojeń silnika omomierzem i ustalenie ich kolejności oraz testowanie impulsów bezpośrednio na uzwojeniach. Ostatecznie przyczyną problemu okazało się źle przylutowane wejście PWM w układzie. Po naprawie i ustaleniu właściwej sekwencji sygnałów silnik działał poprawnie. Autor udostępnił schemat układu, w którym transoptor pełni funkcję ochrony portu LPT, a rezystory ograniczają prąd silnika. Zalecane jest stosowanie rezystorów o odpowiedniej mocy i ewentualne chłodzenie mostka L298. Dodatkowo udostępniono moduł sterowania silnikiem krokowym dla systemu Linux zgodny z przedstawionym schematem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA