logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy zestaw klawiatura (przestała działać)+ mysz ok

Bartek G. 15 Sie 2008 16:14 8063 5
REKLAMA
  • #1 5441569
    Bartek G.
    Poziom 10  
    Witam,

Mam bezprzewodowy zestaw klawiatura + mysz. Jest to niemiecki sprzęt, raczej dość stary (myszka kulkowa, całość na PS/2).
    Chciałem wykorzystać klawiaturę do pewnej przeróbki, niestety klawiatura nie działa (z myszką jest wszystko ok).

Sprzęt sprawdzałem i na akumulatorkach Energizer'a i na nowych Duracellach.
    Zawsze z takim samym skutkiem, mianowicie:

Zaraz po podłączeniu mogę napisać parę znaków i jest niby ok. , ale to wszystko. Potem już klawiatura nie działa.
    Co udało mi się zaobserwować:

Często jest tak, że po napisaniu paru znaków ostatni znak powtarza mi się x razy - zupełnie tak jak gdy się przytrzyma klawisz dłużej, jednak nie robię tego.

Na odbiorniku mam 4 diodki: Num Lock, Caps Lock, Scroll Lock oraz Rx (do czego służy Rx - nie wiem).
    Mając równolegle podłączoną drugą klawiaturę (przez kabel) i wciskając klawisze num, caps i scroll lock diody na odbiorniku reagują odpowiednio na każdą zmianę, więc jest w porządku.

Diody na odbiorniku działają dopóki nie napiszę tych paru znaków na klawiaturze bezprzewodowej.
    Wtedy też - co mnie dość dziwi i zastanawia - mimo, że klawiatura bezprzewodowa przestaje działać, to klawisz num lock jest wyjątkiem i działa (tj. dioda na odbiorniku reaguje na wciśnięcia klawisza num lock)

Jeszcze takie spostrzeżenie - może głupie, ale zawsze coś - gdy zaraz po podłączaniu wcisnę na klawiaturze bezprzewodowej jeden znak, np. jakąś literkę i będę ją trzymał przez jakiś czas to mogę nią zapełnić dość duży fragment ekranu w Notatniku, ale wtedy już innych znaków nie napiszę.

Czy da się z tego coś wywnioskować i ewentualnie naprawić?

Pozdrawiam,
    Bartek
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 5442119
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 5443969
    Bartek G.
    Poziom 10  
    Niestety, to nie w tym rzecz. Jeszcze nie rozbierałem klawiatury, ale gdyby któryś z klawiszy "kleił" to w notatniku nieprzerwanie by mi się dana litera pojawiała, a tak nie jest. Klawiatura przestaje reagować i tyle.

Poza tym, nie zawsze jest tak, że jakiś znak się powtarza. Czasem napiszę kilkanaście znaków i w pewnym momencie klawiatura po prostu przestaje reagować. Jak dla mnie (jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę) to wygląda tak jakby padł jakiś bufor w klawiaturze, czy też jakaś tam pamięć? Jeśli tak to pewnie już nie bardzo jest co z tym zrobić?
  • REKLAMA
  • #4 5446102
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 5449936
    Bartek G.
    Poziom 10  
    Na szczęście niewielka to strata. Dziękuję za próbę pomocy MC_NEO.

A co do fal radiowych klawiatury, choć spisałem klawiaturkę na straty, to tak z czystej ciekawości chciałbym spytać: jak sprawdzić na jakiej częstotliwości nadaje klawiatura?

Pozdrawiam,
    Bartek
  • #6 5450256
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA