Pierwotnie zasilacz miał mieć wydajność prądową 32A@34A czyli 500W.
Po przemyśleniach troszkę ochłonąłem i w zupełności starczy mi 300W co daje napięcie około 15,3V i 17A (do 300W będzie jakieś 2A zapasu
).
Po googlowaniu i lekturze Power suply cookbook zdecydowałem się na topologię half bridge,
czytałem, myślałem i stwierdziłem że bez czyjejś pomocy sobie nie poradzę
i tu wkraczacie wy forumowicze i specjaliści
.
Moje założenia:
1. duża sprawność (główny cel, gdyby nie ta moc użyłbym pewnie zwykłego trafa),
2. maksymalnie uproszczony układ (minimalizacja kosztów),
3. wykorzystać jak najwięcej części z odzysku (zasilacze atx).
Po wstępnej lekturze forum stwierdzam ze oprócz zabezpieczenia nad napięciowego i izolacji galwanicznej wyjścia od napięcia z sieci do szczęścia więcej mi nie potrzeba. Dlatego wybrałem do sterowania fetów scalaczek IR21531D.
przeanalizujcie proszę mój schemat ideowy i pomóżcie mi wykończyć projekt.
rysując te wypociny opierałem się głownie na wyżej wymienionej książce i na nocie katalogowej,
jak widać nie mam wyznaczonych wartości elementów, jeszcze nawet do tego nie przysiadłem, powiedzcie czy dobrze rozkminilem idee i czy schemat jest poprawny
następnym poważnym problemem będzie trafo, probowałem rozklejać te z zasilacza atx ale sie rozpadły w drobny mak nawet gotowanie nie pomogło 3 raz nie próbowałem. Na szczęście rdzenie nie są takie drogie.
Po przemyśleniach troszkę ochłonąłem i w zupełności starczy mi 300W co daje napięcie około 15,3V i 17A (do 300W będzie jakieś 2A zapasu
Po googlowaniu i lekturze Power suply cookbook zdecydowałem się na topologię half bridge,
czytałem, myślałem i stwierdziłem że bez czyjejś pomocy sobie nie poradzę
i tu wkraczacie wy forumowicze i specjaliści
Moje założenia:
1. duża sprawność (główny cel, gdyby nie ta moc użyłbym pewnie zwykłego trafa),
2. maksymalnie uproszczony układ (minimalizacja kosztów),
3. wykorzystać jak najwięcej części z odzysku (zasilacze atx).
Po wstępnej lekturze forum stwierdzam ze oprócz zabezpieczenia nad napięciowego i izolacji galwanicznej wyjścia od napięcia z sieci do szczęścia więcej mi nie potrzeba. Dlatego wybrałem do sterowania fetów scalaczek IR21531D.
przeanalizujcie proszę mój schemat ideowy i pomóżcie mi wykończyć projekt.
rysując te wypociny opierałem się głownie na wyżej wymienionej książce i na nocie katalogowej,
jak widać nie mam wyznaczonych wartości elementów, jeszcze nawet do tego nie przysiadłem, powiedzcie czy dobrze rozkminilem idee i czy schemat jest poprawny
następnym poważnym problemem będzie trafo, probowałem rozklejać te z zasilacza atx ale sie rozpadły w drobny mak nawet gotowanie nie pomogło 3 raz nie próbowałem. Na szczęście rdzenie nie są takie drogie.