Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wolny wentylator na procesorze

rybac 14 Aug 2008 16:30 3849 19
    rybac
    Level 10  
    Witam. Mam pytanie odnośnie wentylatora na procesorze. Dostałem go od kumpla który zmienił ogółem cały komputer. Problemem jest to że mój procesor strasznie się grzeje , bez problemu osiąga 60 pare stopni w czasie grania przy otwartej budzie. Po założeniu jego wentylatora temperatura spadłe nieco jednak coś jest nie tak gdyż u mnie wentylator osiąga średni 2400 obrotów podczas gdy u kolegi bez problemu dochodził do prawie 4000 przez co miał dużo niższą temperaturę procesora ( on ok 43 stopni w stresia mój komp 55 - 60 ). Wie ktoś może jak zmusić wentylator do pracy na wyższych obrotach ? Z góry dziękuje za porady .

mój komp :
    - athlon xp 2800 +
    - msi k7n2-v
    reszta chyba niepotrzebna
    iron64
    Level 41  
    Reszta jest potrzebna, nazwa tych coolerów choćby.
    rybac
    Level 10  
    Nie mam pudełka więc pisze wszystko co jest na wentylatorze : Green cooler , silent cooling kit ball bearing , DC 12v , 0,28 A , Made in china ^^ . Mój poprzedni wentylator był marki Spire , nic więcej o nim nie wiem oprócz tego że jest to raczej niska półka wentylatorów i to dosyć leciwa . Ogólnie chodzi mi o to dlaczego u kumpla chodziło na 4 tys obrotów a u mnie na 2,4 tys . Dodam że on miał płytę główną marki shuttle dużo starszą od mojej , dokładnego modelu nie znam.
    DawidG2
    Level 13  
    Może Ty masz automatyczną regulację obrotów i dlatego chodzi Ci na niższych obrotach, a kumpel nie miał takowej regulacji i wentyl ganiał na 4k obrotów =)
    rybac
    Level 10  
    a w jaki sposób moge się regulacji pozbyć ? podłubać w kabelkach ?
    Interno
    Level 22  
    Po pierwsze ustal czy masz automatyczną regulację obrotów wiatraka, według mnie nie masz takiej opcji.
    Zainstaluj SpeedFana i spróbuj regulacji.
    Większość użytkowników stara się o jak najniższe obroty wiatraka, 4000 to już odkurzacz.
    Mam Bartona 2500/OC na 3200 z podniesionym napięciem rdzenia, radiator o rdzeniu miedzianym polerowanym na lustro, dobra pasta, żebra rozpraszajace ciepło z aluminium i wentyl 8x8cm 2000 obr/min temperatura procesora 50-52 stopnie, w stresie 60-62, tem. pokojowa ~ 25-26 stopni.
    Obudowa aby był prawidłowy kanał wentylacyjny musi być zamknięta.
    Z przodu obudowy i od spodu musi być odpowiednia powierzchnia szczelin i otworów do zasysania powietrzą a z tyłu lub na górze wiatrak wspomagający wyciąganie ciepłego z wnętrza.
    DawidG2
    Level 13  
    rybac, wtyczka 3-pin? I zrób tak, jak mówi Interno - zamknij budę, od przodu daj wentyl wciągający zimne powietrze do obudowy, a z tyłu wyciągający ciepłe na zewnątrz.

Interno, jeśli kolega chce mieć odkurzacz, to czemu nie?... ;D
    rybac
    Level 10  
    Mam w budzie wentylator z tyłu wciagający chłodne powietrze i u góry wyciągające ciepłe. Tak , wtyczka ma 3 pin. Odkurzacz mi totalnie nie przeszkadza , wentylator miał kolega jak u niego śmigał na 4 k obrotów nie było źle. Zależy mi żeby ostudzić procesor , około 60 stopni może go chyba zabić , szczególnie że pracuje prawie cały dzień. Więc można jakoś wyłączyć tą regulacja aby śmigał na max obrotach ?
    Interno
    Level 22  
    Wypnij z wtyczki żółty przewód ale nie obcinaj.
    Czarny - masa, czerwony - napięcie, żółty - sensor obrotów/RPM/, niebieski - kontroler obrotów/PWM/
    mtaton
    Level 21  
    A ja ci powiem jak mam u siebie na BIOSIE sam sobie reguluje szybkość obrotów lub najlepiej na auto Pozdrawiam
    rybac
    Level 10  
    A czy aktualizacja biosu mogła by pomóc ? nie mam aktualnie w biosie opcji kontrolowania wiatraka przewertowałem cały bios i wszystkie instrukcje.
    DawidG2
    Level 13  
    Wciągający ma być z przodu, bo inaczej nie będzie dobrej cyrkulacji powietrza.

A ja bym obciął wtyczkę (ok. 5 cm kabla zostawił) i pod molex'a podłączył: czerwony z wentyla do żółtego (12V) i czarny do czarnego; a żółty z wentyla zaizolował...
    rybac
    Level 10  
    Mój kolega na chłodzeniu które obecnie mam z athlona xp 1700+ zrobił 2800+ i temperatura w stresie nie przekraczała nigdy 50 stopni ;] tylko że u niego śmigał na 4k obrotów a u mnie nie chce ;|
    skaktus
    Level 37  
    Kolego, mam tez athlona 2800+ iw stresie przy zamkniętej budzie osiąga max 45 st. Chłodzenie to arctic freezer 64 + wentylator ustawiony na 5V i jakaś pasta ze srebrem za 5 zł. Sprawdź pastę, radiator i temp powinna spaść.
    rybac
    Level 10  
    Wszystko było sprawdzane w serwisie , na nowo położona pasta i wentylator. Właśnie o to chodzi że nie wiem dlaczego moja płyta główna nie pozwala rozpędzić się wentylatorowi. Kolega miał starszą płytę i u niego śmigał pięknie na 4k obrotów , u mnie przy ok 50stopniach ma ok 1900 obrotów a przy ok 60 około 2400 obrotów . Muszę spróbować odłączyć z wtyczki przewód do kontroli obrotów ale czy to nie uszkodzi samej wtyczki ? Można będzie w razie czego to odwrócić ? Słaby jestem z elektroniki;]
    skaktus
    Level 37  
    Jak jesteś słaby z elektroniki to sobie podaruj. Po 2 przy obrotach 4 000 to komp będzie wył jak odkurzacz. Lepiej pomyśl nad wydaniem 30 zł na dobry radiator i pastę, bo w serwisie pewnie ci założyli radiator za 5 zł, pastę za 4 zł (która starcza na 20 załadowań) i dziwisz się że takie temperatury.

Kup coś takiego :

KLIK

Ale poszukaj by był z miedzianym rdzeniem - miałem to też u siebie - 42 st trzymał spokojnie i do tego był tani. Wentylator chodzi ładnie, szybko i nie jest bardzo głośny. Dół radiatora wypoleruj pastą polerską lub czymkolwiek tak by się błyszczał (pastą zajmie to ci jakieś 15 minut). Dzięki temu mocno zbijesz temperaturę.

Po 2 twój komp może nie puścić nigdy wentylatora na full lub gdy osiągnie dopiero np 70 st - jeśi wiesz co i jak poszukaj w biosie.

Tutaj masz jeszcze tańszy i do tego z bajerem - świecący:

KLIK2
    rybac
    Level 10  
    Wentylator z radiatorem pracował u kolegi w komputerze o czym pisałem wyżej , ma miedziany rdzeń i nie chodził jak odkurzacz , zresztą nie jest to dla mnie problemem . Przewertowałem cały bios i instrukcje MB i nie ma tam nic o kontroli wiatraka na procku . Wgranie nowszego biosu może to zmienić ?
    siwex19
    Level 10  
    za to jam mam athlona x2 6000 temperatura w stresie 32 stopnie a obroty wiatraka 1100 RPM. To nie za małą mam temperaturę i obroty?
    marekpenther
    Level 13  
    Kup sobie wentylator "Revoltec AirGuard" i po sprawie - to ma taką gigantyczną wydajność, że nawet na 1,5K pobijesz wentylator kolegi.
    P.S. na dzień dzisejszy są to tanie wentylatory, a jednak zdecydowanie najlepsze - moj cały komputer jest wyposażony w te wentylatory (2x CPU (5cm), 1x NB (4cm), 2x przód (wciągający powietrze) (8cm), 2x tył (wyrzucający powietrze) (8cm), 1x zasilacz (12cm) - przez komputer przetłacza się bodajże 45 litrów powietrza na sekundę (sic!) - procesor w stresie - 21 stopni nawet w lecie przy 30 stopniach na zewnątrz (sic!))
    P.S.2 Mój komputer to nie zabaweczka dla dziecka - mając 5 slotów PCI nie mam ani jednego wolnego i już brakuje mi dwóch, mam dwa dyski, 640MiB PC133 RAM, trzy nagrywarki)