logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

OptiView 14L - Jak naprawić efekt poduszki i brak pełnego ekranu po wymianie 2SC4368?

miras 10 Paź 2002 15:54 2407 12
REKLAMA
  • #1 53762
    miras
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Leżał 2SC4368 po jego podmianie nie można rozszerzyć obrazu w pozionie na pełny ekran , pion OK lekki efekt poduszki po bokach.Zasilania dobre przy rozdzielczości 600/800 gaśnie zupełnie co jeszcze sprawdzić żeby nie kupować fetów do korekcji w ciemno.?
  • REKLAMA
  • #2 53800
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Hej ,
    czy wstawiles oryginalny 2SC ? ,
    czy sprawdziles napiecie w galezi glownej ?
  • REKLAMA
  • #3 53851
    miras
    Poziom 15  
    Niestety nie zdobyłem oryginalnego i wstawiłem jakiś 2SC z samsungo tylko to miałem pod ręką (niby parametry miał lepsze od poprzednika).Napięcie w gałęzi głównej jest prawidłowe.
  • #4 53860
    Alan
    Poziom 27  
    Mozesz miec dwie przyczyny albo jest za wolny tranzystor ,

ewentualnie nieprawidlowo sterowany .
  • REKLAMA
  • #5 53926
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    może być zły dobór tranzystora nie wyrabia przy tej czestotliwości
    iak dioda usprawniająca z reguły na radiatorze
  • #6 53946
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Gdzie on dokladnie byl ten 2SC mam jego parametry i wyglada ze jest on w korekcji geometrii no i powinien byc najlepiej ten sam bo duzo odpowiednikow nie ma 2SC4368 => NF/S, 150V, 1,5A, 20W, 4MHz, wszystkie zastepcze to tez 2SC ki. :lol: 8)
  • REKLAMA
  • #7 53995
    miras
    Poziom 15  
    To co założyłem to 2SC3886 1500V 8A 45W z samsunga 15gli jest większy ale myślałem że może zadziała wychodzi na to że nie.Podmienię na oryginał i dam znać
  • #8 54003
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Jest ten tranzystor na wysokim napieciu ???
  • #9 54022
    Stef
    Poziom 31  
    Ocena: 32
    A gdybyś tak sprawdził parametry w katalogu (lub na necie)? I tak na przykład to betę tranzystora? To, że jest większy, ma większe napięcie, większy prąd nie znaczy ze nadaje się do tego układu! Szkoła się kłania!
    Taka jest prawda, wpierw nauka, a później .......!
    A tak wracając do poprzedniego postu, ten tranzystorek to do WN i odchylania się nie nadaje. Chyba że do mono i zmienisz przekładnię trafa WN.
  • #10 54044
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    Koledzy w tym monitorze na odchylaniu najlepiej pracuje bu2508
    Próbowałem tez bu2520 ale grzeje się trochę więcej ponieważ jest trochę wolniejszy
    Poza tym nie nasyca się do końca ma mniejsze wzmocnienie
    Tak ze niema co kombinować tylko założyć 2508
    Natomiast jeśli oryginalny tranzystor miał parametry 2SC4368 => NF/S, 150V, 1,5A, 20W, 4MHz,
    To wygląda mi to na tranzystor modulacyjny w układzie korekcji
    Poszukajcie w katalogu coś z serii 2n... nie mam katalogu pod ręka
    Nie musi być to bardzo szybki tranzystor jego charakter pracy jest można powiedzieć stałoprądowy.
    Proszę sprawdzić również dławik oraz elektrolit połączony do kolektora tego tranzystora
    Jeśli układ korekcji działa ( da się regulować szerokość oraz inne parametry geometrii obrazu)
    To należy się skupić nad układem odchylania H . efekt zawężonego obrazu przy prawidłowym napięciu zasilania stopnia H może być spowodowany również utrata pojemności kondensatora usprawniającego (dołączony najczęściej pomiędzy C-E tranzystora linii ) lub kondensatora korekcji S (szeregowo z cewkami odchylania)
    Niewykluczona jest tez usterka trafopowielacza (częściowe zwarcie uzwój. Pierwotnego i zmniejszona indukcyjność)
  • #11 54201
    miras
    Poziom 15  
    Szkoła była w porządku ale dzięki za uwagi.Podstawiłem to co miałem , wiem że zamiennik to 2SC4159 ale ani oryginału ani zamiennika kupić nie sposób (u nas),a na przesyłkę muszę czkać tydzień więc działałem aby nie marnować czasu.Nie jestem pewien czy to co założyłem nie działa poprawnie - przynajmniej częściowo .Przedtem obraz był wyraznie zniekształcony i niski pion a teraz tylko nie można go rozszerzyć na maxa.Może słuszna jest uwaga o trafo bo pojemności sprawdziłem (zmierzyłem) i mają tyle ile trzeba.Natomiast trafo jest dosyć ciepłe i to może być przyczyna usterki.Jeśli upewnię się że to trafo to monitor jest do kosza z uwagi na koszty.
  • #12 54582
    miras
    Poziom 15  
    Tranzystorek założyłem oryginalny i monitor działa jak nowy .Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #13 54657
    Alan
    Poziom 27  
    Hej ,

widzisz jak fajnio a odrazu mowilem.

Wnioski;
    monitory odmiennie jak TV chodza na wysokich frequencjach odchylania .
    Mozesz dac na chwile cos na podstawke dla sprawdzenia, ale generalnie producenci zalecaja oryginalki.
    Kiedys to cwiczylem i zdazalo sie ze obraz byl 2mm !! za waski w szerokosci.
    Nie od razu to po czasie.

By.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie tranzystora 2SC4368 w monitorze OptiView 14L pojawił się efekt poduszki i brak możliwości rozszerzenia obrazu do pełnego ekranu w poziomie, mimo prawidłowego napięcia zasilania. Zastosowany zamiennik 2SC3886 o wyższych parametrach (1500V, 8A, 45W) z Samsunga okazał się nieodpowiedni, gdyż tranzystor ten jest przeznaczony do wysokiego napięcia i odchylania, a nie do korekcji geometrii. Zalecane jest stosowanie oryginalnego 2SC4368 lub odpowiedników o podobnych parametrach (150V, 1,5A, 20W, 4MHz), gdyż układ korekcji wymaga tranzystora o specyficznych właściwościach, często o charakterze stałoprądowym. Dodatkowo wskazano na konieczność sprawdzenia elementów takich jak dławik, kondensatory połączone z kolektorem tranzystora oraz transformator odchylania poziomego, który może być przyczyną przegrzewania i problemów z obrazem. Po zamontowaniu oryginalnego 2SC4368 monitor działał prawidłowo, co potwierdza, że dobór właściwego tranzystora jest kluczowy dla poprawnej pracy układu korekcji geometrii i pełnego ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA